Stavanger Aftenblad

Irina (43) ble 30 kilo lettere med ny metode

- Mette Bugge

SPREK: Irina Lee var den overvektig­e som spiste rå pepperkake­deig, tømte isboksen og kastet innpå mat med mye mel og sukker. Ti år gammel startet Irina Lee på sin første slankekur. I årenes løp ble det stadig nye. Hun kunne ikke fatte at hun ikke klarte å få kontroll over matinntake­t.

I 2015 kom hun over Bright Line Eating, det vil si: Klare grenser rundt mat og måltider. Eller Spis deg fri, som metoden heter på norsk.

Den er utviklet av Susan Pierce Thompson, en amerikansk doktor i nevropsyko­logi. Thompson har slitt med både rus- og sukkeravhe­ngighet. Hun klarte å fri seg fra begge deler og begynte å forske på det at enkelte «bare må» spise for mye av det ene eller det andre.

Thompson hevder at en tredel av befolkning­en kan vaere hekta på mel og sukker. – Jeg er helt klart i den gruppen, sier Lee.

Fire prinsipper

Metoden baserer seg på fire prinsipper som alle er med å påvirke hjernen, ifølge Thompson: y 1. Ikke sukker y 2. Ikke mel y 3. Tre måltider om dagen y 4. Spesifikk mengde mat til

hvert måltid

I perioden du skal gå ned i vekt, skal du ikke spise mer enn tre måltider om dagen. Mellom måltidene, som Thompson beskriver som store og mettende, skal man faste. Hun anbefaler et kosthold bestående av mye grønnsaker, kjøtt, fisk, melkeprodu­kter, belgfrukte­r, korn og frukt. Mat der mel og sukker er blant de tre første ingrediens­ene i innholdsfo­rtegnelsen, skal unngås.

Målet med metoden er å automatise­re vaner, slik at de etter hvert ikke krever noen viljestyrk­e.

30 kilo lettere

Etter å ha oppdaget den nye metoden skjønte tobarnsmor Irina Lee at hun måtte endre strategi for å lykkes.

– Kun én prosent av alle som er overvektig­e, klarer å gå ned til normalvekt i løpet av ett år. Av disse er det kun én prosent som fortsatt er normalvekt­ige sju år senere. Det vil si at kun 1 av 10.000 lykkes på sikt. I praksis er det umulig å oppnå varig vektnedgan­g ved å følge ekspertene­s råd.

– Aller første gang jeg oppdaget Susan Peirce Thompson, forklarte hun at trening er den største fei

 ?? MORTEN UGLUM ?? SUNT, FARGERIKT OG GODT: For Irina Lee er dette ikke bare blitt en livsstil, men et stort prosjekt. Visjonen er å endre Helse-Norge.
MORTEN UGLUM SUNT, FARGERIKT OG GODT: For Irina Lee er dette ikke bare blitt en livsstil, men et stort prosjekt. Visjonen er å endre Helse-Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway