Stavanger Aftenblad

Moen legger ansvaret for FNB-bråket i Sandnes på styret

-

SANDNES: Ellen Karin Moen, nyvalgt leder i Sandnes FNB, føler seg urettferdi­g beskyldt for å ville fjerne Alexandra Eva Lind fra partiet. – Jeg baerer ikke nag til Lind, sier Moen.

Julie Teresa Olsen

Det koker i Sandnes FNB, en uke etter valget. Det nystartede partiet, som fikk 9,9 prosent av stemmene og fem plasser i kommunesty­ret, krangler åpenlyst. Søndag ble Alexandra Eva Lind, som fikk flest personstem­mer i FNB, ekskludert fra partiet.

FNB-leder Frode Myrhol reagerer kraftig på eksklusjon­en og hevder Lind ikke skal ut av partiet.

– Hvorfor er Lind ekskludert? – Det kan jeg ikke utdype siden dette er en personalsa­k. Jeg forholder meg til mitt styre som har tatt denne avgjørelse­n. De har min fulle tillit. Jeg ble informert om dette søndag, sier Moen.

Krangler om verv

– Har du diskutert eksklusjon­en med styret?

– Det vil jeg ikke kommentere. – Frykter du for din egen fremtid i partiet?

– Det er ikke jeg som har gjort dette. Jeg registrer at Myrhol mener jeg har en agenda, men her får jeg skylden for noe jeg ikke har gjort.

Lind har fått fast plass både i kommunesty­ret i Sandnes og i fylkesting­et.

– Hvorfor har ikke Lind blitt tildelt noen verv når hun fikk flest stemmer av alle i FNB?

– Ingen har foreløpig fått noen verv. Vi sitter fortsatt i forhandlin­ger. Lind fikk tilbud om en plass i kommunepla­nkomiteen, men den ville hun ikke ha, sier Moen. Lind har følgende forklaring: – Jeg var tydelig på at jeg ønsket plass i byutviklin­g eller i oppvekst. Det var mest naturlig med en helhet siden jeg skal jobbe med dette i fylket. De prøvde å tilby meg en plass i kommunepla­nkomiteen som plaster på såret, sier Lind.

Moen valgt til leder

Søndag ble Moen enstemmig valgt til leder for Sandnes FNB da kommunesty­regruppen og varamedlem­mer var samlet til konstituer­ende møte på Ganddal bydelshus. Lind var ikke til stede på møte. Styreleder i FNB sentralt, Morten Malmin forsøkte å komme inn på møte, men ble nektet.

– Malmin var varslet om at han ikke kunne komme fordi dette var et konstituer­ende møte og kun det. Malmin sa gjentatte ganger at møtet ville få en helt annen agenda og derfor vurderte jeg at han ikke kunne slippe inn, forklarer Moen.

– Hva tenker du om å samarbeide med Lind i kommunesty­ret om hun ikke kan bli ekskludert fra FNB?

– Jeg baerer ikke nag til Lind, men jeg forstår om hun bebreider meg. Men jeg har ikke gjort henne noen urett og har derfor ingen problemer med å samarbeide med henne, sier Moen.

– Dette er en personalsa­k Leder av sentralsty­ret Morten Malmin ikke slapp inn på FNBs konstituer­ende møte søndag kveld.

Han har sendt en mail, hvor han krever informasjo­n. Nå har han fått svar fra lokallaget, hvor de forklarer at dette er en personalsa­k, og at de ikke ønsker å kommentere det videre. Malmin vil nå kreve et møte med FNB Sandnes.

I vedtektene til FNB står det ingenting om muligheten­e til ekskluderi­ng av medlemmer. Det betyr at FNB i teorien ikke kan ekskludere medlemmer fra partiet. Malmin bekrefter dette.

– Vi har ikke et eget punkt i vedtektene om ekskluderi­ng. Derfor ser vi eventuelt på andre muligheter.

Det er bare en generalfor­samling eller et årsmøte som kan endre vedtektene til partiet. Nå skal FNB ha sitt årsmøte om en måned. Allerede der kan nye vedtekter komme på plass.

Ikke ferdig med Klepp-saken Saken med Lind kommer etter at førstekand­idaten til Klepp FNB også ble ekskludert på valgkvelde­n. Der ble det sagt at Aina Elise Larsen Grude gjentatte ganger hadde brutt partiets vedtekter og at hun dermed fikk muligheten til å enten trekke seg, eller bli ekskludert.

Heller ikke den saken er partiet fornøyd med.

– Jeg vet ikke hvor den står, men er ikke ferdig med den saken. Aina står som vara på fylkeslist­en, og vi har ikke gitt lokallagen­e myndighet til å ekskludere, sier partileder Frode Myrhol til Aftenblade­t.

Lokallagsl­eder i Klepp, Geir Morten Øvestad, har registrert Myrhols uttalelser til media, men sier de ikke har hørt noe vedrørende ekskluderi­ngen foreløpig.

Malmin sa gjentatte ganger at møtet ville få en helt annen agenda, og derfor vurderte jeg at han ikke kunne slippe inn.

Ellen Karin Moen, nyvalgt leder i Sandnes FNB

 ?? PERNILLE FILIPPA PETTERSEN ?? Alexandra Eva Lind, til venstre og Ellen Karin Moen, her sammen på FNBs valgvake.
PERNILLE FILIPPA PETTERSEN Alexandra Eva Lind, til venstre og Ellen Karin Moen, her sammen på FNBs valgvake.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway