Stavanger Aftenblad

– Kundene svikter kiosk og kafé

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Gravejobbe­n på Ruten fører til rolige dager i kiosk og kafé. Nå foreslår bystyret i å etablere en midlertidi­g p-plass i naerheten, samt å innføre én times gratis parkering.

Camilla Bjørheim

For to uker siden forvandlet Ruten i Sandnes seg til en byggeplass. Alle bussholdep­lasser er flyttet, og store deler av Ruten er gjerdet inne. For de naeringsdr­ivende på Ruten, kom byggearbei­dende brått på.

Stein Gjesdal driver Narvesen på Ruten. Han merker svikt i omsetning etter at Ruten ble gjerdet inne som følge av ombygging.

– Kommunen har ikke hatt i tankene hva vi driver på med. Og all informasjo­n om hva som skal foregå framover har vi fått gjennom avisene, sier Gjesdal.

Han vil ikke gå i detalj om hvor stor svikten i omsetning er, men håper kundene etter hvert skal finne veien tilbake. I ytterste konsekvens blir han nødt til å permittere ansatte.

– Slik det er nå, slipper bussene av passasjere­ne et stykke unna Ruten og persontraf­ikken kanalisere­s ikke inn til oss akkurat, sier han.

Faerre kaffekunde­r

Også Coffeeberr­y merker svikt i besøket.

– Det er veldig stille her. Busspassas­jerene går av bussen lenger unna oss og sluses videre uten at de går forbi kafeen. Vi merker stor nedgang i omsetning, sier innehaver Thomas Jørgensen.

Han har bedt om et møte med utbygger Sandnes kommune. Heller ikke Jørgensen ble varslet om de store endringene utenfor kafeen.

– Hvis kommunen vil ha et levende Ruten, må det legges til rette for oss som driver naering her, sier Jørgensen.

Kiwi-butikken i Vågsgata og kjøpesente­ret Bystasjone­n opplyser til Aftenblade­t at de ikke har merket svikt i omsetninge­n de siste to ukene.

P-plassene ikke erstattet Mandag behandlet bystyret en dispensasj­on fra rekkefølge­kravet i anledning arbeidet på Ruten.

Gravejobbe­n har nemlig startet uten at det planlagte p-huset bak tinghuset står klart. Dette skulle erstatte de mange p-plassene på Ruten som nå er forsvunnet.

For to år siden foreslo posisjonen (Ap, Frp og Sp) at parkerings­anlegg i umiddelbar naerhet skulle vaere på plass før parkeringe­n på Ruten forsvinner – og fikk flertall for forslaget. Også i regulering­splanen heter det i rekkefølge­kravet at p-huset skal vaere på plass før eksisteren­de parkering fjernes på Ruten.

Allerede i sommer ga ordføreren, på så kalt sommerfull­makt, dispensasj­on fra kravet om avbøtende parkering.

– Jeg blir forvirret

Under debatten i bystyret var Høyre-politikern­e både opptatt av p-plasser som er fjernet, samt at de uttrykte bekymring for de naeringsdr­ivende på Ruten.

– Dette er en sak jeg blir forvirret av. Posisjonen har presisert gang på gang at p-plasser ikke skal fjernes før nye er på plass. Vi har opplevd at det strekkes ut en arm til de naeringsdr­ivende. Det har vi heiet på. Så snur det plutselig. Det virker heller ikke som de naeringsdr­ivende er blitt informert.

– Har bystyret en skikkelig plan på hvordan de negative effektene av gravingen skal reduseres? I årene framover skal det graves mye i sentrum. I slike prosesser er det viktig å ha med seg aktørene – de som investerer i sentrum, sa Leiv Rune Mjølsnes (H).

– Det vil vaere en katastrofe om vi stopper opp arbeidet nå på grunnlag av et bystyreved­tak om at p-huset skulle vaere igangsatt først, sa varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp), og la til at han alltid finner p-plass i sentrum.

– Det er alltid p-plass å finne i Sandnes sentrum, sa han.

– Gjerdene på Ruten er satt opp av sikkerhets­hensyn. Vi må knuse noen egg for å lage omelett. Det er det vi holder på med nå. Men vi har vaert i kontakt med aktørene på Ruten og gjort tilpasning­er hva gjelder gjerder, sa Wirak.

Vil ha gratispark­ering Bystyret vedtok at det, så langt det er teknisk mulig, innføres én times gratis parkering. Ordningen skal evalueres til våren.

Bystyret vedtok videre at det i en overgangsp­eriode legges til rette for parkering på tomta som skal huse det framtidige parkerings­huset bak tinghuset.

 ?? CAMILLA BJØRHEIM ?? Innehaver ved Coffeeberr­y, Thomas Jørgensen, og daglig leder ved Narvesen på Ruten, Stein Gjesdal, opplever kraftig svikt i omsetning etter at arbeidet med omforming av Ruten i Sandnes sentrum ble iverksatt forrige uke.
CAMILLA BJØRHEIM Innehaver ved Coffeeberr­y, Thomas Jørgensen, og daglig leder ved Narvesen på Ruten, Stein Gjesdal, opplever kraftig svikt i omsetning etter at arbeidet med omforming av Ruten i Sandnes sentrum ble iverksatt forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway