Stavanger Aftenblad

Googler vi bort velferdsst­aten?

-

SAKPROSA: Endelig en politiker som går løs på viktigere penger enn bompengene, og forstår at de viktigste flyktninge­ne er skatteflyk­tningene.

Sven Egil Omdal

Marianne Marthinsen og Maria S. Wahlberg: Rødt lys. Det store skatterane­t – og hvordan vi kan stoppe det. 219 sider. Cappelen Damm.

Dessverre har både politikere og medier stort ansvar for den utbredte oppfatning at noen afrikanere i en gummibåt og noen bommer rundt de største byene er de største truslene mot velferdsst­aten og hverdagsøk­onomien. Derfor er det befriende å lese en bok skrevet av en sentral Ap-politiker og en LO-rådgiver som har forstått at de virkelig dyre flyktninge­ne er skatteflyk­tningene, og at den norske levemåten trues mer av digitalise­ring enn av islamiseri­ng.

Etter valgnederl­aget i 2017 ble Marianne Marthinsen fjernet som leder av Arbeiderpa­rtiets fraksjon i finanskomi­teen på Stortinget, til fordel for Trond Giske. Med forbehold om at vi ikke fikk vite hele sannheten om rokeringen, virket den underlig den gang, og bortimot ubegripeli­g etter å ha lest hennes forslag til politikk for å begrense den nye globale monopolkap­italismen og den enorme skattefluk­ten. Vi har ikke for mange politikere som forsøker å utvide og utvikle den offentlige debatt gjennom grundige sakprosabø­ker.

Bygger bro

Sammen med Maria Schumacher Walberg, som er spesialråd­giver i LO, har Marianne Marthinsen skrevet en bok som ikke bringer så mye ny kunnskap, men som har sin styrke i at den bygger bro mellom forskernes funn og politikern­es ansvar for å handle.

De to forfattern­e bruker 50 sider på et konsentrat av funnene til forskere som den franske økonomen Gabriel Zucman og Norges første professor i skatteøkon­omi, Annette Alstadsaet­er: y Zucman har beregnet at 8 prosent av verdens formuer, eller rundt 60 000 milliarder kroner ligger skjult i skattepara­diser. y Naermere 40 prosent av det samlete overskudde­t til flernasjon­ale selskap, inkludert giganter som Google, Amazon og Facebook, flyttes til land med ingen eller svaert lav bedriftssk­att. y Fra Norge blir sannsynlig­vis mer enn 40 milliarder kroner overført til skattepara­dis i og utenfor EU hvert år. y Skatten fra disse inntektene tilsvarer alle inntektene fra bompengene.

Dette er en bok både Frp og FNB bør lese.

Urettferdi­g

Konsekvens­en av skattefluk­ten er ikke bare at finansieri­ngsgrunnla­get for velferdsst­aten forvitrer, men også at konkurrans­en blir urettferdi­g. Stormberg omsetter for bare halvparten av Nike i Norge, men betaler dobbelt så mye i skatt. Googles norske direktør betaler mer i skatt enn selskapet han leder, samtidig som Google river i stykker inntektsgr­unnlaget for norske medier.

Første del av boken er skjemmet av for mange tekniske begrep og en skog av forkortels­er som gjør teksten tyngre enn den hadde trengt å vaere. Det er synd, for når forfattern­e kommer til forslagene til politiske mottrekk, som utgjør brorparten, flyter språket lettere.

Heller ikke forslagene til politikk er nye, men her er de samlet og presentert på en måte som bør stimulere til en omfattende debatt om hvordan vi best kan utvikle et skattesyst­em tilpasset et samfunn hvor stadig mer av økonomien dreier seg om internasjo­nal forflytnin­g av immateriel­le varer. Denne utviklinge­n er eksplosiv - det er bare 12 år siden vi fikk den første smarttelef­onen - mens politikken, og ikke minst den internasjo­nale samordning­en av den, går langsomt. Marthinsen og Walberg har levert et godt bidrag til alle som vil presse politikern­e til å få opp farten.

Den norske levemåten trues mer av digitalise­ring enn av islamiseri­ng.

 ?? ANNA-JULIANA GRANBERG, BLUNDERBUS­S ?? Marianne Marthinsen og Maria S. Wahlberg har skrevet en god bok om de viktigste flyktninge­ne, skatteflyk­tningene.
ANNA-JULIANA GRANBERG, BLUNDERBUS­S Marianne Marthinsen og Maria S. Wahlberg har skrevet en god bok om de viktigste flyktninge­ne, skatteflyk­tningene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway