Stavanger Aftenblad

John Malkovich er strålende som Hercule Poirot

-

PÅSKEKRIM: BBC viser igjen at det er mulig å skape nye og friske vrier på Agatha Christies omfattende forfatters­kap. de to siste vises påskeaften lørdag 20. april fra kl. 21.40 på TV 2 og TV 2 Sumo.

De siste årene har BBC produsert flere Agatha Christie-serier som har utfordret det kjente, koselige formatet vi er vant til når den folkekjaer­e forfattere­ns bøker skal dramatiser­es. Denne gang er det selveste Hercule Poirot som framstille­s på en ny og annerledes måte, strålende spilt av John Malkovich. Malkovich går inn i rollen som den belgiske mesterdete­ktiven med nedtonet aksent og et stille alvor som fra første stund hinter om at alt ikke er helt som det bør vaere.

For samtidig som at Poirot etterforsk­er en mystisk morder som velger sine ofre etter alfabetisk­e kriterier, slippes seeren gjennom små drypp inn i detektiven­s fortid. I denne versjonen, som er satt i 1933, har Poirot falt i unåde hos politiet, og må derfor finne seg i å jobbe i konstant motvind fra alle kanter. Samtidig gir serien et ubehagelig blikk på mellomkrig­stidens fremmedfry­kt, et fenomen som fint kan overføres til vår tid.

Som en god parallell til den fåmaelte og melankolsk­e detektiven, finner vi en omreisende strømpebuk­se-selger som sliter med hukommelse­stap og epilepsian­fall. Han tar inn på et slags pensjonat hvor den ufyselige husvertinn­en også fungerer som hallik for sin datter, og stemningen er som man kan forvente.

Vår mann Poirot mottar etter hvert truende brev fra en morder som åpenbart er opphengt ham, og det utvikler seg til en slags katt og mus-lek hvor politiet først og fremst har rollene som forsinket haleheng og humper i veien. På sin vei møter Poirot mange spesielle typer, hovedsakel­ig av det usympatisk­e slaget. Mange har motiver for mordene, og Christies velkjente blindspor dukker opp både her og der.

I god Christie-stil holdes spenningen oppe til siste øyeblikk. I dette tilfellet holder imidlertid serieskape­rne litt igjen også, slik at man har litt å fundere på også etter at mysteriet er løst.

For samtidig som at Poirot etterforsk­er en mystisk morder som velger sine ofre etter alfabetisk­e kriterier, slippes seeren gjennom små drypp inn i detektiven­s fortid.

 ??  ?? John Malkovich er en verdig arvtaker etter David Suchet i rollen som den ikoniske detektiven Hercule Poirot.
John Malkovich er en verdig arvtaker etter David Suchet i rollen som den ikoniske detektiven Hercule Poirot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway