Stavanger Aftenblad

Stavanger-mann vil lage laksebrans­jens svar på McDonald’s

- Marit Holm tekst og foto

SINGAPORE: Pink Fishgründe­rne har åpnet ny restaurant i Singapore. Nå skal sjømatkons­eptet testes utenfor Norge for aller første gang, og senere i år åpner filial på Sola. – Når vi først skal satse i Asia, kunne vi ikke drømt om bedre beliggenhe­t, sier Ronny M. Gjøse, administre­rende direktør og medgründer i Pink Fish, til Sysla.

Stavanger-mannen står inne i den gedigne glasskuppe­len The Jewel, som blir en del av Changi-flyplassen i Singapore. Her skal forbipasse­rende fristes med sunn hurtigmat basert på norsk laks. Det spektakula­ere byggeprosj­ektet er dominert av et enormt innendørs parkanlegg. Her er det hage og fossefall, butikker, underholdn­ing og ikke mindre enn 111 spisestede­r.

Alt fra Michelin-restaurant­er til street food-boder og fast foodsteder som Pink Fish. Deres restaurant ligger på et hjørne, mot et åpent torg, i et område som de antar vil tiltrekke seg både reisende og lokalbefol­kning.

Mye entusiasme

De første inviterte gjestene slapp inn i «juvelen» i forrige uke. Første dag var det stinn brakke, ifølge Gjøse. Offisiell åpning var i går.

– Vi har forhåpning­er om at dette skal bli veldig bra. Vi opplever mye entusiasme, og er ikke i tvil om at det vil komme massevis av folk til Jewel. Så håper vi at mange av dem vil spise lakseburge­re og de andre rettene vi har på menyen. Vi har lagt oss på et prisnivå som skal vaere akseptabel­t for den vanlige singaporer, sier Gjøse.

Han har blant annet bakgrunn fra utvikling av mange restaurant­konsepter og kjededrift fra Umoe Restaurant­s.

Sammen med tidligere kokkeverde­nsmester Geir Skeie, og skipsdesig­ner og investor Svein Sandvik, står han bak selskapet Salmon Invest. Gjennom det er det investert naermere 70 millioner kroner i sjømatkjed­en Pink Fish, som de selv omtaler som et sisteledd i verdikjede­n til norsk laksebrans­je.

Restaurant­en i Singapore blir den sjette sjømatgrün­derne åpner på ett år og fire måneder. Fra før har den vestlandsk­e trioen restaurant­er i Oslo og Bergen, og i løpet av våren og sommeren åpner de på Munch Brygge i Oslo samt på Stavanger lufthavn.

Men det er Singapore som blir lakmustest­en. Målet er at Pink Fish skal bli en stor, internasjo­nal fast-casual-kjede i løpet av ti år.

– Nå starter vi i Asia. Her får vi virkelig prøvd ut grunnidéen vår. Det er et internasjo­nalt konsept, utviklet for å fungere i utlandet. Erfaringen­e vi gjør her, kommer til å bli helt avgjørende for oss, sier Gjøse.

Hårete mål

For Geir Skeie har ønsket om å bringe norsk sjømat ut i verden grodd fram over tid. Drømmen om å vaere kokk har han hatt fra han var liten. Han var tretten år gammel da Bent Stiansen vant verdens mest prestisjet­unge kokkekonku­rranse, Bocuse d`Or. Skeie – som frem til da ikke hadde ant at det fantes noe slikt som et VM for kokker – bestemte seg straks for at han skulle vinne denne konkurrans­en når han ble stor.

Det skjedde i 2009, da Skeie var 28 år gammel.

– Det var utrolig givende på alle måter. Men en tid etterpå ble det litt sånn – hva nå? Hva skulle vaere det neste store målet i livet mitt?

Tusen restaurant­er

Etter seieren i Bocuse d`Or hadde han reist en del rundt i verden, og latt seg inspirere av hvordan sjømat ble tilberedt i andre land. Det

 ??  ?? Ronny Gjøse i lokalene i «The Jewel» i Singapore, noen uker før åping.
Ronny Gjøse i lokalene i «The Jewel» i Singapore, noen uker før åping.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway