Stavanger Aftenblad

– Du får vondt i hele kroppen

-

SYKLING: av klassikern­e» biter seg fast.

– Jeg har ikke likt dette rittet så godt. Det er helt annerledes enn det vi pleier å kjøre. Det er en helt annen belastning på kroppen enn i andre ritt. Det rister, det gjør vondt i armer og hender, ikke bare i beina. Vanligvis er det beina det står på. I Paris-Roubaix får du vondt i hele kroppen, sier Kristoff til Aftenblade­t.

Slagmark

Etter tredjeplas­sen i Flandern rundt sist søndag er han på plass i Frankrike for å prøve å forbedre sine bestenoter­inger fra rittet med mange kallenavn. Ett av disse er «helvetet i nord».

Rytterne dundrer over slagmarken­e fra 1. verdenskri­g. Derav kallenavne­t. Og når uhellet først skjer underveis, kan det minne om en slagmark der sykler, ryttere og publikum sauses sammen i en støvsky nord i Frankrike.

– Smertene kommer først de siste 50 kilometern­e, kanskje. Da begynner hendene å bli slitne. Jeg har vondt i fingrene og har forsøkt å teipe. Men da har det blitt enda verre der jeg ikke hadde teip. Det beste er å kjøre uten noen ting, bare hansker. Du får gnagsår uansett av hanskene når det er varmt og du svetter. Jeg har forsøkt å ta av hanskene også, men det går absolutt ikke, sier Kristoff og flirer.

– Hvordan arter disse smertene seg?

– Du får sår inne i hånden. Da er det vondt å holde i styret – spesielt når det rister. Og så får du vondt i rumpa etter hvert.

29 brosteinsp­artier

Det er én ting. En annen er den intense kampen for å sitte i front av feltet for å unngå velt og ha kontroll hvis noe skjer. Spesielt før brosteinsp­artiene. Det er 54,5 kilometer med brostein fordelt på 29 ulike partier. Og når alle vil sitte foran, da er det ikke til å unngå at det blir velt og uhell.

– Det er veldig nervøst inn på brosteinen. Det er kanskje verst før det første partiet. Da er det «crazy». Og så roer det seg litt. Men i Arenberg kommer vi i slak nedoverbak­ke og dundrer inn på brosteinen i 65–70 km/t. Mot slutten blir det litt mindre kamp, da er feltet mindre og alt går mer i sakte film, forteller Kristoff.

Ofte legger rytterne seg på utsiden av veien for å få litt jord og grus under hjulene. Da rister det mindre og ruller bedre. Men der står publikum. Risikoen er stor for å hekte seg fast i noe langs veien.

– Det kan skje noe absolutt hele veien. Vi kjører med dekk som skal tåle mer, men folk punkterer hele tiden.

Sagan regjerende mester Kristoff har mange tusen konkurrans­ekilometer i beina i år. Han står med seier i Gent-Wevelgem og tredjeplas­s i Flandern rundt. Men mangler topplasser­ingen i Roubaix.

– Jeg føler ofte det går et par mann av gårde, og så sitter jeg i gruppen rett bak og ikke klarer å følge med. Jeg frykter litt at det blir sånn nå også.

Han er kaptein på UAE Team Emirates’ lag, som stiller med tilnaermet samme mannskap som i Flandern rundt. Det betyr at Fernando Gaviria også er på start. Det er også Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen.

– Det blir ofte at hver mann kjører for seg. Så får vi se hvem som er med på slutten.

I fjor vant Peter Sagan. Kristoff veltet og kom i mål som nummer 57, godt over ti minutter bak. I 2017 brøt Kristoff, også det etter en velt.

Jeg har ikke likt dette rittet så godt. Det rister, det gjør vondt i armer og hender, ikke bare i beina.

Alexander Kristoff

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway