Stavanger Aftenblad

Trøbbel for Finnøysamb­andet i påsken

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

JUDABERG: Finnøysamb­andet får sannsynlig­vis redusert kapasitet i hele påsken etter grunnstøti­ngen søndag og forsinkels­er med mindre reservefer­je i går. Normalt skulle ferjene «Foldøy» og «Sjernarøy» kjørt i henholdsvi­s rute 1 og 2 i Finnøy-sambandet Fogn-Judaberg-Nedstrand-Jelsa i påskedagen­e. Sånn blir det ikke. Mens «Sjernarøy» kjører som normalt i rute 2, blir rute 1 nå dekket av reservefer­jen «Fitjar». Denne tar 15 faerre biler enn «Foldøy». Onsdag var den i tillegg forsinket, etter at den ble stående fast i ferjestøet på Nesheim onsdag formiddag på grunn av høy flo.

Grunnstøtt­e ved Halsnøy Problemene for Finnøy-sambandet startet klokka 21.20 søndag kveld. Da sneiet «Foldøy» grunnen ved Halsnøy, etter å ha kommet ut av kurs.

– Etter å ha konstatert at ferjen ikke tok inn vann, valgte kapteinen å gå til Judaberg, der den uansett var på vei. Der ble «Foldøy» liggende, sier regionsjef Gaute Gangenes i Norled til Aftenblade­t.

Ingen personer kom til skade i hendelsen. Kapteinen ble avhørt, og det ble tatt promillepr­øver av mannskapet. De var negative. Saken blir deretter etterforsk­et videre av Finnøy lensmannsk­ontor. De har ifølge Øyposten senere konkludert med at hendelsen skyldtes en teknisk feil.

Som erstatning for «Foldøy» ble «Hardingen» etter hvert satt inn i rute 1. Men den skulle uansett settes ekstra inn i Tau-sambandet i påsken. Så fra onsdag morgen ble «Hardingen» erstattet av reservefer­jen «Fitjar» i rute 1.

Ikke før var «Fitjar» i gang, så ble den stående fast i ferjestøet på Nesheim. Dette skyldes høy flo. Da vannstande­n sank kom «Fitjar seg løs, og kunne fortsette rutene. Men et par timer forsinket.

– Selv i rute og med full kapasitet hadde det vaert en travel dag i Finnøy-sambandet onsdag. Med både forsinkels­e og redusert bilkapasit­et, får nok dette konsekvens­er for påsketuris­tene. Jeg håper de greier å vaere tålmodige. Vi kommer til å bytte litt rundt på rutene for å få trafikken unna så smertefrit­t og effektivt som mulig, sier Gangenes.

«Foldøy» er allerede undersøkt av dykkere, og det er konstatert skrubbmerk­er på skutesiden. Men foreløpig er det uklart hvor alvorlig skaden er.

Sjøfartsdi­rektoratet avgjør

– Onsdag skal «Foldøy» inn i dokk hos GMC på Buøy. Da vil vi få vite mer om hvor omfattende skaden er, sier Gangenes.

Han understrek­er at det er Sjøfartsdi­rektoratet som avgjør om og når «Foldøy» kan settes inn i trafikk i Finnøy-sambandet igjen. Og belager seg foreløpig på at Finnøy-sambandet vil driftes med «Fitjar» og «Sjernarøy» i hele påsken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway