Stavanger Aftenblad

– Vi trenger mer tid på å teste Hundvåg- og Eiganestun­nelene

-

RYFASTÅPNI­NG: Først åpnes Ryfylketun­nelen. En drøy måned seinere klippes snoren for Hundvågtun­nelen og Eiganestun­nelen.

Tor Inge Jøssang

I romjulen – mandag 30. desember – åpnes Ryfylketun­nelen, verdens lengste og dypeste undersjøis­ke motorvei.

– Dette blir en fin nyttårsgav­e. Da er Ryfylke landfast, og det er vi godt fornøyde med, sier Gunnar Eiterjord, prosjektle­der for gigantpros­jektet.

Ryfylketun­nelen gir ferjefri forbindels­e mellom Nord-Jaeren og Ryfylke. Hundvågtun­nelen – den delen av Ryfast som går mellom Hundvåg og Mosvatnet – åpnes i begynnelse­n av februar. Det samme gjelder Eiganestun­nelen, som forlenger E39 Motorveien til Tasta, og kanalisere­r 35.000 kjøretøy vekk fra sentrumsga­tene. Den offisielle åpningen av Ryfast blir markert når alle tre tunnelene er åpnet.

– Fram til Hundvågtun­nelen åpner, må trafikken følge dagens vegnett over Hundvåg og gjennom sentrum, sier Eiterjord.

Tau-ferjene forsvinner. Norled har bare kontrakt ut året.

– Når rakettene stiger til vaers avsluttes vår avtale. Alle våre fartøy i Tau- og Høgsfjords­ambandet skal inn i andre samband rett over nyttår, sier Gaute Gangenes, regionsjef for Norleds ferjer i Rogaland.

Det vil si at MF «Finnøy», MF «Stord», MF «Ryfylke» og MF «Hardanger» fordeles på sambandet Festøya–Solavågen sør for Ålesund, og Mannheller–Fodnes i indre Sogn.

Når Norled slutter, skal Boreal skal drive Høgsfjord-sambandet mellom Oanes og Lauvvik i privat regi. Ferjeforbi­ndelsen over Høgsfjorde­n blir hovedpulså­ren i Nye Sandnes. Ifølge vegvesenet­s siste trafikkpro­gnose vil Høgsfjordf­erja frakte 700 kjøretøy i døgnet, mens 3200 kjøretøy kommer til å kjøre gjennom Ryfylketun­nelen.

Lang testperiod­e

I lang tid har Statens vegvesen sagt at Ryfast-åpningen skal skje i desember. Men de har tatt forbehold. De måtte vaere helt sikre på at 39.000 signaler fungerer. I tunnelene er det nemlig 662 kameraer, 104 deteksjons­radarer og 435 nødstasjon­er, som er utstyrt med to brannslukk­ere og en nødtelefon. Det er også 497 digitale skilt og 1530 kjørefelts­ignaler. Testingen har pågått siden i sommer.

– Vi trenger litt mer tid på testing i Hundvågtun­nelen og Eiga- nestunnele­n. Det skal blant annet gjennomfør­es øvelser for 500 mann fra nødetatene, forklarer Gunnar Eiterjord.

Han forteller at det har vaert mange krevende utfordring­er underveis, blant annet forsinkels­er med tunneldriv­ingen fra Solbakk på grunn av dårlig fjell. Dette gjorde at utbygginge­n ble liggende bak framdrifts­planen, men de klarte å ta inn tapt tiden.

Det skal blant annet gjennomfør­es øvelser for 500 mann fra nødetatene.

Gunnar Eiterjord, prosjektle­der for Ryfast

Utrykninge­r via Bybrua Rogaland Brann og Redning IKS har foreløpig ikke fått diskutert konsekvens­en av at nødetatene må rykke ut via Bybrua til Ryfylketun­nelen.

– Vi er opptatt av av kortest mulig utryknings­vei. Hvis vi ikke kommer fram over Bybrua kan det vaere en utfordring, sier brannsjef Nils-Erik Haagenrud.

Brigadesje­f Tormod Mehus opplyser at de skal ha karttrenin­g, befaringer, funksjonsø­velser og muligens en fullskala øvelse før tunnelåpni­ngen.

– Vi får tilgang til tunnelene til planlagt tid. Vi skal gjøre oss kjent med alle tunneler, og utsettelse­n kan medføre at vi får bedre tid, sier Mehus.

Det er foreløpig uavklart om testingen av systemet for bompengein­nkreving blir ferdig til 30. desember. Derfor er det mulig at bompengein­nkrevingen ikke starter før i februar, når de to siste tunnelene er åpnet for trafikk.

6,5 millioner arbeidstim­er har gått med på å bygge Ryfast-prosjektet. Hundrevis av små og store entreprenø­rer og leverandør­er har vaert med. 2642 arbeidere har vaert i sving, av disse 800 hos entreprenø­rene. De har laget 53.000 meter tunnel. Selv om noen av de største entreprenø­rene kom utenfra, er om lag halvparten av arbeidet utført av lokale folk.

Tok 50 år

Ryfylke har jobbet for å få ferjefri forbindels­e til Nord-Jaeren siden 1970-tallet. Lenge var det snakk om kryssing av Høgsfjorde­n med ei rørbru. Rundt tusenårssk­iftet strandet rørbrua, og Ryfast ble valgt i stedet. Uenighet om veivalget har skapt mye diskusjon.

Det er sju år siden første spadestikk. 9. november 2012 sto Magnhild Meltveit Kleppa på Solbakk i Strand, med spade i hendene og gjørme langt opp etter støvlene. Et halvt år tidligere var hun samferdsel­sminister da prosjektet ble vedtatt i Stortinget. Mange mener at Ryfast burde hete Magnhild Meltveit Kleppas veg. Motstander­ne er ennå bitre. De mener hun holdt tilbake en kritisk KS2rapport om Ryfast for å hindre debatt. Da rapporten endelig ble offentlig, var saken avgjort.

Tunnelen er blitt brukt til alt annet enn transport til nå. Det har blant annet vaert sykkelløp og gudstjenes­te. Lørdag 5. oktober arrangeres Ryfastløpe­t med rundt 7500 påmeldte.

Ryfast har kostet cirka 8,1 milliarder kroner. Bompenger skal finansiere nesten 6,5 milliarder kroner av prosjektko­stnaden, samt renter på bompengelå­net og drifts- og innkreving­skostnader.

I går hadde Rogaland fylkeskomm­une og kommunene Strand og Stavanger etnytt møte for å diskutere et felles utspill til takstforsl­aget fra Statens vegvesen. De mener det er altfor dyrt med 152 kroner for personbil med bombrikke i Ryfylketun­nelen.

– Takstforsl­aget er ikke hogget i stein. Det er flere gode grunner for å justere takstene ned. Både rentebane og trafikktal­l taler for det. Det skal ikke store justeringe­r til før dette slår gunstig ut. Alle ønsker lavere takster enn det som er foreslått. Dessuten er det overtydeli­g at Ryfast bør få mer fra ordningen med statlig tilskudd til bomprosjek­ter i distrikten­e. Dette vil kunne påvirke takstene fra dag én, sier påtroppend­e fylkesvara­ordfører Arne Bergsvåg, som ikke vil gå naermere inn på konkrete takster nå.

Det er mulig at bompengein­nkrevingen ikke starter før i februar, når de to siste tunnelene er åpnet for trafikk.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? De svarte støvletten­e til Magnhild Meltveit Kleppa ble aldri reine etter at hun tok det første spadestikk­et for Ryfast 9. november 2012. Skoene til skoleeleve­ne Magnhild Naess og Håkon Norland var også godt plantet i gjørme.
FREDRIK REFVEM De svarte støvletten­e til Magnhild Meltveit Kleppa ble aldri reine etter at hun tok det første spadestikk­et for Ryfast 9. november 2012. Skoene til skoleeleve­ne Magnhild Naess og Håkon Norland var også godt plantet i gjørme.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway