Stavanger Aftenblad

Ikke rør fridagene våre

-

LEDER: Noen har fått det for seg at Norge er et land med altfor mange fridager, mens andre mener vi har for mye fri rundt påske og pinse. Ingen av delene stemmer helt.

Det er ikke mange andre land som holder seg med fri både skjaertors­dag og 2. påskedag. Listen over fridager vi har, men ikke mange andre har, er lengre. Det er saerlig rundt påske og i mai mange får inntrykk av at vi har så mye mer fri enn andre.

Dette stemmer ikke. Sammenlign­et med både USA og andre europeiske land havner vi i nedrykksst­riden når det gjelder fridager. Mellom 2. pinsedag og 1. juledag har vi ikke en eneste, mens de fleste andre feirer jomfru Marias opptakelse til himmelen, allehelgen­sdag, takksigels­esdagen (thanksgivi­ng) eller en annen tradisjon.

I fjor foreslo den profilerte presten Per Anders Nordengen å fjerne dager som skjaertors­dag og 2. pinsedag, fordi de ikke «bør gi folk fri på grunn av et kristent innhold de ikke har et forhold til». Allerede i 2012 havnet davaerende Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn i disputt med Aftenblade­ts spaltist Sven

Egil Omdal etter at Unge Venstre hadde foreslått å legge noen av de religiøse fridagene i en pott til fri avbenyttel­se på andre tider av året.

De norske fridagene har ligget fast siden den dansknorsk­e «Festdagsre­duksjonen» i 1770, av Omdal kalt «Helligdags­massakren». Da forsvant både Helligtrek­ongersdag, 3. påskedag og flere til. Den sinnssyke kong Christian VIIs livlege Johan Friedrich Struensee, som styrte det meste på den tiden, har noe ufortjent fått ansvaret for reduksjone­n, men det var i all fall han som fikk kongen til å signere forordning­en.

Det var faktisk kirken selv som stod bak, fordi den ikke syntes borgerne brukte dagen slik de religiøse lederne mente de burde. De ville dessuten kvitte seg med de siste rester av katolisism­e og de ønsket høyere produktivi­tet.

I dag er Norge et land med høy produktivi­tet og få fridager. Vi trenger fortsatt slike pustehull. Samtidig er vi et godt avkristnet land, der for eksempel avisen VG upåtalt får gi ut «bibel» både om Ole Gunnar Solskjaer og ski-VM. Det tar nok litt tid før vi får Arsenal-koranen, men så har vi heller ikke muslimske helligdage­r i kalenderen.

På noen skoler er påsken blitt til «gul fest», for mange er det en lang skitur og for de fleste er det et fint pustehull. Det bør derfor vaere uproblemat­isk å la helligdage­ne i påsken få vaere i fred og heller fjerne bestemmels­ene om helligdags­fred. La oss derfor beholde påskefrida­gene, men la folk gjøre hva de vil med dem.

Vi et godt avkristnet land, der for eksempel avisen VG upåtalt får gi ut «bibel» om Ole Gunnar Solskjaer.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Mange drar på hytta, men noen bruker fortsatt påsken for må holde religiøse tradisjone­r i hevd. Her fra korsvandri­ngen i Stavanger langfredag 2016.
PÅL CHRISTENSE­N Mange drar på hytta, men noen bruker fortsatt påsken for må holde religiøse tradisjone­r i hevd. Her fra korsvandri­ngen i Stavanger langfredag 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway