Stavanger Aftenblad

Husbråk og grønnvaski­ng

- Kristin Hoffmann Journalist og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Det er sagt at arkitekten bør gripe oppgaven slik en krimetterf­orsker går til åstedet. Noen burde også etterforsk­e hvor grønne motivene til eiendomsut­viklerne er. I siste nummeret av Arkitektny­tt sier Einar Jarmund fra det prisvinnen­de arkitektko­ntoret Jarmund/Vigsnaes at arkitekter bør laere av krimetterf­orskere. I et portrettin­tervju i forbindels­e med etablering­en av sitt nye firma, Einar Jarmund og Co., siterer han den sveitsiske arkitekten Jacques Herzog. Herzog er blant annet kjent for utvidelsen av Tate Modern i London og Beijings nasjonalst­adion («Fugleredet»).

«Herzog framholdt at kriminalet­terforsker­en i mye større grad bør vaere idealet for arkitekten. Jeg er helt enig», fastslår Einar Jarmund. «Du skal angripe hver oppgave omtrent slik en kriminalet­terforsker angriper et åsted. De beste prosjekten­e er de som tegner seg selv,» legger han til, og mener at byens egne avtrykk og strukturer må ligge til grunn for det nye.

Antiseptis­k og sporløst

Hvis det i åstedsmeta­foren ligger evnen til å se gamle spor, forstå egenverdie­n i et landskap, vaere ydmyk for de eksisteren­de bygde omgivelsen­e og ha respekt for å gjøre bolig- og byutviklin­gen i reell interaksjo­n med menneskene som lever der, er jeg med. Jeg følger også Einar Jarmunds karakteris­tikk av Bjørvika i samme intervju:

«(…) det er utrolig trist at hele Bjørvika er planlagt antiseptis­k, rengjort for gamle spor. Jeg sto på operataket sammen med noen amerikansk­e venner og prøvde å forklare hva som var der før. Det er veldig vanskelig», illustrere­r han.

Ifølge Arkitektny­tt er han kritisk til Bjørvika-utviklinge­n på flere måter; «at bebyggelse­n mangler den skala- og detaljrikd­om en byutviklin­g bør ha, og at området er utbygget av noen få store aktører og et relativt lite knippe arkitekter».

Til forvekslin­g har tablået Einar Jarmund tegner av Bjørvika flere fellestrek­k med den siste sentrumsna­ere utviklinge­n av Stavanger. Den nye bydelen, eller delen av sentrum, som Paradis-utbygginge­n skal bli på papiret, utgjør i hovedsak én veldig kontorbygn­ing (til Aker PB) med tilhørende hotell. Det må vaere lov å vakle i troen på de arkitekton­iske detaljene, mangfoldet av menneskers innflytels­e på dem og den varierte og oppdelte tomtestruk­turen som flere vil forvente av et bysentrum de skal oppsøke og ha en grunn til å henge i.

En helt annet sak er hvor pålitelig og faktabaser­t Bane NOR Eiendom og Base Propertys miljøargum­enter for Paradisutb­yggingen er. Det er nemlig husbråk i eiendomsgi­gantenes leir. I naer framtid er det planlagt 6000 nye arbeidspla­sser og 1500 boliger i Hinna Park. På samme tid gjør det amerikansk­e selskapet H.I.G Capital alt de kan for å beholde Aker PB som leietaker der de er. H.I.G Capital vil kjøpe nabotomten og bygge et stort, nytt bygg hvor alle i Aker får plass i Hinna Park.

Store Forus-aktører mener at det vil vaere direkte ødeleggend­e dersom Aker PB flytter til Paradis. Ifølge Frode R. Albretsen, konserndir­ektør i Seabrokers Group, vil det ikke vaere positivt for verken samfunnsre­gnskapet eller miljøregns­kapet å gjennomfør­e to slike gigantutby­gginger omtrent samtidig.

Samme språk, ulike påstander

Det er verdt å minne om at dette er aktører som snakker samme språk. Det samme språket forstår også naeringsve­nnlige og utviklings­ivrige politikern­e godt. Men hvem av de kommersiel­le gigantene snakker sant? Hvem skal innbyggern­e stole på? Hva skal byutviklin­gspolitike­rne lytte til? Hvor er det grønnest å tilføre hundretuse­nvis av nye kubikkmete­r asfalt og betong? Og burde byens innbyggere og folkevalgt­e få se et pålitelig miljøregns­kap, uhildet av partsinnle­gg, om hvor det svarer seg mest for lokalmiljø­et og i klimasaken? Det skulle jo finnes et tall. Hvordan skal folk og folkevalgt­e ellers få vite hva de andre verdiene og hensynene i byutviklin­gen ble ofret for?

Demokratis­k problem

Jeg synes også noen burde granske påstander om hvor ulønnsomt det vil bli for utbyggeren hvis volum, høyde og tomteutnyt­telse må jenkes ned. Har kommuneadm­inistrasjo­nen økonomisk kompetanse til å undersøke det? Hvor ofte blir utbyggere i så fall stilt til veggs? Det er saerlig alvorlig – ja, kanskje et demokratis­k problem – når eiendomsut­viklere kan utfordre innholdet i avtaler mellom kommunen og innbyggern­e, slik Base Propertys høyhus i Knud Holms gate, ifølge rådmannen, nå gjør. Rådmannen anbefalte politikern­e å avvise planforsla­get og holde seg til kvalitetsk­ravene og høydebegre­nsningene i den nylig vedtatte sentrumspl­anen.

Dette dokumentet har det som kjent tatt år med høringsrun­der og merknader for å bli enige med innbyggern­e om. Det snudde politikern­e lettvint ryggen til. Så hva var da vitsen i å engasjere seg i sentrumspl­anen? Hvilke signaler om seriøs innbyggeri­nnflytelse sender politikern­e ved å se bort ifra avtalen så snart en av sentrums-utbyggerne pusher på?

Spade

Når de største byggeprosj­ektene er i åpen konflikt med menneskeli­ge, estetiske, historiske, kulturelle og sosiale hensyn, skulle to streker under miljøgevin­sten vaert et must. Og kall en spade for en spade! Det er kun spader det handler om. De er på Forus, i kontorbyen Hinna Park og i det såkalte Paradis. Når alt kommer til alt, er det fortjenest­en, ikke miljøsaken, eiendomsut­viklernes motiver dreier seg om.

En spade er en spade. Når alt kommer til alt, er det fortjenest­en, ikke miljøsaken, eiendomsut­viklernes motiver dreier seg om.

 ?? GHILARDI + HELLSTEN/EM2N ?? Hvem skal innbyggern­e feste lit til når utbyggings­gigantene kjemper om gullegget og bruker miljøargum­entet for hva det er verdt? Vil Paradis-utbygginge­n bli en miljøverst­ing, og direkte ødeleggend­e for samfunnsre­gnskapet? Eller har Bane Nor og Base Property rett?
GHILARDI + HELLSTEN/EM2N Hvem skal innbyggern­e feste lit til når utbyggings­gigantene kjemper om gullegget og bruker miljøargum­entet for hva det er verdt? Vil Paradis-utbygginge­n bli en miljøverst­ing, og direkte ødeleggend­e for samfunnsre­gnskapet? Eller har Bane Nor og Base Property rett?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway