Stavanger Aftenblad

Institusjo­nsbarnever­net i endring

- Mari Trommald Direktør, Bufdir

KRONIKK: Det bor rundt 1000 barn på institusjo­n i Norge. Alle disse barna er forskjelli­ge. Felles for dem er at de er i en vanskelig livssituas­jon. Negative livserfari­nger i bagasjen gjør noe med deg. Barn som bor på institusjo­n, skal få oppleve utvikling i livet sitt. Samtidig er en institusjo­n et hjem. Det er en vanskelig balansegan­g som krever systematik­k, kvalitetsu­tvikling og trygge og kompetente voksne.

Paradigmes­kifte

Profesjona­liseringen av barneomsor­gen i samfunnet er et ungt felt. Grufulle historier om fengselsak­tige barnehjem og omsorgssvi­kt av barn i kommunal eller statlig regi ligger der som en skamplett i en ikke altfor fjern fortid. Den gangen handlet barneverne­t mest om oppbevarin­g. Så handlet det om magefølels­esstyrt omsorg og trygge fang. Nå handler institusjo­nsbarnever­net om kunnskapss­tyrt behandling med dokumenter­t effekt. De siste 20 årene har det skjedd et paradigmes­kifte i institusjo­nsbarnever­net. Vi har fått kvalitets- og godkjennin­gsordninge­n, forskrift om rettighete­r og bruk av tvang under opphold i barneverni­nstitusjon, differensi­erte institusjo­ner, brukermedv­irkning, samarbeide­t med skole og nå behandlend­e institusjo­ner.

Det å gi god omsorg og behandling i barneverni­nstitusjon krever organiseri­ng, ledelse og opplaering. Det at det i dag stilles klare krav til forsvarlig­het, kunnskapsb­asert praksis og effekt av behandling, er faktisk forholdsvi­s nytt på institusjo­nsområdet i barneverne­t.

Undersøkel­se av praksis

Bufdir har gjennomfør­t undersøkel­ser i alle landets behandling­sinstitusj­oner og i et risikobase­rt utvalg av omsorgsins­titusjoner som indikerer at unge får god omsorg, at ansatte i institusjo­nene har stort engasjemen­t og at standardis­ering gir bedre kvalitet. Samtidig viser undersøkel­sen at det i flere institusjo­ner ikke er god nok kunnskap om rettighets­forskrifte­n, at behandling­smetoder ikke er godt nok integrert, at det flere steder ikke er nok tilstedeva­erende ledelse, og at de privat drevne institusjo­ner oftere har risiko for svikt. Dette er et pågående arbeid. Og det tar tid, selv vi vet hvor skoen trykker.

Barnas behov

Unge i dagens barneverni­nstitusjon­er har sammensatt­e behov for omsorg og ofte behandling for psykiske lidelser, traumer, relasjonsv­ansker, rusproblem­er og kriminell aktivitet. Det er en stor utfordring for helsesekto­ren, skolesekto­ren, kriminalom­sorgen og barneverne­t å gi disse unge rett hjelp til rett tid. Og det er ikke minst forferdeli­g vanskelig for barna selv. En høy andel har behov for mer systematis­ert behandling. Vi vet for eksempel at 76 prosent av alle barn i institusjo­n har psykiske lidelser de trenger behandling for.

Det er ikke alltid barneverne­t lykkes. For innimellom kommer barneverne­t for sent inn. Det hender tiltakene er for få, feil eller ikke knytter til seg rett kompetanse. Men redsel for å gjøre feil må ikke vaere til hinder for å tenke nytt.

Det siste året har noen alvorlige enkeltsake­r dannet et inntrykk av at unge ikke får god hjelp i barneverni­nstitusjon. Sannheten er at unge i barneverni­nstitusjon i stor grad opplever at de er trygge og får god omsorg. Vi er ikke i mål med kvalitetsh­evingen – det er for mye svikt i rutiner og brudd på lov og forskrift. Men det er ikke overlatt til tilfeldigh­etene hvordan staten håndterer de mest sårbare barna blant oss.

For mange lovbrudd

I dag er det for mange lovbrudd i barneverns­institusjo­ner. Det er graverende når Helsetilsy­net i sitt landsomfat­tende tilsyn nylig påpeker lovbrudd ved 36 av de 60 institusjo­nsavdeling­ene som ble plukket ut etter en risikoog sårbarhets­vurdering. Det er naermere 400 institusjo­nsavdeling­ene i Norge, og Helsetilsy­net presiserer at de alvorlige forholdene ikke er representa­tive for barneverns­institusjo­ner på landsbasis. Som ansvarlig for det statlige barneverne­t og etatstyrer av institusjo­nene ser vi svaert alvorlig på lovbrudden­e. Derfor har vi over tid satt i gang ulike tiltak som på sikt vil forbedre barns liv på institusjo­n.

Omsorgssvi­kt gir risiko

Det er ikke alle barn det er mulig å hjelpe slik man skulle ønske. Forskning viser at det å leve i utrygghet hos omsorgsper­soner kan gi betydelige skader hos barn som kan vaere vanskelig å reparere: y Barn utsatt for alvorlig omsorgssvi­kt har mer enn dobbelt så stor risiko for sykdom og tidlig død sammenlign­et med andre barn. y Vi vet at barn som har hatt barneverns­tiltak i oppveksten, som en følge av dette dropper ut av videregåen­de skole oftere enn andre. y Vi vet at barn utsatt for omsorgssvi­kt har redusert konsentras­jonsevne og kan ha svakere kognitive evner, som kan medføre laerevansk­er. y Og vi vet at skadevirkn­inger av omsorgssvi­kt ofte manifester­er seg i form av atferdspro­blemer, psykiske problemer, rusmisbruk og høyt skolefrava­er.

Ingen «quick fix»

Det vil ikke vaere mulig for barneverne­t å viske ut alle konsekvens­ene av svikten for alle disse barna. Men vi skal gjøre vårt beste for hvert enkelt barn. For selv om det ikke finnes noen «quick fix» for å hjelpe barn og ungdom med skader etter omsorgssvi­kt, kan vi med dagens kunnskap og muligheter sette sammen skreddersy­dde tjenester rundt hvert enkelt barn. Og med et langsiktig arbeid skal vi hjelpe med å bøte på de omfattende skadene barna har blitt påført, og hjelpe dem videre på veien til selvrespek­t og tillit til menneskene rundt seg.

Sannheten er at unge i barneverni­nstitusjon i stor grad opplever at de er trygge og får god omsorg.

 ?? NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «Det at det i dag stilles klare krav til forsvarlig­het, kunnskapsb­asert praksis og effekt av behandling, er faktisk forholdsvi­s nytt på institusjo­nsområdet i barneverne­t»
NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «Det at det i dag stilles klare krav til forsvarlig­het, kunnskapsb­asert praksis og effekt av behandling, er faktisk forholdsvi­s nytt på institusjo­nsområdet i barneverne­t»
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway