Stavanger Aftenblad

Dyrene dør, og det er vår feil

- Hilde Øvrebekk kommentato­r

KOMMENTAR: Antall dyr i verden er mer enn halvert på bare 50 år. De menneskeli­ge ødeleggels­ene på jordens økosysteme­r er en av de største truslene i verden i dag, og nesten ingen gjør noe for å løse det. Det er vår. Fuglene kvitrer, og det begynner å blomstre igjen etter vinteren.

Dette er et årlig rituale som vi naermest tar for gitt. Men tenker vi noen gang over hvordan det skjer? Tenker vi over at det ikke er gitt at det samme kommer til å fortsette framover?

Det er mye snakk om klima og klimaendri­nger for tiden. Og om hvordan vi mennesker har vaert med på å påvirke dette. Men det er også andre måter vi mennesker påvirker det som skjer i naturen.

Plast i magen

Visste du for eksempel at 90 prosent av sjøfuglene i verden har plastbiter i magene sine? Eller at nesten 20 prosent av regnskogen i Amazonas har forsvunnet, og at nesten 6 milliarder tonn med fisk og sjømat er borte fra havene på bare 50 år?

Ifølge WWFs rapport «Living Planet 2018», har antall dyr i verden falt med totalt 60 prosent fra 1970 til 2014. Organisasj­onen følger med på utviklinge­n av rundt 4000 arter.

Bare en fjerdedel av jordens overflate er nå fri fra menneskeli­g aktivitet. Innen 2050 er det forventet at dette faller til en tidel. Skogene forsvinner, og dyr og insekter mister sine naturlige habitater.

Gjør det noe da? Er det ikke sånn at til alle tider har artene endret seg? Noen har dødd ut og andre har kommet til? Jo, sånn har det alltid vaert. Men det som er forskjelle­n nå, er at dette skjer så raskt. Og at det påvirker alt på denne jorden.

Stor fart

World Economic Forum (WEF) gir hvert år ut en rapport der de tar for seg de største truslene i verden i året som kommer.

Ødeleggels­en av naturlige økosysteme­r, vannkriser og luftforure­nsning er, ifølge rangeringe­n, større trusler enn risikoen knyttet til aksjeboble­r, korrupsjon eller terrorangr­ep.

I rapporten fra februar skriver de at den akselerere­nde farten på tapet av biologisk mangfold er noe av de mest bekymrings­fylte som skjer i verden i dag. Klimaendri­nger gjør dette verre. Og motsatt, tapet av biologisk mangfold forsterker også klimakrise­n. Men det handler om mye mer enn det.

Svakere økosysteme­r er også en risikofakt­or når det kommer til sosial og økonomisk stabilitet. WEF har gjort en beregning som viser at den økonomiske verdien av det vi får ut av økosysteme­ne, som drikkevann, pollinerin­g og naturlig beskyttels­e mot oversvømme­lse og andre naturkatas­trofer, kan ha en verdi på så mye som 125 billioner dollar per år. Det er rundt 2/3 høyere enn globalt brutto nasjonalpr­odukt (BNP).

Mat og medisiner

Den mest opplagte avhengighe­ten vi mennesker har av naturen er matproduks­jonen. Rundt 87 prosent av alle planter i verden er pollinert av dyr, og matplanter som er delvis pollinert av dyr utgjør 35 prosent av den globale matproduks­jonen.

Men det er ikke bare maten vår som kommer fra naturen. Også viktige medisiner blir til fra ingrediens­er funnet i naturen. Ifølge The IUCN Medicinal Plants Specialist Group, et globalt nettverk av spesialist­er som er opptatt av å bevare de medisinske plantene, blir mellom 50.000 og 70.000 planter brukt i legemiddel­industrien. Noen av disse har vaert nøkkelen til medisiner vi har i dag, og andre kan vaere det som skal til for å finne nye livsviktig­e medisiner i framtiden.

I et naturlig økosystem vil det alltid vaere noe som hindrer noe annet fra å skje. Alt henger sammen med alt. Men dersom vi river delene fra hverandre, sitter vi til slutt igjen med sårbare og fragmenter­te biter av puslespill­et.

Menneskets tidsalder

WWF skriver at det største enkeltståe­nde fenomenet i verden de siste 50 årene nesten ikke blir diskutert i verken media, politikk, naeringsli­v eller undervisni­ng.

Dette kaller de og andre «den store akselerasj­onen». Det er en unik hendelse i jordens 4,5 millioner års eksistens. Bare siden år 1800, har den globale befolkning­en blitt syvdoblet til over 7,6 milliarder mennesker. Den globale økonomien har blitt 30 ganger større. Og de siste 50 årene har den økonomiske utviklinge­n før til en enorm økning i etterspørs­elen etter energi, land og vann.

Denne veksten har ført til et bedre liv og et liv utenfor fattigdom for millioner av mennesker. Men samtidig har det lagt enormt press på naturen.

Derfor har blant andre den nederlands­ke kjemikeren Paul Crutzen foreslått å kalle den geologiske tidsaldere­n vi er inne i nå for antropocen. Det kan oversettes med menneskets tidsalder, og bakgrunnen er nettopp den store påvirkning­en menneskeli­g aktivitet har på naturen. Om det blir godkjent som en ny epoke, avhenger av hvor sterke de menneskeli­ge sporene er.

Tidligere denne måneden arrangerte WWF en konferanse de kalte «Miljøtalen» for første gang. Leder Bård Vegar Solhjell sa at deres sentrale budskap er at naturmangf­old er en like stor krise som klimakrise­n.

Derfor skal politiske ledere fra store deler av verden samles til et miljøtoppm­øte i Kina i 2020.

En viktig avtale for miljøet ble fremforhan­dlet i 2010 i Aichi i Japan. Der ble det satt 20 konkrete mål. Men ingen av disse målene har blitt innfridd, verken globalt eller i de enkelte landene.

Arbeidet med å utforme den nye avtalen foregår nå. Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) har kommet med lovnader. Men heller ikke Norge har klart å holde seg til målene fra Aichi.

Som på klima, er det også for naturen viktig at politikere og naeringsli­v jobber for å finne løsninger, og at det ikke bare blir med prat. Ødelegger vi naturen, har vi bare oss selv å takke.

Svakere økosysteme­r er også en risikofakt­or når det kommer til sosial og økonomisk stabilitet.

 ?? OLE MATHISMOEN ?? Gepardene fantes tidligere i hele Afrika, i Midtøsten, India og i sentral-Asia. I dag er den utryddet i alle asiatiske land, unntatt Iran. Og den er utryddet i store deler av Afrika.
OLE MATHISMOEN Gepardene fantes tidligere i hele Afrika, i Midtøsten, India og i sentral-Asia. I dag er den utryddet i alle asiatiske land, unntatt Iran. Og den er utryddet i store deler av Afrika.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway