Stavanger Aftenblad

— Alt er mye bedre nå

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

SEILING: Seilforeni­ngen 1928 håper på medvind når blåser liv i Utsira-seilasen for andre gang. – Det er for galt at en så fin seilas ikke skal gå nå når folk har mye bedre og mer komfortabl­e båter. Alt er mye bedre enn på den tiden vi hadde mellom 20 og 30 båter med i hver seilas, sier regattasje­f Bjørn Waage Krane i Seilforeni­ngen 1928.

På 1960-, 70-, og 80-tallet var det populaert å delta i det som den gang het Utsira Rundt, men på 2000-tallet dalte interessen. For 12 år seilte båtene det som lenge så ut til å vaere siste seilas til Utsira.

Men nå viser det seg at tiden ikke er helt omme for den tradisjons­rike seilasen.

Sommer-seilas

Krane har ønsket å blåse nytt liv i seilasen i flere år. Dette året fikk han endelig medvind fra resten av seilforeni­ngen. I håp om å lokke flere deltakere til å bli med på seilasen, har arrangøren gjort flere endringer. y Tidspunkte­t er endret: Tidligere startet seilasen fredag kveld og pågikk hele natten før deltakerne seilte tilbake til Stavanger lørdag. Nå er starten flyttet til lørdag formiddag. Seilbåtene skal seile fra Breivik til Marøy og gå til Utsira. y Datoen er flyttet:

Før ble seilene heist i mai, nå er starten utsatt til 29. juni. Årsaken er at det er større sjanse for godt vaer på denne tiden av året.

– Mye tøffere før

Regattasje­fen håper at minst ti båter blir med på det han beskriver som en flott seilas. Han sier at Utsira-seilasen er en fin måte å teste navigasjon­sferdighet­er, hvordan familien trives i båten.

– Hvis du har en seilbåt, så er det greit å teste at du tåler å seile i litt åpent farvann. Når du deltar i en regatta får du testet ferdighete­ne dine under kontroller­te forhold med andre båter i naerheten, sier han.

Den rundt åtte timers seilasen fra Stavanger til Utsira er først og fremst en konkurrans­e som handler om å komme først i mål. Krane sier at med dagens utstyr blir seilasen langt fra like tøff som tidligere. Da måtte deltakerne navigere seg mot Utsira på nattestid, uten gps.

– Vi brukte kart, kompass, klokke og parallellf­orskyver. Det var et mye mer utfordrend­e seilas, sier han.

 ?? PRIVAT ?? Foran med ryggen til Dan Einarsson, Bjørn Aage Krane kjører spinnakers­kjøtet, Jone Usken passer brasen (det andre spinnakers­kjøtet), skipper Sten Ola Rasch styrer, Matthias Tristl passer på tauene på hyttetaket, og Kristian Monsen i gult har ansvaret for storseilet. Bildet er tatt på Gandsfjord­en i september i fjor.
PRIVAT Foran med ryggen til Dan Einarsson, Bjørn Aage Krane kjører spinnakers­kjøtet, Jone Usken passer brasen (det andre spinnakers­kjøtet), skipper Sten Ola Rasch styrer, Matthias Tristl passer på tauene på hyttetaket, og Kristian Monsen i gult har ansvaret for storseilet. Bildet er tatt på Gandsfjord­en i september i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway