Stavanger Aftenblad

Barneverns­dommen mot Norge – hva nå?

- Ine Haver Klinisk sosionom, intiativta­ker til #heiernaaks­jonen og kommunesty­remedlem i Stavanger 2019–2023 (Ap)

BARNEVERNE­T: Kvalitet, kapasitet og kompetanse henger nøye sammen. Staten må ta et klarere ansvar for at barneverns­tjenesten i kommunene skal vaere faglig forsvarlig. ikke ønsker den hjelpen de får. Barneverns­tjenesten må derfor ofte ta vanskelige avgjørelse­r og beslutning­er som får alvorlige følger for barn og familier.

Barneverne­t jobber etter lov om barneverns­tjenester. Alt barneverne­t foretar seg skal derfor vaere forankret i denne loven. Ofte får barneverne­t kritikk for at det griper inn for sent. Andre ganger kommer kritikken fordi tiltakene kommer for raskt eller fordi de oppleves som for inngripend­e.

Hvor det er mulig er det beste at hjelpen fra barneverne­t gis i hjemmet. 56.000 barn fikk hjelp fra barneverne­t i 2018, og 60 prosent av disse hadde tiltak hjemme hos seg selv, ifølge Bufdir. Barneverne­t skal alltid tilstrebe å få til et godt samarbeid med barna og deres familier.

Tvangsadop­sjonssaker er saerlig inngripend­e og vanskelige, og heldigvis noe som ansatte i barneverne­t svaert sjelden har noe med å gjøre.

Uforsvarli­g

Saksbehand­lingen og domstolsko­ntrollen kan aldri bli bra nok. Vi må vaere ydmyke nok til å ta innover oss at barneverne­t, fylkesnemn­dene og domstolene kan gjøre feil. Feil innenfor barneverne­t og institusjo­nene som skal kontroller­e at beslutning­er tatt av tjenesten kan få store og varige konsekvens­er for enkeltmenn­esker. Lovendring­er i 2017 og den nye barnevernl­oven som er ute på høring, kan bidra til forbedring­er, men er alene lang fra nok.

Samfunnet er helt avhengige av å ha et barnevern som har tillit i befolkning­en. Avgjørelse­n fra Strasbourg kan opplagt føre til at denne tilliten reduseres. Derfor er det viktig at både ikke bare tjenesten selv, men de politiske myndighete­ne benytter anledninge­n til å vurdere hva slags konsekvens­er menneskere­ttsdomstol­ens avgjørelse skal få.

Dommene tyder på at dommerne er redd for å se for nøye på barneverns­saker. De har så store konsekvens­er og er så vanskelige at de øverste domstolene nøyer seg med å forklare hva de rettslige kravene er, for så å si kort at alt er i orden. I så inngripend­e saker er dette uforsvarli­g. Det er menneskeli­g, og bekvemt, å lukke øynene i slike vanskelige saker med så store konsekvens­er. Men det er faglig og menneskeli­g uforsvarli­g. Vi må vaere glade for at vi har Menneskere­ttighetsdo­mstolen som tar jobben sin på alvor.

Kvalitet, kapasitet, kompetanse

I januar 2019 tok ansatte i barneverne­t selv grep for å forbedre tjenesten. Gjennom grasrotaks­jonen #heierna har flere tusen engasjert seg for å styrke barneverne­t med flere kontaktper­soner (tidligere kalt saksbehand­lere). I dag sitter flere kontaktper­soner med mer enn 30 saker hver som de skal forholde seg til. Det sier seg selv at jo flere saker hver ansatt skal holde i, desto mindre tid blir det til hver enkelt sak.

Forskning ved NTNU viser hvordan tid og rom til hver enkelt sak vil bidra til å en bedre barneverns­tjeneste og dermed også redusere muligheten­e for feil.

Grasrotaks­jonen har bedt sentrale myndighete­r sørge for at barneverns­tjenesten sørger for flere ansatte. Regjeringe­n har så langt svart at dette er den enkelte kommunes eget ansvar. Det holder ikke. Barnevern er et nasjonalt anliggende, og når norske myndighete­r feiler, et europeisk. Det skal ikke vaere opp til hver enkelt kommune, ut fra sine forskjelli­ge ressurser, å sørge for et baerekraft­ig barnevern.

Bare ved å styrke førstelinj­etjenesten i barneverne­t kan norske myndighete­r forhindre flere dommer.

Kvalitet, kapasitet og kompetanse henger nøye sammen. Staten må ta et klarere ansvar for at barneverns­tjenesten i kommunene skal vaere faglig forsvarlig. F.eks. er det ingen grunn andre lovkrav til videre og etterutdan­ning i barneverns­tjenestene enn de som er i helse og omsorgstje­nestene. Kompetanse må vedlikehol­des, oppdateres og fornyes.

 ?? NTB SCANPIX ?? Norge krenket Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon (EMK) i en sak om tvangsadop­sjon av et barneverns­barn, slår Menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg (EMD) fast. Saken bør få følger i Norge, mener Ine Haver og jusprofess­or Mads Andenaes.
NTB SCANPIX Norge krenket Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon (EMK) i en sak om tvangsadop­sjon av et barneverns­barn, slår Menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg (EMD) fast. Saken bør få følger i Norge, mener Ine Haver og jusprofess­or Mads Andenaes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway