Stavanger Aftenblad

– Dette koster pendlerne 90.000 kroner

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STRAND: – Vi holder på det Statens vegvesen har foreslått, sier fylkessamf­erdselssje­f Gottfried Heinzerlin­g.

Tor Inge Jøssang

– Fylkesrådm­annen mener at Statens vegvesen i utgangspun­ktet har strukket grensene nokså langt når det gjelder grunnlaget for å fastsette takstene. Det går kanskje an å se på rentebanen, men vi ser ikke saerlig stort handlingsr­om. Men så er det opp til Samferdsel­sutvalget og til slutt fylkesting­et å fatte en beslutning og si hvilken retning de ønsker å gå. Kanskje utfordre Vegdirekto­ratet ytterliger­e. Det ligger også en mulighet til å få økte statlige midler gjennom tilskuddso­rdningen for bomprosjek­ter i distrikten­e, forklarer samferdsel­ssjef Gottfried Heinzerlin­g.

– Overlater problemet til oss Utenom Rogaland fylkeskomm­une er kommunene Stavanger og Strand høringsins­tanser. Planen har vaert at disse tre skulle samkjøre uttalelsen­e sine.

Ordfører Irene Heng Lauvsnes reagerer med vantro på innstillin­gen til fylket. Forslaget betyr at ordinaer bil med autopass må betale 174 kroner gjennom Ryfast. Det er nesten en dobling sammenlign­et med prisen for en bil på Tauferja.

Bompenger for arbeidspen­dlerne vil utgjøre anslagsvis 76.000 kroner årlig. Drivstoffu­tgifter kommer på toppen.

– Dette betyr at våre pendlere må betale rundt 90.000 kroner i året for å kjøre gjennom Ryfast. Det er ekstrem forskjells­behandling sammenlign­et med andre reisende. Vi bygger en tunnel som skal finansiere­s med bil, og så legger de ikke opp til at bilen skal brukes. Dette forstår jeg meg ikke på, uttaler Lauvsnes.

Administra­sjonen i Strand kommune kommer med sitt forslag fredag.

– Jeg synes fylkeskomm­unen er noen pingler, som lar Statens vegvesen diktere prisen. Fylket har ikke prøvd å finne en løsning for våre innbyggere, de har bare overlatt problemet til oss. De kunne jobbet hardere for å finne løsninger, for eksempel passerings­tak på 25, slik som på Hardangerb­rua. De kunne også foreslått faktiske renter og vaert mer optimistis­ke på trafikkpro­gnosen, sier Lauvsnes.

Håper på mer fra staten Fylkesrådm­annen er enig i at Ryfast har et høyt takstnivå i utgangspun­ktet, og takstene må i tillegg kompensere for bortfall av inntekter som følge av fortsatt drift i ferjesamba­ndet over Høgsfjorde­n og en økende andel av nullutslip­pskjøretøy som skal ha rabatt/betalingsf­ritak. Derfor mener fylkesrådm­annen at Ryfast bør få større statstilsk­udd for å få redusert bompengeta­kstene.

Fylkespoli­tikerne har tidligere signaliser­t at de ønsker lavere takster.

– Jeg har godt tro på at vi kan få Ryfast-takstene ned mot dagens ferjetakst­er, sa Arne Bergsvåg (Sp), påtroppend­e fylkesvara­ordfører, til Aftenblade­t i begynnelse­n av september.

Bjørn Laugaland er ordfører i Hjelmeland og leder av Ryfylkeråd­et.

– Jeg stiller meg 100 prosent bak Irene Lauvsnes. Hun fortjener skryt for å jobbe for Ryfylkes framtid. Jeg blir helt matt over innstillin­gen fra fylkesrådm­annen, når det er et tydelig signal fra den politiske ledelsen i fylkeskomm­unen og ryfylkekom­munne om at takstene må ned. Vi skal leve mens vi betaler ned Ryfast. Takstene må settes lavt fra start, og heller oppjustere­s hvis det er

nødvendig, sier Laugaland.

– Maksimalt 100 kr Strand pendlerfor­ening mener at prisene må ned på et nivå som er omtrent som ferjeprise­n i dag.

– 100 kroner etter rabatt er det maksimale

Jeg synes fylkeskomm­unen er noen pingler, som lar Statens vegvesen diktere prisen.

Ordfører i Strand, Irene Heng Lauvsnes

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Ryfylketun­nelen åpnes 30. desember, mens Hundvåg- og Eiganestun­nelen først åpnes i februar.
TOR INGE JØSSANG Ryfylketun­nelen åpnes 30. desember, mens Hundvåg- og Eiganestun­nelen først åpnes i februar.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway