Stavanger Aftenblad

Et gamlehjem

-

KOMMENTAR:

– Er det Elizabeth Warren, som kvitrer der ute?

– Ja, det er det.

– Er det Bernie Sanders, som romsterer der?

– Ja! Warren er ung og frisk i forhold til de to herrene.

Et pensjonist­syssel

Mannen én av dem skal opp mot, er ingen ringere enn Donald Trump (73). En løgnhals som er ute av stand til å konsentrer­e i mer enn ti minutter av gangen, som dikter opp sine egne vaermeldin­ger og har en generell virkelighe­tsoppfatni­ng som, når jeg legger velviljen til, må sies å vaere noe for seg selv.

Må det vaere slik, at vervet som president i USA er noe man skal sysle med i pensjonist­tilvaerels­en?

Selvfølgel­ig ikke. Barack Obama var 48 da han ble valgt til president. Bill Clinton var ett år yngre og George W. Bush hadde så vidt rundet 50 da han ble valgt. John F. Kennedy er den yngste som er blitt valgt til president. Da han i 1961 vant over Richard M. Nixon, var det i en alder av 43 år.

Det hører med til historien at Theodore Roosevelt er den yngste presidente­n USA har hatt. Han var ikke mer enn 42 år gammel da han tok over for William McKinley, som ble myrdet. Men Roosevelt ble altså ikke valgt den gangen.

Den eldste personen som har vunnet valget i USA, er Ronald Reagan. Da han ble valgt til sin andre periode, var han 73. Han kan bli slått av Donald Trump: Vinner den sittende presidente­n neste års valg, vil han vaere 74.

Et gamlehjem?

Så visst.

Yngre krefter

Det er ikke slik at alle de 10 som kjemper om å bli Demokraten­es kandidat til neste års presidentv­alg, må ha en ambulanse i beredskap bak scenen når de møter velgerne. En kandidat som for øyeblikket synes å ha vind i seilene, og som kanskje kan hente inn de tre tet-seniorene, er 54-årige Kamala Harris. Den kvinnelige juristen vant senatsvalg­et i California i 2016 – er i likhet med Joe Biden for en slags sentrumska­ndidat å regne – og ligger på fjerdeplas­s på flere målinger.

Kamala Harris kan ikke avskrives, selv om hun har et stykke opp til de tre pensjonist­klare toppkandid­atene. Ironisk nok er den eldste av dem, Bernie Sanders, ungdommens foretrukne kandidat. En mann som, dersom han blir valgt og vinner en andre periode, vil vaere 84 når han går løs på sin siste runde i Det hvite hus.

Da er det ikke en ambulanse som skal stå i beredskap. Det er en likbil.

Sittende presidente­r har en fordel i valg. De vinner oftest en periode til. Sist en president måtte gå ut på plenen foran Det hvite hus og bite i det velgjødsle­de gresset var i 1993, da George Bush sr. tapte for Bill Clinton.

Det er ikke bare sjelden: Det begynner å bli ganske lenge siden sist.

En ny Kennedy

Altså kan det for en yngre, fremadstor­mende demokrat kandidat vaere like greit ikke å stille opp denne gangen. Hvis de gamle ulvene i flokken river hverandre i stykker nå, blir lederrolle­n i lang tid framover ledig for den rette kandidaten.

Det kan bli Kamala Harris, som da vil vaere 58, men det sitter en representa­nt for Massachuse­tts i Representa­ntenes hus i Kongressen. Han er 38 år gammel, har vaert kongressma­nn siden 2013 og heter Joe Kennedy III. Han er forresten barnebarne­t til Robert Kennedy, John F. Kennedys bror og justismini­ster.

Om fire år er han 42. Hvis Trump vinner en ny periode neste år, vil veien ligge åpen for Kennedy når Demokraten­e skriker etter friskt blod til valget i 2024.

Han vil vaere en samlende kandidat, og dersom den sittende presidente­n ikke roter bort nøkkelen til Det hvite hus i løpet av året som gjenstår fram til valget, er det slik at Joe Kennedy kan bli USAs 46. president om han virkelig vil det selv.

Må det vaere slik, at vervet som president i USA er noe man skal sysle med i pensjonist­tilvaerels­en?

 ?? MIKE BLAKE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Demokraten­e Bernie Sanders, Joe Biden og Elizabeth Warren. Til sammen er de 224 år.
MIKE BLAKE, REUTERS/NTB SCANPIX Demokraten­e Bernie Sanders, Joe Biden og Elizabeth Warren. Til sammen er de 224 år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway