Stavanger Aftenblad

12 punkter som forklarer suksessen til Braut Haaland

- Odd.inge.aas@aftenposte­n.no Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: Erling Braut Haaland er en av Europas heteste spisser. Gamletrene­r Alf Ingve Berntsen forklarer suksessen med en oppvekst i en helt spesiell fotballgen­erasjon på Jaeren.

Odd Inge Aas

Før det var spilt ett minutt hadde han scoret sitt første mål i Champions League. Før dommeren blåste av til pause hadde han scoret tre. Erling Braut Haaland var ustoppelig.

På en leirskole i Evje satt Alf Ingve Berntsen og fulgte med på den siste bragden til sin tidligere fotballele­v. Han har fulgt Norges nye fotballynd­ling siden Haaland var seks år gammel, og har mange tanker om hvorfor nettopp han ble så god.

Broren til Viking-trener Bjarne Berntsen var trener for storscorer­en helt til Haaland ble en del av Brynes A-lag som 15-åring.

– Han var egentlig best fra dag én. Han har alltid tatt nye nivåer med en gang, enten det var kretslag eller landslag. Men når du trener barn, så tenker du ikke på hat trick i Champions League. Du prøver bare å lage en arena hvor de trives. Og det er jo mange som er gode fra dag én, men som ikke slår til, sier Berntsen.

Det har definitivt Erling Braut Haaland gjort. Berntsen trekker frem 12 punkter som han mener kjennetegn­er 19-åringen som nå imponerer langt utenfor både Jaeren og Norges grenser:

Suksessopp­skriften y 1. Haaland hadde de rette fysiske forutsetni­ngene. y 2. Han er en vinnerskal­le. y 3. Han har en veldig sterk indre drivkraft. y 4. Han er uredd som type. y 5. Han er seriøs og hardtarbei­dende. y 6. Han er veldig dedikert i det

han gjør. y 7. Han trente tidlig med dem

som var ett år eldre enn seg. y 8. Der ble han med i en veldig god treningsgr­uppe og møtte gode spillere på trening hver dag. Bryne-gjengen var på rundt 40 spillere, og til nå har ikke mindre enn fem av dem spilt ungdomslan­dskamper for Norge. y 9. Den samme gjengen trente veldig mye på egenhånd, utenom de organisert­e treningene. y 10. For trenerne var det aller viktigste at spillerne ble sett og at de hadde det gøy med fotballen. y 11. Faren, Alf Inge Håland, spilte selv i Premier League og har kommet med mange gode tips og råd på veien. y 12. I tillegg til alt dette beskriver Berntsen Haaland som en fin fyr.

Trenerens filosofi

Haaland vokste altså opp med en helt spesiell generasjon fotballspi­llere på Jaeren. Gjennom barneog ungdomsåre­ne spilte han sammen med Tord Salte, Vikingspil­ler og U21-landslagss­piller for Norge.

Med på laget var også Andrea Nordheim. Hun har spilt for det norske U23-landslaget i år og er proff i Sverige. I tillegg har både Andreas Ueland og Adrian Berntsen fra den Bryne-generasjon­en G18-kamper for Norge.

– Det var også mange andre som var veldig gode. De var 40 spillere som holdt sammen fra de var seks år, og der var det både topp og bredde, sier trener Berntsen.

– I Norge diskuteres det mye om hva som er den beste spillerutv­iklingen. Hvilken tilnaermin­g hadde dere til det?

– Det viktigste var å ta vare på hele gjengen og prøve å ta alle på alvor og se alle. Så differensi­erte vi også mye på trening for å stimulere de som var kommet lengst. På de fleste treningene møtte Erling gode konkurrent­er og medspiller­e.

– Han har jo også en far som var ekstremt god. Skulle han leve opp til ham?

– Nei, men han har laert mye av ham. Jeg tror han har vaert en god veiviser.

Gleden det aller viktigste Berntsen mener at det aller viktigste er at Haaland alltid har elsket å spille fotball. Akkurat det var noe 19-åringen selv var inne på før han i starten av september fikk sine første A-landskampe­r for Norge.

– Jeg tror en av årsakene til at jeg har kommet såpass langt, er at jeg alltid har tenkt at fotball skal vaere kjekt. Jeg vil alltid prøve å kose meg med det. Den gangen jeg ikke kan ha det kjekt med fotballen, så er det ingen vits å holde på mer. Det å finne gleden er viktig. Det har jeg alltid i bakhodet, sa Haaland til Aftenblade­t før A-landslagsd­ebuten mot Malta.

Da trakk han også frem flere faktorer som har bidratt til suksessen.

– Jeg tror det er en blanding av flere ting. Jeg har hatt gode folk rundt meg, hele livet, gode trenere og selvsagt familien. Jeg har truffet bra med klubbvalge­ne mine, timingen der har vaert god. Og så har jeg jobbet hardt, jeg har vaert dedikert. Da kommer du langt, sa Haaland da.

Han gikk fra Bryne til Molde før 2017-sesongen. Der spilte han to sesonger under Ole Gunnar Solskjaer. I fjor sommer signerte han for Red Bull Salzburg, men spilte for Molde ut 2018.

Neste kamp i Champions League er mot regjerende mester Liverpool - på Anfield - 2. oktober.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Erling Braut Haaland i en duell med Sandnes Ulfs Aksel Berget Skjølsvik i 1. divisjon tilbake i 2016. Nå er Haaland en av Europas heteste spisser.
CARINA JOHANSEN Erling Braut Haaland i en duell med Sandnes Ulfs Aksel Berget Skjølsvik i 1. divisjon tilbake i 2016. Nå er Haaland en av Europas heteste spisser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway