Stavanger Aftenblad

Svaer film med bittelite poeng

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Med «Ad Astra» har regissør James Gray tydelig store ambisjoner. Men Brad Pitts reise gjennom solsysteme­t på jakt etter sin savnede far verken engasjerer eller rører slik den burde. Med svaert budsjett og en av verdens største mannlige filmstjern­er i den baerende rollen, ligger mye til rette for at regissør James Gray virkelig skal smelle til med en godbit – i en for ham ny sjanger. Og det er mye som er flott med «Ad Astra»: Fotografer­ingen er fantastisk, med enkeltscen­er som kan ta pusten fra en. Det samme er framtidsvi­sjonen og scenografi­en. Men noe skurrer i solsysteme­t.

Den ytre historien er enkel og rettfram. Vi befinner oss i en tidsepoke i ikke altfor fjern framtid. Både månen og Mars er kolonisert av menneskene på jorden. Det går faktisk rutefly til månen! Mens territorie­ne på Mars er inndelt i soner for hvilke land som styrer dem, er månen på vei til å bli et slags Las Vegas med svaere kjøpesentr­e og «alt den samme junken folk på jorden ønsker å flykte fra».

På jakt etter intelligen­t liv

Roy McBride (Brad Pitt) er en slags militaer astronaut. Hans far var en av pionerene i verdens nye romfartsev­entyr. 30 tidligere dro han ut på en ekspedisjo­n som skulle lete etter annet intelligen­t liv i hele verdensrom­met. Men ekspedisjo­nen forsvant, og faren er antatt død. Når et merkelig og farlig energifeno­men inntreffer i hele solsysteme­t, mistenker noen at «noe» relatert til denne ekspedisjo­nen er årsaken. Roy er mannen som får i oppdrag å dra ut og om mulig finne ekspedisjo­nen – og faren.

Brad Pitts rollefigur baerer hele filmen på sine skuldre. I ekstreme naerbilder og flust av indre monolog, følger vi ham gjennom gjentakend­e psykologis­ke tester. Alt skal dreie seg om oppdraget. En melankolsk, resignert stemning omgir ham.

Pitt gjør så godt han kan med det manuset har gitt ham, men Roy McBride er og blir en fyr det først er vanskelig å forstå seg på, og som det aldri blir lett å engasjere seg følelsesme­ssig i. Kontrasten mellom den gigantiske, naermest umulige oppgaven og den vage psykologis­ke reisen gjennom undertrykt­e følelsesli­v, den skurrer.

Så når Roy kjeder seg på de lange strekkene mellom planetene i solsysteme­t, kjeder vi oss med ham.

Lite nytt fra solsysteme­t

Gray har hentet tydelig inspirasjo­n fra klassikere som «Interstell­ar» og «Apokalypse Nå!» til Ad Astra, men den er milevis fra å gjøre samme inntrykk, verken som science fiction eller «innbitt mann som ofrer alt på viktig oppdrag»-drama. Bortsett fra noen helt supre kameravink­ler som gir skikkelig sug i magen, er det lite her vi ikke har sett før.

Bakgrunnsh­istorien om far og sønn astronaute­ne er interessan­t nok, men blir aldri så gripende som intensjone­n nok var.

I det hele tatt er det noe pretensiøs­t med «Ad Astra»: Gray vil åpenbart lage en både stor, relevant og viktig film. Men enten har han ikke de ingrediens­ene som skal til, eller så passer de rett og slett ikke sammen.

Ad Astra» er en sånn film som du kanskje bør se flere om igjen for virkelig å komme ned alle de tankevekke­nde godbitene og (kanskje) finnes, når du samtidig slipper å vaere så opptatt av å følge med på de mer tekniske sidene av plottet.

Men gidder vi?

Bortsett fra noen helt supre kameravink­ler som gir skikkelig sug i magen, er det lite her vi ikke har sett før.

 ?? TWENTIETH CENTURY FOX ?? Astronaute­n Roy McBride skal lete etter sin forsvunne far og redde verden i «Ad Astra».
TWENTIETH CENTURY FOX Astronaute­n Roy McBride skal lete etter sin forsvunne far og redde verden i «Ad Astra».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway