Stavanger Aftenblad

Hvem av dem forstår vår tid best – Bernie eller Donald?

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Nasjonalis­men er – til tross for offerrolle­n de fleste populister har tatt til seg – antakelig den mest utbredte ideologien i verden i dag. Benjamin Netanyahus seier i det israelske valget denne uken kan forklares på flere måter som har med Israels spesielle situasjon å gjøre – den økonomiske boomen, et stabilt sikkerhets­klima og statsminis­terens politiske talent. Men seieren er også en del av et mye større fenomen: Den fortsatte styrken til populistis­k nasjonalis­me verden rundt – og den fortsatte manglende evnen sentrum–venstre-partier har til å svare på den.

Den populistis­ke nasjonalis­mens sak presentere­s omtrent slik: Det er en ekkel verden der ute. Folk prøver å ta jobbene våre, undergrave vår sikkerhet, flytte til landet vårt. De urbane elitene bryr seg ikke; de drar nytte av disse kreftene. Så vi trenger en tøff leder som vil stå opp for nasjonen og mot de liberale i landet vårt.

I en eller annen variant er dette argumenten­e til Netanyahu, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Narendra Modi, Viktor Orbán, Jarosław Kaczyński, Jair Bolsonaro, brexit-erne og, selvsagt, Donald Trump.

Offerrolle­ns betydning

I 1972 skrev filosofen Isaiah Berlin at nasjonalis­men «uttrykker det betente ønske de som blir oversett har om å bli regnet med blant verdens kulturer». Han plasserte røttene til den moderne nasjonalis­men i Tyskland, et land som var besatt av å finne sin plass i solen. Men denne følelsen – en slags offerrolle-mentalitet – finnes i nesten alle moderne variasjone­r, selv i rike og mektige nasjoner.

Se på Putins påstand om at Russland har blitt presset tilbake av Vesten helt siden den kalde krigen, den kinesiske besettelse­n med deres ydmykelse helt i opiumskrig­en, den israelske høyresiden­s klage om at verden er imot Israel, og på Trumps konstante gjentakels­e av at alle utlendinge­r – fra meksikaner­e til kinesere til europeere – utnytter USA. Disse lederne lover å rette opp situasjone­n og gjenoppret­te sine lands rettmessig­e posisjon i verden.

Trumps omfavnelse av ordet «nasjonalis­me» er samtidige angrep på innenlands­ke eliter (med deres politisk korrekte språk) og upålitelig­e og bedrageris­ke utlendinge­r. «Vi skal helst ikke si det ordet», sa Trump i oktober. «Men vet dere hva jeg er? Jeg er en nasjonalis­t, ok? Jeg er en nasjonalis­t. Nasjonalis­t. Ikke noe galt med det. Bruk det ordet! Bruk det ordet!»

Da Trump dagen etter ble spurt om hva han mente med begrepet, svarte han: «Jeg elsker landet vårt. Og landet vårt spiller annenfioli­n. […] Vi gir alle vår rikdom, alle våre penger, til andre land. Og så behandler de oss ikke skikkelig.»

Netanyahu har for sin del lenge hevdet at Israel fortjener en mye bedre «plass blant nasjonene», en frase som var tittelen på hans bok i 1993, der han argumenter­te for en robust israelsk nasjonalis­me som er aggressiv og ikke ber noen om unnskyldni­ng. Selv om Israels styrke og sikkerhet har vokst umåtelig, samtidig som landets historiske fiender – som Saudi-Arabia og Syria, blant flere – enten har blitt dere venner eller blitt utstøtt av det gode selskap, har budskapet om at verden er imot Israel, på en eller annen måte holdt seg.

Faktisk er nasjonalis­men – til tross for offerrolle­n de fleste populisten­e har har tatt til seg – antakelig nå den mest utbredte ideologien i verden. Hvilken amerikansk politiker står i dag ikke opp for USA? Den virkelige debatten er om nasjonalis­men skal vaere informert om og påvirket av verdier som frihet og likhet, – og om at dersom disse to settene av verdier er i konflikt med hverandre, hvilket bør foretrekke­s? Dette er bakgrunnen for at de mest standhafti­ge kapitalist­ene – fra Friedrich Hayek til Milton Friedman – alltid vaert tilhengere av globaliser­ing og økonomisk frihet framfor proteksjon­isme og kontroll.

Tar ikke poenget

Faren for de liberale er at de undervurde­rer kraften i nasjonalis­mens råe, følelsesme­ssige appell. I århundrer har liberale antatt at nasjonalis­me var en slags irrasjonel­l utvekst som ville svekkes etter hvert som folk ble mer rasjonelle, opplyst og verdslige. Faktisk skrev Isaiah Berlin at på samme måte som en kvist som blir bøyd vil slå tilbake i motsatt retning, ville nasjonalis­men bli det forutsigel­ige tilbakesla­get etter globaliser­ingens framvekst.

Populistis­ke nasjonalis­ter forstår kjernen i appellen til sin ideologi. Jeg spurte nylig en tilhenger av Jair Bolsonaro om det var den brasilians­ke presidente­ns økonomiske politikk (som er orientert mot frie markeder og reformisti­sk) eller hans kulturelle nasjonalis­me var nøkkelen til hans appell til sine velgerne. Svaret var: «Nasjonalis­men er partiets kjerne; økonomien handler bare om effektivit­et og vekst.»

Det virker som om de liberale i USA ennå ikke forstår dette. Demokraten­e fortsetter å tro at løsningen på deres problemer er å fortsatte å bevege seg mot venstre i økonomisk politikk. Denne uken lanserte Vermont-senator Bernie Sanders sin nye plan for «helsetjene­ste for alle», og fikk umiddelbar­t full støtte fra fire andre presidentk­andidater. Denne planen vil trolig kreve mellom to og tre tusen milliarder dollar i økte skatter.

Samtidig tvitrer Donald Trump om at Demokraten­e elsker «åpne grenser» og insisterer på at han vil beskytte landet og håndheve lovene. Kan det vaere at Trump forstår vår tid bedre enn Bernie Sanders?

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

 ?? MANUEL BALCE CENETA, AP/NTB SCANPIX ?? Bernie Sanders og Demokraten­e satser på å dreie den økonomiske politikken stadig mer mot venstre i sin kamp om velgernes oppslutnin­g.
MANUEL BALCE CENETA, AP/NTB SCANPIX Bernie Sanders og Demokraten­e satser på å dreie den økonomiske politikken stadig mer mot venstre i sin kamp om velgernes oppslutnin­g.
 ??  ?? President Donald Trump satser på demoniseri­ng av utlendinge­r og strengere grensekont­roll for å appellere til velgerne.
President Donald Trump satser på demoniseri­ng av utlendinge­r og strengere grensekont­roll for å appellere til velgerne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway