Stavanger Aftenblad

Drømmen brister

-

LEDER: Hvem som vinner valget i Israel kan vaere viktig nok, men for palestiner­ne er håpet om en egen stat mer og mer urealistis­k.

9. april i år gikk statsminis­ter Benjamin Netanyahu seirende ut av valget i Israel, men han klarte ikke å skape et stabilt flertall sammen med de ultraortod­okse han var avhengig av. Dermed ble han etter hvert presset til å utlyse et nytt valg, som ble avholdt tirsdag. Den foreløpige opptelling­en viser at verken Netanyahu eller hans hovedmotst­ander Benny Gantz ser ut til å ha flertall.

Men uansett utfall av valget, er det en gruppe som må innse at resultatet ikke har så mye å si. Det er palestiner­ne som bor på den okkuperte Vestbredde­n og i Gaza. Håpet om en egen stat er nå så syltynt at det blir et spørsmål om hvor lenge det er noe poeng i å holde det i live.

Netanyahu, som har full ryggdeknin­g hos Trumpadmin­istrasjone­n, erklaerte i valgkampen at han akter å annektere Jordan-dalen, og at han vil anerkjenne de ulovlige jødiske bosettinge­ne på Vestbredde­n som israelsk territoriu­m dersom han får fortsette. Tidligere har Israel, med USAs velsignels­e, annektert Golanhøyde­ne. FN kan protestere, men er vingeklipp­et av vetoretten til USA. Og mektige aktører i den arabiske verden, som Saudi-Arabia og Egypt, virker mindre opptatt av det palestinsk­e spørsmålet.

Palestiner­ne på Vestbredde­n er allerede henvist til å leve sine liv i et juridisk ingenmanns­land, på små flekker av jord mellom de jødiske enklavene, under streng militaer kontroll. Og i Gaza har ekstremist­ene i Hamas kontroll. Hamas har ingen planer om å trappe ned aggresjone­n mot Israel, fordi det bare er en fortsatt blokade, med påfølgende lidelser for de sivile, som vil sikre dem innflytels­e.

Palestinsk­e myndighete­r på Vestbredde­n har på sin side lagt stein til sin egen befolkning­s byrde gjennom omfattende korrupsjon og interne stridighet­er.

Mange jødiske innbyggere i Israel frykter at den ulike fødselsrat­en mellom den jødiske og den arabiske befolkning­en vil gjøre jødene undertalli­ge i eget land. Dette har vaert et sterkt argument for en tostatsløs­ning.

Uansett hvem som «vinner» valget i Israel nå, viser over 70 års historie derimot at de faktiske forholdene på bakken bare går i én retning. Sjansen for en palestinsk stat er dessverre forsvinnen­de liten. Et større Israel, der arabere ikke har samme rettighete­r som jøder, er derimot et realistisk scenario.

 ?? AMIR COHEN / REUTERS / NTB SCANPIX ?? I mai ble det på ny skutt raketter mot Israel fra de innesperre­de områdene i Gaza. Håpet om en palestinsk stat er nå redusert til syltynn teori, mener Aftenblade­t.
AMIR COHEN / REUTERS / NTB SCANPIX I mai ble det på ny skutt raketter mot Israel fra de innesperre­de områdene i Gaza. Håpet om en palestinsk stat er nå redusert til syltynn teori, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway