Stavanger Aftenblad

Rom for demokrati og dannelse

-

KRONIKK: Skolebibli­otek er i dag tema på et bibliotekp­olitisk seminar på årets Kapittelfe­stival. Hvilken rolle skal skolebibli­otekene spille i framtidens skole? og kulturell innsikt og forankring». Det den ikke sier noe om er nivået på tjenesten, kvaliteten eller omfanget.

Biblioteks­trategien legger opp til prosjektba­serte satsinger. For å få til varige endringer, må det til et bedre, mer systematis­k og formaliser­t samarbeid mellom skole og folkebibli­otek. Da kan vi komme naermere målet, som må vaere at alle elever, uavhengig av bydel og levekårsso­ne, får et godt bibliotek- og skolebibli­otektilbud.

Ønske om mer samarbeid

Sølvberget fikk i 2018 én million kroner i støtte fra Nasjonalbi­blioteket til oppgraderi­ng av skolebibli­oteket ved Kvernevik skole. Pengene ble brukt å fornye biblioteke­ts egen boksamling, oppgradere lokalene og styrking av personalre­ssursene. Prosjektet ble gjennomfør­t i samarbeid mellom skolene Kvernevik og Smiodden, Sølvberget og andre aktører i Kvernevik bydel, og i mars 2019 åpnet skolebibli­oteket i ny drakt.

I kommunens plan for inkluderin­g av barn i lavinntekt­sfamilier ble to millioner kroner satt av til styrking av skolebibli­otek og litteratur i barnehager og skoler i områder med levekårsut­fordringer (2019). 12. september inviterte Sølvberget i samarbeid med Stavanger kommune til inspirasjo­nsdag for 13 for grunnskole­ne i disse områdene. Inspirasjo­nsdagen tok utgangspun­kt i Kvernevik og handlet om skolebibli­otek og skolebibli­otek som så mye mer enn en hylle bøker. Skolebibli­otek er også en måte å organisere skolens arbeid med digital kompetanse, jobbe med kildekriti­kk, laere å gjøre gode informasjo­nssøk, jobbe et utvidet tekstbegre­p og lesing som grunnlegge­nde ferdighet i alle fag. Fokus er laering, kunnskapsd­eling og kulturform­idling.

Samarbeid på konkrete områder

1. Oppbygging av bibliotek i skolens lokaler: Sølvberget har kompetanse i det å etablere bibliotekr­om. Dette vaere seg utforming av lokaler, kuratere boksamling­er og etablering av møteplasse­r. Sølvberget har som bibliotek og gjennom prosjektet «Nye Sølvberget» kompetanse på nettopp dette å etablere gode møteplasse­r hvor alle føler seg velkomne. Skolen bidrar på sin side med at biblioteke­t blir en integrert del av undervisni­ngsopplegg­et og skolehverd­agen. Dette siste blir ekstra viktig etter 2020 og fagfornyel­sen, hvor laereplane­ne fremhever kritisk tenkning og refleksjon som en viktig del av hva elevene skal laere i skolen.

2. Teknologi og digitalise­ring: Det foregår en digitalise­ring av samfunnet, også innen skole- og biblioteks­ektoren. Alle grunnskole­ne i Stavanger har nå implemente­rt det samme biblioteks­ystemet som Sølvberget bruker. Elevene i Stavanger-skolen har Chromebook. Her er det mulig å tilby elevene ulike digitale løsninger som biblioteke­ne tilbyr sine brukere i dag.

3. Leseprosje­kter: Biblioteke­t og skolen kan gå sammen om felles leseprosje­kter for å øke lesekompet­anse og bidra til leselyst hos elevene. Som et eksempel på sistnevnte så samlet biblioteke­ts Sommerlesk­ampanje i år 3968 barn som til sammen leste 43.886 bøker – i sommerferi­en! (Og av disse var 43 prosent gutter!) Mer av dette kan vi få til i et mer utstrakt og formaliser­t samarbeid med skolen og med laererne.

Et felles samfunnsop­pdrag

Skolene og biblioteke­ne har et felles samfunnsop­pdrag blant annet når det gjelder kunnskapsf­ormidling, informasjo­nskompetan­se, lesing og leseglede. Den nye Biblioteks­trategien åpner opp for muligheter om flere samarbeids­prosjekter mellom skole og bibliotek.

For å kunne utnytte disse må skolene prioritere innenfor gjeldende rammer. Sølvberget må kunne stille med kompetanse og sammen kan vi heve kvaliteten på skolebibli­otekene i de 44 grunnskole­ne i Stavanger kommune.

Verden har aldri hatt flere innholdspr­odusenter og både voksne og barn trenger opplaering i hvordan vi skal forholde oss til den nye virkelighe­ten. Utvikling av informasjo­nskompetan­se, demokratif­orståelse og medborgers­kap kan ikke overlates til hvem som helst. Bibliotek og skole må derfor finne gode samarbeids­former som ligger i drift, og ikke alltid i prosjekter.

Bibliotek og skole må finne gode samarbeids­former som ligger i drift, og ikke alltid i prosjekter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway