Stavanger Aftenblad

Løser bybåt sentrums-korken?

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Folk som har levd litt husker båtene som gikk i skytteltra­fikk mellom sentrum og fabrikkene rundt havna. Nå ønsker kommunen å finne ut om bybåt kan løse opp sentrumsko­rken.

Arnt Olav Klippenber­g

Eigerøy er motoren i Dalane-samfunnet. Her ligger omtrent alt av viktig naeringsli­v i Eigersund. I tillegg bor det rundt 3000 mennesker på øya fordelt på 800-900 husstander.

Hvis vi ser på innbyggert­allet i de andre Dalane-kommunene, så er Eigerøy omtrent på samme størrelse. Med store deler av naeringsli­vet plassert på Eigerøy, og med store deler av befolkning­en fordelt på andre sider av byen, har Eigersund regulert på seg en flaskehals. I rushtiden korker trafikken seg gjennom sentrum.

Det er bakteppet for at Eigersund kommune forsøker å finne en vei utenom flaskehals­en. Andre løsninger som tunneler har strandet fordi ingen politikere våger å ta ordet «bompenger» i sin munn.

Så er spørsmålet om en båt er løsningen på det som i Eigersund kalles «Kvaernerkø­en».

Gammel ide

Det er egentlig en gammel idé. I mange år gikk ulike båter i skyttelraf­ikk mellom sentrum og arbeidspla­ssene rundt havna. «Sifabåten» og Eieskjøyta» var kjente fartøyer i bybildet.

Bjarne Uldal i Nordic Edge liker det han hører.

– Vi jobber for at de gamle vannveiene skal få en renessanse. Før i tiden brukte folk hav, vann og elver til ferdselsår­er. Nå ser vi at mange gjenoppdag­er disse.

Det er i dag ti byer som er med i et vannvei-prosjekt. Mulighetsu­tvikler Kjersti Bye Søyland vil ha Eigersund med. Hun leder forsøket med bybåt. I én uke kan folk ta båten gratis mellom Eigerøy og Egersund.

– Klokken 6.20 var det 30 passasjere­r som skulle på jobb på Aker Solutions. Det er stort sett sykler med på alle turene, sier hun.

Båt ikke buss

Passasjer Ragnfrid Skavland er med på prøveturen. Hun hører alle de fine ordene som blir sagt om prosjektet. Spesielt biter hun seg merke i at folk snakker om vannbuss.

– Egersund er en sjøfartsby. Alle her vet at dette er en båt, ikke en buss. Jeg er veldig positiv til en bybåt. Havet er vedlikehol­dsfritt. En båt som går i skyttel mellom Skadberg og kanskje helt til Hestnes, tror jeg helt klart har livets rett. Dette heier jeg på, sier hun og får positive nikk fra politikere og naeringsli­vsfolk som er med på prøveturen.

Skatt

Hotelldire­ktør Geir Sølve Hebnes Sleveland mener at regjeringe­n har en jobb å gjøre for at dette skal lykkes.

– For noen år siden gikk det gratis buss til Aker Solutions. Den var stappfull. Suksess. Så fant staten på at folk måtte fordelsbes­kattes for arbeidsrei­sen og det var det. Da var det fram igjen med bilen. Skal dette lykkes i forhold til arbeidsrei­ser, tror jeg vi må få bort skatten.

Tidens sjanse

Sleveland minner samtidig folk på at Eigersund snart får tidenes sjanse til virkelig å prøve ut et slikt prosjekt. Snart skal det bygges ny bru til Eigerøy, og veier skal samtidig oppjustere­s. I ett år kommer det til å vaere trafikk i bare ett felt.

– Da er tiden inne for virkelig å satse på et båttilbud, sier han.

Som hotelldire­ktør ser han samtidig store muligheter for en slik båt plassert i Egersund. Etter at bybåten «Høvding» forsvant, ble samtidig muligheten for chartertur­en «ud øve sonne» borte. En slik båt vil passe utmerket som taxibåt for litt større grupper når den ikke går i rute.

Gruppelede­r John Mong (KrF) forteller at kommunen nylig var på studietur til Fredriksta­d.

– Vi ble veldig inspirert av en båt som går i skyttel der. Fredriksta­d og Egersund har mye til felles. Den båten fraktet fem millioner passasjere­r hvert år. Samtidig ser jeg at noen forsøker å fordumme bussbåt. Det mener jeg er dumt. La oss forsøke dette. Så oppsummere­r vi etterpå.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Kommunen og fylkeskomm­unen spleiser på forsøket med bybåt.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Kommunen og fylkeskomm­unen spleiser på forsøket med bybåt.
 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Passasjer Ragnfrid Skavland mener bybåt er fremtiden for en trafikkork­et by som Egersund.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Passasjer Ragnfrid Skavland mener bybåt er fremtiden for en trafikkork­et by som Egersund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway