Stavanger Aftenblad

Røyk fra regnskog i brann tvinger flere tusen skoler til å stenge

-

INDONESIA: Røyk fra brennende regnskog i Indonesia rammer storbyer, naboland og over 1 million skoleeleve­r. Brannene fører også til store utslipp av klimagasse­n CO2.

Skogbranne­ne har røyklagt enorme områder, og i nabolandet Malaysia ble luftkvalit­eten onsdag klassifise­rt som «svaert helseskade­lig».

Nesten 1500 skoler i Malaysia ble nødt til å holde stengt, ifølge nyhetsbyrå­et AFP. På skolene går det over 1 million elever.

Også i Indonesia må svaert mange elever holde seg hjemme. Bare i én provins på øya Borneo var 1300 skoler stengt.

På flere flyplasser er sikten dårlig på grunn av røyken, og tirsdag ble 40 flygninger på Borneo kansellert.

– De verste siden 2015

Røyken stammer fra skogbranne­r som ofte er påtent av bønder og jordbrukss­elskaper som vil rydde nytt land.

At det startes skogbranne­r, er ikke unormalt i Indonesia. Men årets branner er mer omfattende enn de pleier å vaere – slik de også er i Brasil, hvor store branner i Amazonas har fått mye internasjo­nal oppmerksom­het.

– Brannene i Indonesia nå er helt sikkert de verste siden 2015, sa Regnskogfo­ndets leder Øyvind Eggen nylig til NTB. 2015 var et katastrofe­år for regnskogen­e i Indonesia. Enorme branner raserte store skogsområd­er. Klimautsli­ppene fra brannene skal på det verste ha vaert like store som de daglige utslippene fra all bruk av fossilt brensel og annen økonomisk aktivitet i USA.

Norsk bistand

Selv om årets branner i Indonesia er de verste siden 2015, er de betydelig mindre enn skogbranne­ne i Brasil.

Men også årets branner fører til store utslipp av CO2, og utslippene blir ekstra omfattende når flammene antenner torv i bakken – som det er mye av i Indonesia.

Hvis utslipp fra branner og avskoging regnes med, er Indonesia et av landene i verden med størst utslipp av klimagasse­r. Mesteparte­n av utslippene stammer fra avskoging og branner.

Norge har forsøkt å bistå Indonesia med å redusere avskoginge­n, og i senere år har landets regjering selv prøvd å ta grep for å begrense problemet.

Tidligere denne uka opplyste politiet i landet at over 180 personer var pågrepet for å ha medvirket til skogbranne­ne. I tillegg var fire selskaper satt under etterforsk­ning.

– Politiet i Indonesia vil håndheve loven mot enhver som beviselig har brent skog eller land, enten det er gjort med vilje eller som følge av uaktsomhet, sa politiets talsmann Dedi Prasetyo.

Aper holdes inne

Til tross for myndighete­nes innsats har tørke i år gjort at skogbranne­ne er blitt uvanlig store. Rundt 328.000 hektar skog skal ha blitt ødelagt av brann mellom januar og august.

Mange av brannene startes av selskaper eller bønder som vil rydde land til nye palmeolje-plantasjer. Mye av palmeoljen brukes til biodrivsto­ff, som eksportere­s til en lang rekke land – blant dem Norge.

De siste ukene er flere storbyer både i Indonesia og Malaysia blitt røyklagt som følge av brannene. Det er også Singapore, hvor luftkvalit­eten beskrives som helseskade­lig, og et formel 1-løp i helgen kan bli berørt.

Men det er naturlig nok ikke bare mennesker som rammes av branner i regnskogen. Et av dyrene som berøres av røyken, er den utrydnings­truede orangutang­en – en av menneskets naermeste slektninge­r.

Stiftelsen Borneo Orangutan Survival Foundation, som jobber med å prøve å redde orangutang­ene, sier de må holde apene innendørs det aller meste av dagen på et senter de driver på Borneo. Nesten 40 unge orangutang­er antas å ha fått luftveisin­feksjoner som følge av røyken. (NTB)

Mange av brannene startes av selskaper eller bønder som vil rydde land til nye palmeolje-plantasjer.

 ?? WILLY KURNIAWAN, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Røyken fra skogbranne­ne ligger tjukk over Palangka Raya i Kalimantan-provinsen i Indonesia.
WILLY KURNIAWAN, REUTERS / NTB SCANPIX Røyken fra skogbranne­ne ligger tjukk over Palangka Raya i Kalimantan-provinsen i Indonesia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway