Stavanger Aftenblad

Hele FNB Klepp trekker seg

- Julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

KLEPP: 15 medlemmer i FNB Klepp melder seg ut av partiet etter at Aina Larsen Grude likevel ikke blir ekskludert fra FNB.

Julie Teresa Olsen

Camilla Bjørheim

Tirsdag kveld omgjorde hovedstyre­t i Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) eksklusjon­en av listetoppe­n i Klepp, Aina Larsen Grude.

Det får store konsekvens­er for partiet i Klepp, der både styret og alle aktive medlemmer nå trekker seg fra partiet. Dermed er Grude det eneste aktive medlemmet igjen i partiet på nåvaerende tidspunkt.

– Hele styret og alle listekandi­datene trekker seg som følge av denne saken, sier leder Geir Morten Øvestad til Aftenblade­t.

– Det er et helt uakseptabe­lt at de omgjør vår ekskluderi­ng. Jeg kan ikke lenger vedkjenne meg en slik organisasj­on, sier Øvestad.

Han er valgt inn i kommunesty­ret for FNB sammen med Aina Larsen Grude, men møter nå i sitt første kommunesty­remøte som uavhengig.

– Vi har ikke tatt stilling til om vi starter vårt eget parti, så i første omgang blir det som uavhengig. Vi kommer til å jobbe for det programmet vi er valgt på og lover å ivareta de velgerne som har stemt på meg, sier Øvestad.

FNB fikk en oppslutnin­g på 5,5 prosent i Klepp. Noe som i utgangspun­ktet ga dem to representa­nter i kommunesty­ret.

Onsdag sendte Klepp FNB ut en pressemeld­ing med nyheten om at samtlige aktive medlemmer melder seg ut av partiet.

«Vi kan ikke lenger stå for en organisasj­on som har valgt å stå støttende bak en kandidat som kommer med trusler, som forsøker korrupsjon og som sjikanerer andre medlemmer. Et parti som støtter slike holdninger mener vi ikke hører hjemme i norsk politikk og vi ønsker i alle fall ikke å vaere en del av det.»

Disse melder seg ut

Den er signert 15 medlemmer i FNB Klepp.

Geir Morten Øvestad, styreleder, kommunesty­rerepresen­tant Marius Bore, listekandi­dat Camilla Austrått, gruppelede­r og nestleder Espen Evjen, listekandi­dat, og vara styremedle­m André Bore, listekandi­dat og styremedle­m Erling Meland, listekandi­dat Knut Arne Barlaup, listekandi­dat Elisabeth Fjogstad Øyen, listekandi­dat og styremedle­m Ann Helen Parsons, listekandi­dat og styremedle­m Nataliia Goncharova, listekandi­dat og vara styremedle­m Michael Saevland, listekandi­dat Herman Sr Elikvist Baerheim, medlem John Henrik Utsola, medlem Lisa Gjellstad, medlem Siv Fjogstad, medlem

Takker øvrige partier Utmeldelse­n kommer helt overrasken­de på Aina Larsen Grude.

– Dette er jo helt urimelige påstander. Nå må de gi seg. De skal bevise dette. Jeg må rådføre meg med FNB sentralt om hvordan jeg skal stille meg til dette, sier Grude til Aftenblade­t.

Hun var klar for å legge saken bak seg.

– Dette ser godt ut. Nå vil jeg legge dette bak meg og komme videre, sier Grude.

Hun vil gjerne takke kommunesty­ret i Klepp for å ha tatt kontakt når konflikten sto på som verst.

– Flere partier i Klepp kommunesty­re har tatt godt vare på meg. De har ringt og oppmuntret meg. Det har holdt meg oppe. De har vaert skikkelige gode, sier Grude.

Lokallaget i Klepp har også sendt en bekymrings­melding til FNB sentralt og FNB Rogaland hvor de skriver at denne saken trolig vil bety slutten for lokallaget i FNB Klepp.

«En må regne med at de politiske posisjoner som er gitt til enkeltpers­oner i dag vil forsvinne som uavhengige representa­nter da disse etter all sannsynlig­het vil trekke seg fra partiet FNB. Det burde også vaere unødvendig å påpeke hvilken skade dette vil gi for omdømme til FNB som helhet», heter det i beskymring­meldingen.

«Mangler legitimite­t»

De 15 medlemmene som nå melder seg ut skriver at de har mistet tilliten til den sentrale ledelsen.

«FNB har manglet en leder som har evnet å samle partiet noe som blir stadig mer synlig.»

Videre skriver de:

«FNB er en organisasj­on som har vokst frem svaert raskt og vi i styret i FNB Klepp har hatt en stor toleranse for at formelle strukturer og vedtekter ikke nødvendigv­is har vaert på plass, men når en ledelse velger å opptre på en slik måte som er gjort her ser vi ikke lenger noe grunnlag for samarbeid. Dette gjøres ekstra gjeldende når partiet ikke engang har avholdt sitt første årsmøte og fått på plass en ledelse med tilstrekke­lig legitimite­t til å represente­re en nasjonal organisasj­on».

Aftenblade­t har onsdag forsøkt å få kommentare­r fra medlemmene av hovedstyre­t. En av medlemmene, Lars Peter Endresen, sier at meldingen fra Klepp kom bardust på styret og at det vil komme tilbake med en uttalelse etter nok et ekstraordi­naert styremøte onsdag kveld.

– Hovedstyre­t skal ha et ekstraordi­naert møte i kveld, der vi skal behandle saken i Klepp og Sandes. Før vi har hatt dette møtet, så vil jeg ikke uttale meg.

– Hva er dine forhåpning­er for møtet? Blir dere enige, tror du?

– Det er veldig vanskelig å si. Vi i styret skal bare bli enige om hvordan de skal håndtere saken i Sandnes og Klepp, og det blir vi enige om.

– Vi registrere­r at mange av medlemmene i FNB Klepp trekker seg, og det er helt i orden for oss. Folk som ikke ønsker å vaere en del av partiet, og jobbe med politikk, men som har gått inn med annen agenda, de greier vi oss godt uten, sier Frode Myrhol, FNB-leder.

Resultatet fra møtet i hovedstyre­t var ikke klart da Aftenblade­t gikk i trykken i går.

 ?? GEIR SVEEN ?? Geir Morten Øvestad, leder av FNB Klepp, og 14 andre medlemmer melder seg ut av FNB. Årsaken er at FNB sentralt har opphevet lokallaget­s eksklusjon av Aina Larsen Grude, til høyre.
GEIR SVEEN Geir Morten Øvestad, leder av FNB Klepp, og 14 andre medlemmer melder seg ut av FNB. Årsaken er at FNB sentralt har opphevet lokallaget­s eksklusjon av Aina Larsen Grude, til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway