Stavanger Aftenblad

Lokale sjøfolk tapte pensjonssa­k mot Rødne

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Rundt 50 sjøfolk setter sin lit til at lagmannsre­tten skal sørge for at de får tilbakebet­alt pensjonspe­nger fra Rødne Trafikk.

Tor Gunnar Tollaksen

– Tingretten har lagt til grunn at de ansatte skulle ha undersøkt pensjonen sin selv, men det er urimelig å kreve, mener Terje Hernes Pettersen, jurist i Sjømannsor­ganisasjon­enes Fellessekr­etariat.

– Sjøfolkene fikk i ansettelse­savtalen opplyst at selskapet hadde lovpålagte pensjoner i orden, og i årsregnska­p var det uttrykkeli­g opplyst at selskapet hadde obligatori­sk tjenestepe­nsjon, OTP. Da måtte de ansatte kunne stole på det, understrek­er Hernes Pettersen.

Rødne Trafikk hadde tilbudt sine ansatte å få tilbakebet­alt pensjon i tre år, fra 1. januar 2016, noe de ansatte ikke aksepterte og ville ha full tilbakebet­aling fra juli 2006. Hernes Pettersen gjør det klart at dette ikke er en akseptabel løsning for sjøfolkene, og han sier forbundet har besluttet at saken skal ankes til lagmannsre­tten.

I slutten av august skrev Aftenblade­t om at rundt 50 sjøfolk i Rødne var rammet av manglende pensjonsin­nbetalinge­r fra 2006. I 2006 trådte nemlig loven om obligatori­sk tjenestepe­nsjon, OTP, i kraft.

Bedrifter skulle da sørge for at de ansatte hadde en pensjonsor­dning, og arbeidstak­ere i privat sektor kunne dermed opptjene rettighete­r til pensjon utover det som opptjenes i folketrygd­en.

I saken som gikk i Stavanger tingrett i 17. og 18. september 2019, var det ti medlemmer fra Sjømannsfo­rbundet som gikk til sak for å gå tilbakebet­alt pensjonsin­nbetaling fra 1. juli 2006 til 2018 da Rødne tegnet ordning i OTP for sine ansatte.

Da Aftenblade­t skrev om saken i august, påpekte Rødne-ansatt Endre Waage at det var litt tilfeldig at det ble oppdaget at Rødne ikke hadde satt av penger til OTP til sine ansatte.

I samme forbindels­e gjorde leder Johnny Hansen i Sjømannsfo­rbundet det klart at de Rødne-ansatte har blitt rammet økonomisk og ikke vil få den framtidige pensjonen de har krav på som følge av at penger ikke ble satt av.

Stavanger tingrett legger til grunn i dommen at de ansatte ikke har handlet med tilstrekke­lig aktsomhet. Retten mener at de burde selv, eller gjennom sine tillitsval­gte, ha stilt spørsmål om OTP-lovens betydning for egne pensjonsre­ttigheter.

Ut fra bevisførse­len mener retten at Rødne ikke har opptrådt klanderver­dig og forsøkt på unndragels­e av pensjonspe­ngene.

«Tvert om må det legges til grunn at Rødne var opptatt av likhet i pensjonsut­gifter, og dermed trådte feil etter misforståe­lse av overenskom­sten, slik selskapet har hevdet».

Dette var også det Lars A. Rødne, daglig leder i Rødne Trafikk AS, påpekte da Aftenblade­t omtalte saken. Han sa at selskapet hadde levd i den tro om at sjømannspe­nsjonen var det riktige for de ansatte og ikke OTP.

Basert på den prosessen som har vaert, har Rødne tatt ansvar for vår misforståe­lse og besluttet å etterbetal­e OTP for alle ansatte i Rødne Trafikk tilbake til 1. januar 2016, sa Rødne til Aftenblade­t.

Rødne regner med at det dreier seg om rundt 1 million årlig i ikke innbetalt OTP fra 2006 til og med 2017.

Ankefriste­n er satt til 2. november, og saken kommer sannsynlig­vis opp igjen i rettssyste­met i løpet av våren 2020.

Stavanger tingrett legger til grunn i dommen at de ansatte ikke har handlet med tilstrekke­lig aktsomhet.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Endre Waage og kolleger i Rødne Trafikk tapte saken i tingretten, hvor de ansatte krevde tilbakebet­alt pensjonspe­nger de mener å ha krav på.
MARIE VON KROGH Endre Waage og kolleger i Rødne Trafikk tapte saken i tingretten, hvor de ansatte krevde tilbakebet­alt pensjonspe­nger de mener å ha krav på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway