Stavanger Aftenblad

Sober bok om vanskelig emne

- Gunnar Nerheim

SAKPROSA: Det jeg leste og refleksjon­ene rundt det jeg hadde lest, kom til meg om natten i halvvåken tilstand. Jeg laerte mye av denne boken som jeg vil ta med meg, skriver oljehistor­iker Gunnar Nerheim. Tommas Torgersen Skretting: Alexander Kiellandul­ykken. Tragedien, spillet og hemmelighe­tene som kunne ha veltet en oljenasjon. Kagge Forlag

Det er utgitt mange bøker om Alexander Kielland-ulykken. Er det noen grunn til å utgi en ny bok nå, nesten 40 år etter? I forordet skriver forfattere­n at han vil forsøke å finne svar på hvorfor det fortsatt er så mange teorier om årsaken til ulykken. Hva skjedde ute i havet på Ekofisk i løpet av et par timer om kvelden den 27. mars 1980? Det ene av fem bein på det nedsenkbar­e borefartøy­et «Alexander Kielland», som ble brukt som boligplatt­form, løsnet eller ble revet av. Fartøyet kantret og «Alexander Kielland» gikk til bunns. Mange overlevde, men 123 mennesker mistet livet.

Det finnes fortsatt overlevend­e, skriver Skretting, som mener at de har viktige ting å fortelle om det som skjedde i de dramatiske minuttene, men som ikke ble hørt eller trodd. Mange har aldri kunnet akseptere den offisielle årsaksfork­laringen fra Granskning­skommisjon­en. Skretting har hørt på hva mange av dem har å si og forteller deres historier. Store mengder arkivmater­iale er blitt tilgjengel­ig for forfattere­n. Dette materialet har Skretting brukt godt. Det nye kildetilfa­nget har gjort det mulig «å sjekke påstander, utfordre etablerte sannheter og sette ulike fortolknin­ger opp mot hverandre.» Så langt jeg kan se har ikke forfattere­n noen klar konklusjon, og dette er faktisk en av bokens store styrker.

Hovedteori­er

Dette er en bok om hva som hendte, hvorfor det hendte, og hvordan perspektiv­ene endret seg etter hvert som tiden gikk. Først kom ulykken og det store sjokket. Etter hvert kom konsekvens­ene av ulykken i fokus – for ulike aktører fra den enkelte berørte til Phillips Petroleum, rederi, forsikring­sselskaper, institusjo­ner ansvarlig for sikkerhete­n på sokkelen til statsminis­ternivået.

Fra ulykken skjedde og fram til i dag har det vaert to hovedteori­er om hva som var årsaken til ulykken: y En utmattings­sprekk i ett av de

horisontal­e stagene i undervanns­konstruksj­onen hadde vokst uten å bli oppdaget. Den 27. mars 1980 røk staget som en følge av bølgebelas­tninger dag ut og dag inn. Etter at staget røk, røk også beinet. Da beinet røk, mistet fartøyet stabilitet­en og kantret. Dette var Granskning­skommisjon­ens konklusjon. Ulykken var et resultat av konstruksj­onsfeil. y «Alexander Kielland» ble forhalt bort fra Edda-plattforme­n på grunn av at vaeret ble stadig dårligere rundt klokken 18 den 27. mars. Da ble det gjort en operasjone­ll feil. Fartøyet ble utsatt for langt større belastning­er på ankrene enn tillatt. Dette førte til at det ene beinet ble brutt av og fartøyet kantret i løpet av få minutter. Hvis årsaken var konstruksj­onsfeil, kunne ansvaret for ulykken plasseres i Frankrike – hos de som hadde konstruert og bygd fartøyet. Hvis det ble begått en operasjone­ll feil, falt ansvaret for ulykken på de som hadde det maritime ansvaret for operasjone­n der og da, og de som hadde laget og godkjent prosedyren­e. I dette tilfellet ville ansvaret bli liggende i Norge – hos de ansatte i rederiet, hos ledelsen i rederiet, i Sjøfartsdi­rektoratet, Oljedirekt­oratet og Det norske Veritas.

Det franske materialet Framstilli­ngen er en blanding av vitenskape­lig historiesk­riving og journalist­ikk uten kilder. Boken er på 351 sider. Den har 241 noter, dvs. ca. 0,7 note pr. side. Det kan virke som om Skretting ofte har ansett det som overflødig å dokumenter­e med noter når han bygger på intervjuer med overlevend­e eller journalist­kolleger eller politikere.

Skretting har hatt tilgang til styreproto­kollene for Stavanger Drilling II AS, som var ansvarlig for driften av «Alexander Kielland». Fortelling­en han har skrevet med utgangspun­kt i styreproto­kollene må kunne sies å vaere noe av det beste i hele boken. Det samme gjelder hans gjennomgan­g av det franske materialet.

Etter at Phillips Petroleum og gruppen av norske forsikring­sselskaper hadde varslet et stort søksmål mot de franske selskapene som designet og bygde borefartøy­et, oppnevnte Tribunal de Commerce i Paris sin egen undersøkel­seskommisj­on i mai 1982. Den franske kommisjone­n leverte en rapport på rundt 430 sider i 1985. Den franske kommisjone­n og franske domstoler kom til en annen konklusjon enn den «helnorske undersøkel­seskommisj­onen». Det endte med et forlik mellom de norske saksøkerne og de franske saksøkte i 1991, etter at det ble gjort til en politisk sak.

Språklig er den omfattende bruken av historisk presens i en bok om fortiden trettende. Enkelte kapitler ville blitt langt lettere å lese ved små endringer i rekkefølge­n av momentene. Etter hvert aksepterte jeg skrivestil­en og ble mest opptatt av forfattere­ns sobre gjennomgan­g av teorier om årsakene, drøfting av interesser og interessek­onflikter på enkeltmenn­eskers nivå, mellom bedrifter og aktører, til konsekvens­er på høyeste politiske nivå. Det jeg leste og refleksjon­ene rundt det jeg hadde lest, kom til meg om natten i halvvåken tilstand. Jeg laerte mye av denne boken som jeg vil ta med meg.

Gunnar Nerheim er professor i historie ved UiS. Han har blant annet skrevet to bind av Norsk Oljehistor­ie (sammen med Tor Jørgen Hanisch).

 ?? KNUT S. VINDFALLET ?? Boligplatt­formen «Alexander L. Kielland» i forbindels­e med snuoperasj­onen i Gandsfjord­en i september 1983, drøyt tre år etter ulykken som tok 123 liv.
KNUT S. VINDFALLET Boligplatt­formen «Alexander L. Kielland» i forbindels­e med snuoperasj­onen i Gandsfjord­en i september 1983, drøyt tre år etter ulykken som tok 123 liv.
 ??  ?? Tommas Torgersen Skretting jobber til daglig som nyhetssjef i Aftenblade­t.
Tommas Torgersen Skretting jobber til daglig som nyhetssjef i Aftenblade­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway