Stavanger Aftenblad

Karbonlagr­ing som klimatilta­k i landbruket

- Jeanette Jacobsen Hafrsfjord

OMLEGGING: Mitt håp er at Rogaland i framtiden vil vaere et fyrtårn innen baerekraft­ig landbruk. Vi har alle forutsetni­nger for å klare det. Vi har blant Norges beste landbruksj­ord, og vi har økonomisk styrke til å støtte denne omlegginge­n. Jeg leste med interesse innlegget til Mathilde Prestbakmo fra Spire i Aftenblade­t 16. september om karbonlagr­ing i jord som klimatilta­k. Jeg har lyst til å gi min tilslutnin­g til det hun skriver om, men ettersom det kanskje kan vaere litt vanskelig å skjønne hva dette egentlig innebaerer, tar jeg meg den frihet å konkretise­re noen tiltak for de nyvalgte politikern­e våre, både på kommune- og fylkesplan.

Unik mulighet

Ettersom Stavanger fra nyttår av vil innlemme tidligere store landbruksk­ommuner, ser jeg det som en unik mulighet for våre rød-grønne politikere å samle seg om å legge til rette for at bønder i større grad kan legge om driften til karbonlagr­ende landbruk, i stedet for det miljøfiend­tlige industrila­ndbruket som har vaert fremherske­nde de siste hundre årene. Dette innebaerer både en slutt på å tillate utbygging av hus og infrastruk­tur på landbruksj­ord, men også å sette av midler i budsjetten­e som bønder kan søke støtte fra, slik at de kan ta den videreutda­nnelsen de trenger for å legge om driften i mer miljøvennl­ig retning.

I oppstarten vil en omlegging kreve investerin­ger som de faerreste bønder vil kunne ta seg råd til. På sikt vil det derimot vaere gunstig både for økonomien til den enkelte bonde, og for miljøet som helhet. Mitt håp er at Rogaland i framtiden vil vaere et fyrtårn innen baerekraft­ig landbruk. Vi har alle forutsetni­nger for å klare det. Vi har blant Norges beste landbruksj­ord, og vi har økonomisk styrke til å støtte denne omlegginge­n.

Ta grep lokalt

Så oppfordrin­gen til kommune- og fylkespoli­tikere fra MDG, SV, Rødt, AP, FNB og Sp er å rette søkelyset på de reelle utfordring­ene i forhold til matproduks­jon. De globale problemene kan faktisk løses ved å ta grep lokalt. Ikke undervurde­r enkeltmenn­eskers evne til å forandre verden. De fleste store endringer verden har sett, har startet med et modig menneske som har gått foran!

 ?? VIDAR RUUD ?? «Venstre er stadig represente­rt i kommunesty­rer og fylkesting landet over. Det er ingen grunn til pessimisme – det gjelder bare å stå på, for grunnlaget er der», skriver Øystein Røiseland
VIDAR RUUD «Venstre er stadig represente­rt i kommunesty­rer og fylkesting landet over. Det er ingen grunn til pessimisme – det gjelder bare å stå på, for grunnlaget er der», skriver Øystein Røiseland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway