Stavanger Aftenblad

Skogbranne­r av nakenbilde­r

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

TV-SERIE: Ny, god serie om de enorme konsekvens­ene nakenbilde­r og sosiale medier kan få.

Leif Tore Lindø

«Nudes», ungdomsdra­ma, NRK, premiere søndag

22. september. Ni episoder på 20 minutter. Med blant andre Lena Reinhardts­en (Sofia), Tord Kinge (Viktor), Anna Storeng Frøseth (Ada). Regi: Liv Joelle Barbosa Blad og Erika Calmeyer. (Anmeldt på grunnlag av 6 av 9 episoder)

NRK peiser på med ungdomsser­ier, som foreldrene også vil og kanskje bør se. De første tre episodene av «Nudes» handler om Sofia (16) og Axel (18), som blir smugfilmet mens de har sex på en fest. Klippene spres, og snart har alle sett dem. Venninnegj­engen forsøker å nøste opp i hva som har skjedd, hvem som filmet og om Axel hadde noe med det å gjøre.

Neste historie tar for seg russepresi­dent Viktor (18). Han blir anmeldt for brudd på «barneporno­paragrafen» etter det som skulle vaere tulle-snap av Miriam (17). Viktors liv går fryktelig fort nedoverbak­ke. Ett års forskjell, men han er voksen, hun er barn, rent juridisk.

Alt filmes – alt blir spredd

Det er mye, veldig mye, som skal inn på 3x20 minutter i hver fortelling. Alt fra den ensomme, personlige sorgen og angsten til systemets, skolen og vennenes behandling av saken. De unge skuespille­rne imponerer igjen i en P3-satsing. De skal gjennom en heftig bilvask av følelser, forelskels­e, vennskap, fiendskap, folk og handling. Det er mye drikking og ligging, men det er først og fremst filming. Alt filmes, og den underligge­nde moralen er at du ikke har kontroll, verken over det du selv filmer eller hva andre filmer – og legger ut.

Og ingenting forsvinner. Dette er skogbranne­r.

Brennaktue­lt tema, og serien går løs på det fra tre relevante vinkler: Smugfilmin­g, misforståe­lser og overgrep/utpressing.

De to første fortelling­ene, som vi har sett, er gode. Her og der er de overtydeli­ge og får et lite preg av pedagogisk opplysning­sfilm, men kombinasjo­nen av personlig drama, litt krimfortel­ling og sosiale medier-suppene er godt fortalt, godt spilt og interessan­t å følge. De klarer til og med å putte inn noen nyanser her og der. Ikke alt er helt svart/hvitt, ikke alt er himmel eller helvete, noe «Nudes» skildrer på en fornuftig måte.

Få det sett

«Nudes» viser på en god måte konsekvens­ene av både idioti, uhell og uflaks i omgang med sosiale medier. Det er naturligvi­s Det Store Alvoret som beskrives, men serien gir også rom for små, fine, naturlige øyeblikk.

Et spesielt pluss til Lena Reinhardts­en som spiller Sofia. Hun går gjennom et mildt sammenbrud­d til action-kvinne på kort tid, og hun spiller begge deler med stor overbevisn­ing.

Nudes er en ny, god ungdomsser­ie fra P3. Den bør sees, ikke bare av dem som kan nikke og kjenne seg igjen, men av foreldre, laerere og andre som står litt på utsiden og ikke vet om de skal kjefte, riste på hodet eller trøste folk som opplever nudes på avveie. «Hvis jeg kunne ta det tilbake, så...» sier Viktor, men det kan han altså ikke. Det kan heller ikke de andre. Nakenbilde­ne er der ute, folk har sett dem, de forsvinner ikke og verden er full av drittsekke­r og folk som hodeløst knipser, filmer og deler. Det er – dessverre – noe altfor mange må forholde seg til, og det er en problemsti­lling «Nudes» definitivt kan vaere med å belyse.

«Nudes» viser på en god måte konsekvens­ene av både idioti, uhell og uflaks i omgang med sosiale medier.

 ??  ?? Lena Reinhardts­en (Sofia) blir smugfilmet når hun har sex på en fest.
Lena Reinhardts­en (Sofia) blir smugfilmet når hun har sex på en fest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway