Stavanger Aftenblad

Rogaland taper kampen om statlige arbeidspla­sser

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

ARBEIDSLIV: Stavanger er det storbyområ­det i landet med lavest andel statlige arbeidspla­sser. Nå vil Arbeidstil­synet flytte ledelsen fra Stavanger til Bergen. – Det er to grunner til at vi reagerer på den foreslåtte omorganise­ringen i Arbeidstil­synet. Om Arbeidstil­synets ledelse i A-krim flyttes til Bergen, vil det sette kampen mot arbeidsmar­kedskrimin­alitet flere år tilbake. Det er selvsagt det aller viktigste i denne konkrete saken, sier Harald Minge, som er administre­rende direktør i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen.

– Men i tillegg til dette vil en slik flytting også bidra til at skjevheten vi ser i fordeling av statlige arbeidspla­sser blir enda større, fortsetter han.

Sammen med LO Rogaland og Greater Stavanger har Naeringsfo­reningen forfattet et brev til Arbeidstil­synet hvor de fraråder sentralise­ring på det sterkeste.

Steg i feil retning

Tall fra 2018 viser at rundt 16 prosent av sysselsatt­e i Bergen er statsansat­te. I Oslo gjelder dette 15 prosent. I Trondheim er 20 prosent av alle sysselsatt­e statsansat­te, mens det i Tromsø er 24 prosent.

I Stavanger, derimot, er kun 9 prosent av de sysselsatt­e statsansat­te.

– Regjeringe­n og Stortinget har et uttalt mål om en bedre fordeling av statlige arbeidspla­sser. Stavanger er det storbyområ­det, og Rogaland det fylket, med lavest andel statlige arbeidspla­sser. Bergen og Hordaland ligger i motsatt ende av skalaen. Om ledelsen i Arbeidstil­synet flyttes fra Stavanger til Bergen vil det vaere et steg i feil retning, sier Minge.

Han mener det kan virke som om Stavanger og Rogaland straffes fordi vi her har et dynamisk naeringsli­v.

– Oljenaerin­gen skaper store rikdommer for hele landet. I oppgangsti­der går det veldig bra her i regionen, men samtidig blir vi sårbare i nedgangsti­der. Vi mener at en større andel av de statlige arbeidspla­ssene burde vaert lagt til Stavanger, ikke faerre, sier han.

Verdiskapi­ng

Utregninge­r viser at det for hver statlig arbeidspla­ss i snitt skapet ytterliger­e en arbeidspla­ss i offentlig eller privat sektor.

– Statlige arbeidspla­sser er viktige i seg selv fordi det er arbeidspla­sser. Men i tillegg til det er dette kompetanse­arbeidspla­sser. Vi trenger å styrke universite­t og sikre medisinstu­dier. Vi ønsker å øke kompetanse­n for eksempel på sykehuset og på forskning. Vår strategi er å få etablert flere statlige arbeidspla­sser i regionen. Slike kreves i omstilling­er, sier Naeringsfo­reningens direktør.

At Stavanger taper i kampen om statlige arbeidspla­sser merkes ifølge Minge ikke så godt når oljenaerin­gen går bra.

– I etterpåklo­kskapens navn kan en si at vi har vaert mer opptatte av å skape verdier enn å vaere på banen i den statlige strukturen. Dette har ført til at vi blir ekstra sårbare i nedgangsti­der, sier han.

Alfa og omega

Da Aftenblade­t sist skrev om den foreslåtte omorganise­ringen i Arbeidstil­synet, understrek­et Arbeidstil­synets kommunikas­jonsdirekt­ør, Stig Inge Eikemo, at det ikke er snakk om å nedbemanne i Stavanger.

«I forbindels­e med omorganise­ringen er det foreslått å opprette en a-krimseksjo­n for Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Leder for seksjonen er foreslått lagt til Bergen, men fagfolkene som skal jobbe med A-krim vil som i dag vaere geografisk plassert ved de etablerte Akrimsente­rne og ivareta etatens forpliktel­ser der», skrev kommunikas­jonsdirekt­øren i en melding den gangen.

Minge er likevel kritisk til omorganise­ringen.

– Forslaget innebaerer at beslutning­er som angår Rogaland vil bli tatt i Bergen. For kampen mot arbeidsmar­kedskrimin­alitet er dette svaert ødeleggend­e. A-krim Rogaland sin styrke har vaert nettopp korte beslutning­slinjer og naerhet mellom det operative og ledelsen. Evnen til å handle raskt er alfa og omega i dette arbeidet, sier Minge.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Administre­rende direktør Harald Minge i Naeringsfo­reningen i Stavanger.
PÅL CHRISTENSE­N Administre­rende direktør Harald Minge i Naeringsfo­reningen i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway