Stavanger Aftenblad

Politisk skifte – en ny vår i Paradis?

- Odd Kjeldaas Gruppen Byutviklin­g Stavanger

BYUTVIKLIN­G: Ny ledelse, ny politikk i byutviklin­gen? I årets valgkamp har den politiske støtten fra de fleste partiene gledet oss som har arbeidet for at utbygginge­n av Paradisomr­ådet må komme under politikern­es kontroll. Flertallet har stått for en politikk der utviklinge­n av byen vår er det de folkevalgt­e sammen med beboere som skal legge premissene for. Den avgåtte politiske ledelsen har etter vår mening latt utbyggerin­teresser i stor grad legge premissene for denne utviklinge­n. Vi håper at årets valg represente­rer et skifte her, ikke bare i valgløfter, men også i praktisk politikk.

Vi vet også at i forhandlin­ger er det snakk om å gi og ta. Men hva skal ofres? I den forbindels­e er det vi føler en viss uro.

I alle partier er det ulike fløyer som har sine støttespil­lere, i noen er disse støttespil­lerne mektigere enn andre. Stavanger naeringsfo­rening, ulike stedlige fagforenin­ger, folkelige interesseg­rupper eller bent fram mektige kapitalint­eresser ønsker alle å ha innflytels­e på politikken som føres. Det er en del av demokratie­t, men også en stor, demokratis­k utfordring.

Nye tankevekke­nde innspill

I den meget aktuelle utbygginge­n av Paradis-området har det i tillegg til argumenter som etter hvert burde vaere velkjente, saerlig i det politiske landskapet, kommet innspill fra store utleiere på Jåttå og Forus som burde vaere tankevekke­nde saerlig for de som kaller seg borgerlige partier.

Tydelige signaler om hva utbygginge­n av Paradis-området vil ha av konsekvens­er for Forus og Jåttå, hvor Forus allerede har store ledige kontorloka­ler.

Hva er dette for en politikk? Hvor er det samfunnsøk­onomiske regnskapet her? Skal områder som politikern­e har tilrettela­gt for naeringsvi­rksomhet ofres til fordel for kortsiktig­e utbygger- og leietakeri­nteressers behov for å tjene mest mulig?

Nye arbeidspla­sser?

For å slå det fast en gang for alle. I alle ordskiften­e mellom de politiske partiene i valgkampen, har det ikke kunnet dokumenter­es at en eneste nye arbeidspla­ss etableres i den storstilte Paradis-utbygginge­n. Det som foregår er en storstilt forflyttin­g av arbeidspla­sser fra henholdsvi­s Jåttå og Forus. Arbeidspla­sser som kunne fått nye lokaler ved utbygging av de allerede godkjente naeringsom­rådene på Jåttå. Forstå det den som kan.

Byen vår har behov for at barnefamil­ier ikke flytter ut. Bymiljøet trenger det, skattetilg­angen vil ha nytte av det, og nå står et stort område i Paradis og venter på det politiske initiativ for å gjøre dette mulig. En fortetting langs kollektiva­ksen av boliger. Kontorene kan etablere seg ved den samme kollektiva­ksen to stoppested­er unna.

Håpet om ny politikk

Det er å håpe at de nye, politiske samarbeids­partnerne i Stavanger også kan finne fram til en samlende politikk for byutviklin­g, der helhetlige, samfunnsny­ttige og i mye større grad demokratis­ke prinsipper ligger til grunn for hvordan byen vår skal utformes nå og framtidig. Da kan vi virkelig ønske samarbeids­partnerne velkommen fra oss i gruppen Byutviklin­g Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway