Stavanger Aftenblad

Høyre kan ikke stemme for privat omsorg på fire år

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EIGERSUND: SV, Ap og Høyre har skrevet under et samarbeids­dokument. Det inneholder kun ønskene fra SV. Høyre og Ap fikk posisjoner, SV fikk politikk.

Arnt Olav Klippenber­g

Fredag i sist uke lå det en avtale på bordet om maktfordel­ingen i Eigersund. Ved valget tapte Ap og Høyre sitt flertall. Nå fikk de SV med på laget. Det sikret at den politiske toppledels­en kunne fortsette med ordfører Odd Stangeland (Ap) og varaordfør­er Leif Erik Egaas (H). Selv om mye syntes klart, fikk ikke pressen tilgang på avtalen. Den skulle konfirmere­s søndag av partigrupp­ene, fikk vi vite. Søndag gikk, mandag gikk, tirsdag gikk. Først tirsdags kveld ringte SV og innkalte til pressemøte i går morges. Det må med andre ord har foregått heftige tautrekkin­ger internt i partiene rundt avtalen.

SV-saker

Avtalen er spesiell. I følge Martin Liland (SV) og Kristin Hovland (SV), får Ap og Høyre posisjoner, mens SV får politikk. Alle punktene i avtalen er i følge de to SVpolitike­rne, krav som ble stilt fra SV og som var en del av det de gikk til valg på.

– Avtalen er en valgteknis­k hybrid fordi den på den ene siden sikrer posisjoner som var viktige for Ap og H, samtidig som den sikrer politikk for SV. En avtale som innebar Høyre-politikk var aldri aktuelt for SV. Vi har ikke bedt om lederverv i hovedutval­gene, ei heller større representa­sjon enn det vi har mulighet for i valgoppgjø­ret. I stedet har vi fått gjennomsla­g for en rekke viktige saker hentet direkte fra SVs arbeidspro­gram, sier Martin Liland.

Det mest oppsiktsve­kkende punktet er trolig at Høyre gir opp sin hjertesak om privat omsorg. Hvis ordlyden skal følges, betyr det at Høyre er bundet til masta i saker som handler om private barnehager, private omsorgstil­bud og private barnevernt­jenester. Barneverne­t kan med andre ord ikke lenger kjøpe nye plasser på de private barneverns­institusjo­nene.

– Har vi forstått punktet rett når det gjelder barnevern?

– Jeg tror ikke vi skal pirke i dette nå, men heller ta det når det kommer. Når det gjelder barnehager, så vil det ikke bli nye etablering­er av private barnehager i Eigersund, sier Kristin Hovland.

En annen sak som som nok vil vekke oppsikt, er at partiene vil anlegge en folkepark på bytelttomt­en. Mandsanger­ne har tidligere ønsket å overta teltet når kommunen ikke lenger ønsker å drifte det. Avtalen Ap og Høyre har inngått med SV forteller at det ikke lenger vil vaere mulig. I løpet av fire år skal det anlegges en folkepark her.

– Med folkepark mener vi en park som er tilgjengel­ige for alle, sier Martin Liland.

Prioritert­e saker

Det meste i avtalen er kjekke og greie saker som alle er for. Det spesielle nå er at avtalen må ses på som en prioriteri­ngsliste. Når de har fått plass i en skriftlig avtale mellom de tre flertallsp­artiene, så må det bety at nettopp disse sakene skal gjennomfør­es før andre saker. Derfor blir det nå fart i jobben med å få til hele stillinger, barnetrygd skal ikke lenger regnes med når det gis sosialhjel­p, det skal komme en plan mot seksuell trakasseri­ng i skolen, eldreomsor­gen for en aktivitør, biblioteke­t skal få nye lokaler, skolene Husabø og Grøne bråden skal renoveres, det blir ikke gitt dispensasj­oner i strandsone­n, flere folk skal få jobb i skolene, elevene på en ungdomssko­le får gratis skolemat og det kommer flere sykehjemsp­lasser.

I disse saken forplikter Høyre og Ap å stemme i samsvar med SV-avtalen. I alle andre saker står partiene fritt.

– Avtalen har også et punkt om budsjettar­beid som følger av kritikken som har vaert reist mot prosessene de siste par årene. Nå skal samtlige partier inviteres til brede budsjettpr­osesser frem mot behandling­en av budsjett og økonomipla­n, sier Martin Liland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway