Stavanger Aftenblad

Knyttede never og utstrakte hender

-

NYE BØKER: Det norske tillitssam­funnet ble skapt, det var ikke noe som fantes fra Arils tid. Tillit er ikke genetisk, men politisk.

Sven Egil Omdal

Finn Olstad har beskrevet det 20. århundrets norske historie baklengs. Han begynte med «den lange oppturen» fra frigjøring til oljealder. I det andre bindet, som nå foreligger, ser han på framvekste­n av det moderne Norge, med et spesielt blikk for det som gjorde samfunnet så harmonisk.

Nøkkelen finner han i arbeidsliv­et, og ikke minst i framvekste­n av det som ble den norske modellen. Han beskriver ikke bare fagbevegel­sens modererend­e kraft på venstresid­en, men også hvordan høyresiden i avgjørende øyeblikk – og etter noen grove feilskjaer – valgte kompromiss­et.

Olstad betegner tariffoppg­jøret i 1931 som en av de mest avgjørende hendelsene i Norge i mellomkrig­stiden, med konsekvens­er helt fram til vår tid. Den seks måneder lange stor-lockouten ble «krigen som gjorde slutt på alle kriger». De dystre erfaringen­e fra Menstad-slaget og de store økonomiske tapene for begge parter, banet vei for kriseforli­ket fire år senere, og med det starten på Arbeiderpa­rtiets lange dominans. Partene laerte seg å stole på hverandre, tilliten smittet utover i samfunnet og gjorde det mulig å bringe Norge helt i tet blant de nasjoner som gradvis utviklet den moderne velferdsst­aten.

Finn Olstad skriver sammen mye kjent kunnskap om mellomkrig­stiden. Hans styrke er overblikke­t, han ser sammenheng­ene mellom den økonomiske og politiske utvikling, svekkelsen av de tradisjone­lle massebeveg­elsene, urbaniseri­ngen, internasjo­nalisering­en og industrial­iseringen. Han viser, som andre før ham, at 30-årene ikke bare var harde. Det siste tiåret før krigen var samtidig preget av både krise og moderniser­ing, Norge hadde blant annet verdens mest moderne handelsflå­te.

Sømløst glir han fra det ene store temaet til det andre, fra Venstres problemer med lavkirkeli­gheten til kirkestrid og enhetsskol­ens utvikling. Det er kunnskapsr­ikt, det er ryddig og godt skrevet – men også litt temperamen­tsløst. Det er lite plass for den dristige påstanden, de vågale skrittene litt utenfor den opptrukne linjen.

Når han skriver om perioden fra 1870 og fram til krigsutbru­ddet, konsentrer­er han seg om grupper, klasser, ideer og økonomiske strukturer, mer enn individ. Framstilli­ngen er nøktern på grensen til det leksikale. Annerledes blir det når han tar fatt på okkupasjon­en, da skifter både perspektiv og stil. Enkeltindi­videne trer tydeligere fram, og teksten får mye av den dramatikke­n som mangler i de tidligere kapitlene.

Likevel er det vanskelig å forstå hvorfor så mye av boken, en fjerdedel, blir brukt på de fem okkupasjon­sårene. Det mangler ikke litteratur om denne perioden, mens Olstad har rett når han innledning­svis slår fast at det er på tide med en ny og samlende framstilli­ng av mellomkrig­stiden. En god bok hadde blitt enda bedre om fremstilli­ngen av perioden fram til 1940 fikk bedre plass og flere farger. Da hadde det kanskje blitt plass også til kulturlive­t og til fyldigere beskrivels­er av de regionale forskjelle­ne i naeringsli­v, politikk og holdninger. Konsentras­jonen om økonomi og politikk og om Oslo-området, gjør også denne norgeshist­orien smalere enn den burde vaere.

Han viser, som andre før ham, at 30-årene ikke bare var harde. Det siste tiåret før krigen var samtidig preget av både krise og moderniser­ing, Norge hadde blant annet verdens mest moderne handelsflå­te.

 ?? DREYER ?? «Finn Olstads styrke er overblikke­t, han ser sammenheng­ene mellom den økonomiske og politiske utvikling, svekkelsen av de tradisjone­lle massebeveg­elsene, urbaniseri­ngen, internasjo­nalisering­en og industrial­iseringen», skriver Sven Egil Omdal.
DREYER «Finn Olstads styrke er overblikke­t, han ser sammenheng­ene mellom den økonomiske og politiske utvikling, svekkelsen av de tradisjone­lle massebeveg­elsene, urbaniseri­ngen, internasjo­nalisering­en og industrial­iseringen», skriver Sven Egil Omdal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway