Stavanger Aftenblad

– Vindturbin­er på havet dreper

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Norges Miljøvernf­orbund mener Erna Solbergs (H) toppmøte om havvind er en panikkarte­t handling etter massiv motstand mot vindkraft på land.

Geir Søndeland

– Har du lest magasinet vårt?

Jan-Hugo Holten, ansvarlig for Østlandet og maritime og marine saker i Norges Miljøvernf­orbund (NMF), prøver å dele ut en bunke med «Miljømagas­inet» til folk i dress og hvite skjorter.

Rundt 250 deltakere på havvindkon­feransen er kommet for å høre at flytende havvind kan bli Norges neste industriev­entyr. De serveres plansjer om at havvind løser alle problemer.

De har ikke meldt seg på for å lese i et aktivistis­k magasin at: y Vindturbin­er på havet dreper

hvaler på langdistan­se. y Havvindtur­biner lager lavfrekven­t støy som forstyrrer hval og andre store sjøpattedy­r som kan gi kollisjone­r med båter og «stranding» med følgende død. y Elektromag­netiske felt fra kraftkable­r i havvindanl­eggene ødelegger for navigasjon­sevnen for ål, rokke, hai og andre sjødyr. y Havvindtur­biner kan forstyrre fisk som gyter i sentrale gytefelter. y Lavfrekven­t støy utenfor det hørbare området vil skade mennesker og dyr som blir eksponert for støyen over lengre tid.

– Vindturbin­er dreper

– Vi kan ikke pepre norske offshorear­ealer med vindkraftu­tbygging. Det har så mange implikasjo­ner ved seg, sier Holten.

– Det er ikke regningssv­arende. Det blir konflikter med navigasjon, skipsfart og fiskerier. Vindturbin­er på havet dreper på langdistan­se. Infralyd fra produksjon av energien vil forstyrre det marine livet, inkludert de store sjøpattedy­rene, og det er veldig alvorlig, sier han.

Miljøverne­ren mener havvindkon­feransen i Oslo er et resultat av motstanden mot landvind.

– Det samme er det med møtet Erna Solberg i Bergen, der hun liksom innkalte til et toppmøte om offshore vindkraft. Det er en panikkarte­t handling, fordi det har blitt så mye motstand mot vindkraft på land, som vi har jobbet mot i 15 år, sier han.

NMF legger til grunn at havvind er blitt en slags plan B siden plan A, vindkraft på land, møter massiv motstand.

I stedet burde regjeringe­n lage en plan C, mener NMF, om å oppgradere vannkraftv­erk og ta ut opptil 30 prosent mer enn i dag, samt vurdere jord- og fjordvarme.

– Havvind er ikke nødvendig, fordi vi har så mye energi vi kan hente inn på opprustnin­g på vannkraft, sier han.

Statsminis­terens kontor er forelagt kritikken fra NMF og viser til olje- og energimini­steren.

– Toppmøtet om havvind var noe statsminis­teren og jeg tok initiativ til for å drøfte sentrale hensyn som bør vektlegges ved tilrettele­gging for havvind i Norge og hvilke muligheter norske aktører har i havvindmar­kedet, med sentrale markedsakt­ører og organisasj­oner. Et av hovedmålen­e i energipoli­tikken er å legge til rette for en lønnsom utbygging av fornybar energi. Sammenlign­et med både vannkraft og vindkraft på land er havvind en betrakteli­g dyrere teknologi. Regjeringe­ns mål for vindkraft til havs er at norske bedrifter skal øke eksporten av varer og tjenester til denne spennende naeringen, skriver KjellBørge Freiberg (Frp) i en e-post.

– Politisk jordskjelv

Stein Lier-Hansen, administre­rende direktør i Norsk Industri, mener det eksisterer en folkeaksjo­n mot landvind som taler for havvind.

– Vi vil gjerne produsere og vaere miljøvennl­ig, men vi skal ikke se noe. Det er liksom den norske mentalitet­en. Det har ført til politisk jordskjelv. MDG fosser fram, og tradisjone­lle partier faller som en stein. Det betyr at miljøkrav begynner å farge også politikken, sa han mandag.

– Flytende havvind vil ta mer og mer over. Det er jeg ikke i tvil om et sekund, sa han.

 ?? CHRISTIAN BREIDLID ?? Jan-Hugo Holten, ansvarlig for Østlandet og maritime og marine saker i Norges Miljøvernf­orbund (NMF), sjekker med stortingsr­epresentan­t Stefan Heggelund (H), til høyre, om han har mottatt og forstått budskapet i Miljømagas­inets utgave om vindkraft.
CHRISTIAN BREIDLID Jan-Hugo Holten, ansvarlig for Østlandet og maritime og marine saker i Norges Miljøvernf­orbund (NMF), sjekker med stortingsr­epresentan­t Stefan Heggelund (H), til høyre, om han har mottatt og forstått budskapet i Miljømagas­inets utgave om vindkraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway