Stavanger Aftenblad

Iselin Nybø foreslås som ny nestleder i Venstre

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Fylkeslede­r Kjartan A. Lunde i Rogaland Venstre tror Iselin Nybø fint kan ta rollen til Ola Elvestuen eller Terje Breivik.

Geir Søndeland

Innen fristen 20. oktober mottar valgkomite­en i Venstre innspill på navn til Venstres toppledels­e, sentralsty­re og direkteval­gte medlemmer av landsstyre­t. Deretter venter intervjuer og vurderinge­r før en innstillin­g må leveres senest mars neste år.

Størst spenning knyttes det til om dagene er talte for Trine Skei Grande som partileder.

På en pressekonf­eranse i går gjorde Abid Q. Raja ingenting for å melde seg ut av kampen om å bli ny partileder.

Selv har valgkomité­leder Per A. Thorbjørns­en vaert tydelig på behovet for fornyelse i ledelsen. Overfor Aftenblade­t vil han ikke kommentere hvilke navn som er spilt inn.

– Det er en intern prosess, skriver han i en SMS.

– Det får bli opp til valgkomite­en å vurdere hvordan man best kan bruke Iselin Nybø, men hvis det er aktuelt, mener jeg hun er kvalifiser­t til å bli nestleder, sier fylkeslede­r Kjartan Alexander Lunde i Rogaland Venstre.

Møttes i går kveld

Fylkesstyr­et skulle drøfte saken under et ordinaert styremøte i går kveld.

– Jeg tror nok det er et ønske om å løfte Iselin Nybø inn i diskusjone­n om enda mer sentrale posisjoner enn i dag, sier han.

Nybø er 2. vara til sentralsty­ret og forsknings- og høyere utdannings­minister.

– Hun er drivende dyktig og har vist det gjennom mange år i Stavanger-politikken, på Stortinget og nå i regjering. Der har hun bevist at hun får ting gjort. Vi er veldig fornøyd og imponert over innsatsen hun har klart å legge ned som statsråd, så vi vil sannsynlig­vis løfte hennes navn høyt inn i dette.

– Hvor høyt opp da?

– Det burde hvert fall vaert plass til henne i sentralsty­ret, og hun burde også vurderes som nestleder i et sentralsty­re, sier Lunde.

Blir gjerne nestleder

– Det er hyggelig å bli nevnt, og det er veldig kjekt at mitt eget fylkeslag løfter meg opp, sier Nybø, som var ukjent med Lundes tanker da Aftenblade­t tok kontakt.

– Jeg har ikke snakket med Kjartan om det, sier Nybø.

– Må én i topptrioen vaere fra Vestlandet?

– Det er valgkomite­en som må sette sammen en helhet som tar hensyn til både geografi, alder og kompetanse, men du har jo litt ulike perspektiv­er om du bor en litt annen plass enn i Oslo. Om jeg skal bli vurdert for toppledels­en eller sentralsty­ret som sådan, får det bli opp til valgkomite­en å vurdere, sier hun.

– Jeg stiller meg til disposisjo­n for det partiet ønsker å bruke meg til, sier Nybø.

– Er nestlederv­ervet interessan­t?

– Vi har to nestledere i dag som skal svare valgkomite­en først, men jeg er åpen for å bli brukt der partiet mener jeg kan gjøre en best mulig jobb, sier Nybø.

Abid Q. Raja, Sveinung Rotevatn og Guri Melby framstår som de heteste kandidaten­e til eventuelt å etterfølge Trine Skei Grande.

Bare Raja har av disse fast plass på Stortinget. Rotevatn er statssekre­taer i Klima- og miljødepar­tementet, mens Melby møter fast på Stortinget for Grande så lenge hun er i regjering. Terje Breivik og Ola Elvestuen er nestledere i dag.

Nybø mener partileder Grande gjør en god jobb.

– Hva sier du til dem i Venstre som mener hun ikke gjør en god jobb?

– At det er stor takhøyde, men at de bør ta sånne ting internt og la valgkomite­en gjøre jobben sin.

– Er det et poeng at toppledels­en sitter på Stortinget?

– Lederen bør sitte på Stortinget, men ellers er det jo veldig vanlig å ha nestledere som ikke gjør det, sier Nybø.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX ?? Iselin Nybø (V) er forsknings- og høyere utdannings­minister. Nå mener fylkeslede­r Kjartan A. Lunde i Rogaland at hun er aktuell til å overta nestlederv­ervet i partiet.
HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX Iselin Nybø (V) er forsknings- og høyere utdannings­minister. Nå mener fylkeslede­r Kjartan A. Lunde i Rogaland at hun er aktuell til å overta nestlederv­ervet i partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway