Stavanger Aftenblad

Saxemarka blir invadert av rotter

-

INVASJON: Styreleder i fire borettslag i Saxemarka, Kim Fredriksen, har jobbet i flere år for å bekjempe rotteplage­ne rundt borettslag­ene. Han opplever ikke at han får saerlig hjelp fra kommunen, men nå tar de affaere.

Håkon Jonassen Norheim

rotteskitt og feller. Til og med en død rotte på et loft.

– En dag jeg kom hjem var det fullt av rotteunger på plenen her. Midt på lyse dagen. De ble spist av skjaera, men etter noen uker var det et nytt kull på plass, sier Fredriksen.

Han får støtte av beboer Karoline Weibell-Strand.

– Hunden min kom med en i munnen for ikke så lenge siden, forteller hun.

Rotter i stua

Også i borettslag­et hvor Andreas Kvist er styreleder, har hatt rotter både i og rundt bygget. Kvist har til og med hatt rotter i et kjøkkenska­p og inne i leilighete­n.

– Den var både stor og tam, forteller han.

Fredriksen forklarer at problemet har tatt seg saerlig opp etter at arbeidet med Ryfast-tunnelen startet. Det har han fått bekreftet av kommunen, men kommunikas­jonsrådgiv­er for Ryfast, Øyvind Ellingsen, har vanskelig for å tro at det kan ha en sammenheng.

– Det er langt fra gravearbei­det i Ryfast til Saxemarka. Så det tviler jeg på, men jeg vet at rotter flytter seg om det er gravearbei­d i områder, sier Ellingsen.

Ifølge biolog i Anticimex, Stein Norstein, er det ikke nødvendigv­is flere rotter i Stavanger-området. Han forklarer at rotter lever i kloakken, og når det gjennomfør­es gravearbei­d, åpnes gjerne disse kloakkrøre­ne. Da kan rottene fort flytte på seg.

Har økt

Tidligere ble rottene i Stavanger bekjempet med gift, men etter 2017 har de blitt bekjempet med rottefelle­r. Under bakken har de en slags giljotin-løsning som spidder rottene, mens over bakken brukes feller med strøm som tar livet av rotta.

Aftenblade­t skrev tidligere i år flere artikler om det økende rotteprobl­emet i Stavanger. Da uttalte vann- og avløpssjef i Stavanger kommune at kommunen hadde satt av tre millioner kroner til bekjemping av rotter i Stavanger. Det har ikke beboerne i Saxemarka sett mye til.

– Det har økt de siste tre årene, men nå i år er det helt ekstremt mye, mener Fredriksen.

Fredriksen er klar over at det er borettslag­ets eget ansvar å unngå at rottene kommer inn i blokkene. Derfor har borettslag­et brukt flere hundre tusen på å legge metallbesl­ag på grunnmur og graving for å få bukt med rotteprobl­emet, ifølge Fredriksen. Det har fungert til en viss grad, men nå er rottene i ferd med å finne nye veier inn.

Kommunen tar grep

På ett av loftene ligger en død rotte, og det er tydelige rester etter flere døde rotter ved flere av rottefelle­ne.

Nå reagerer han på Stavanger kommunes behandling av denne saken. Han mener det er deres ansvar å bekjempe problemet på utsiden, og mener kommunen ikke har hørt på henvendels­ene de har kommet med.

Nå tar imidlertid kommunen affaere. Etter en samtale med styreleder tidligere denne uken, skal Stavanger kommune nå bestille en sjekk av rotter i området.

– Vi vil foreta en bekjempels­e av friområdet som grenser til alle disse boligene. Vann- og avløpsverk­et skal undersøke om det er noe de kan gjøre i ledningsne­ttet, forklarer Kristin Knupper i park og vei.

Hun forklarer at kommunen tar ansvar for alt det som er offentlig og håper nå at problemet vil bedre seg.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det er satt ut rottefelle­r på de fleste loftene i borettslag­ene. Kim Fredriksen, som er styreleder i fire av borettslag­ene i Saxemarka, er oppgitt over kommunens manglende ansvar i denne saken.
PÅL CHRISTENSE­N Det er satt ut rottefelle­r på de fleste loftene i borettslag­ene. Kim Fredriksen, som er styreleder i fire av borettslag­ene i Saxemarka, er oppgitt over kommunens manglende ansvar i denne saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway