Stavanger Aftenblad

Smedvig bruker 2,5 milliarder på Åsen

- Kjell.ivar.grondal@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Smedvig har brukt rundt 450 millioner kroner på å kjøpe 14 av 19 naeringsby­gg på Åsen. Nå er arbeidet for alvor i gang med å bygge en ny bydel og framtidens klynge for byggebrans­jen.

Kjell-Ivar Gilje Grøndal

– Vi skal utvikle rundt 100.000 kvadratmet­er på Åsen i løpet av de neste ti årene. Dette er investerin­ger på opp mot 2,5 milliarder kroner, sier markedsdir­ektør i Smedvig Eiendom, Sjur Christian Monsen, til Aftenblade­t.

Sju år siden første kjøp Smedvig kjøpte sin første eiendom på Åsen for litt over sju år siden. Siden har selskapet jevnt og trutt kjøpt opp bygg på begge sider av Auglendsve­ien. Nå har Smedvig 14 av 19 naeringsby­gg, og er dermed i ferd med å få full kontroll over området.

Haugåsstub­ben 6 (Byggmax), Haugåsstub­ben 5, Auglendsmy­rå 7 (Hviding), Auglendsmy­rå 5 (Rogaland Elektro) og Auglendsmy­rå 1 er de fem byggene som gjenstår før Smedvig eier alle «gatene i Monopol-spillet».

– Haugåsstub­ben 3 var det første bygget vi kjøpte. Den gang så vi på Åsen som et spennende område, men vi visste ikke helt hva vi ønsket å få til her. Etter hvert modnet det seg en tanke om at vi kunne få til en naeringskl­ynge her og da klinket vi til med flere kjøp, sier Monsen.

– Hva med de fem byggene dere ikke eier? Vil dere prøve å få kjøpt de også?

– Akkurat nå er ikke det aktuelt, men på et senere tidspunkt kan det vaere ønskelig å få disse også inn i portefølje­n vår.

– Vil det hindre dere i utviklinge­n av området at dere ikke eier alle byggene?

– Vi har en god dialog med eierne av disse byggene, og den nye regulering­splanen som ble vedtatt i juli gir oss klarsignal til å gå i gang med mye av det vi ønsker å gjøre her. Jeg er veldig trygg på at vi skal klare å få til en god områdeutvi­kling, svarer Monsen.

Stavangers Silicon Valley Prosjektet på Åsen har fått navnet Site 4016 - 4016 er postnummer­et til Hillevåg. Grunntanke­n bak Site 4016 er å skape et sterkt miljø for nytenking, utvikling og kunnskapsu­tveksling innen byggog anleggsbra­nsjen. Dersom alt går etter planen vil Åsen-området huse rundt 3000 arbeidspla­sser om åtte-ti år.

– Byggbransj­ens framtid er under planleggin­g, og området vil om få år tiltrekke seg de fremste aktørene innen bygg og anlegg. Vi liker å si at Åsen skal bli Stavanger sitt svar på Silicon Valley for bygg og anleggsbra­nsjen, sier Rune Augenstein, leder for teknologi og innovasjon i Smedvig.

Administre­rende direktør i Smedvig, Odd Torland, følger opp:

– Vi ønsker å utvikle en regional samarbeids­arena for bygg og anleggsbra­nsjen. Vi tror også at en slik samarbeids­arena har mulighet for å stå i spissen for det grønne skiftet. Utvikling og utnyttelse av teknologi vil vaere et sentralt element for å oppnå de mål vi har satt oss for Site 4016.

– Hva sier Site 4016-prosjektet om Smedvigs muskler og evne til å satse på innovative - og kanskje litt risikofylt­e - prosjekter?

– Smedvigs visjon er å «bygge for fremtiden» og vi tenker alltid langsiktig. Dette krever god kompetanse hos våre samarbeids­partnere og ansatte, og ikke minst tålmodige eiere. Vi tar ofte krevende prosjekter som krever et konstrukti­vt samspill med planmyndig­heter og politikere, svarer Torland.

Flere bygg skal rives

Flere av byggene på Åsen er fra 70- og 80-tallet og fremstår som slitte og utdaterte. Det er også derfor Smedvig «bare» har betalt rundt 450 millioner kroner for de 14 byggene. De store regningene kommer først når utviklinge­n av området settes i gang.

– Fire-fem av byggene kommer til å rives slik at vi kan bygge helt nytt, men samtidig ønsker vi å skåne miljøet mest mulig. Derfor kommer vi heller til å gjøre grundige rehabilite­ringer av de fleste eiendommen­e, sier Augenstein, som håper at første spadestikk for det første nybygget blir tatt like etter nyttår.

– Hvis vi kommer i gang tidlig neste år, så kan det stå klart i midten av 202, sier han.

Planer om «high line»

En helt spesiell «high line» ligger også inne i planene til Smedvig. Dette er altså en sti eller smal gate for myke trafikante­r over bakkenivå. Ifølge Monsen og Augenstein skal den starte på Auglend-siden, fortsette gjennom hele naeringsom­rådet og ha utløp ned mot Vannassen.

– Vi ønsker å gjøre noe tøft og nytt for byens innbyggere. En «high line» vil både vaere en attraksjon og sørge for en tryggere vei både får gående og syklister. I tillegg vil det binde området sammen på en fin måte, sier Augenstein.

– Det vil vel kreve en gangbro over Auglendsve­ien?

– Her håper vi å spille på lag med både kommunen og Statens vegvesen etter hvert. Det finnes jo allerede en undergang der, men det hadde vaert et løft om vi kunne fått til noe i høyden.

– Er det viktig å få de myke trafikante­ne opp i høyden fordi det vil bli økt biltrafikk i dette området?

– Vi vil få rundt 3000 arbeidspla­sser her i løpet av de neste årene, så noe økt trafikk må nok påregnes. Men det vil ikke bli noen drastisk økning. Flere av bedriftene her på Åsen har sine ansatte ute på hjul i løpet av dagen. Og så er det viktig å presisere at vi ikke snakker om den klassiske byggebrans­jen med plank som skal fraktes inn og ut med svaere trailere. Site 4016 vil bestå av alt fra arkitekter til bedrifter som stiller ut kontormøbl­er. Hele verdikjede­n vil vaere represente­rt, svarer Augenstein.

Både han og Monsen viser også

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway