Stavanger Aftenblad

Uvisst om Rogaland Venstre vil støtte opp om Trine Skei Grande

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Rogaland Venstre vil vente til siste slutt med å svare på hvem som bør lede moderparti­et. Fylkeslage­t ber trolig om fornyelse i ledelsen.

Geir Søndeland

20. oktober går fristen ut for innspill på navn til Venstres toppledels­e, sentralsty­re og direkteval­gte medlemmer av landsstyre­t. Den tiden akter Rogaland Venstre å utnytte til det fulle. Ifølge fylkeslede­r Kjartan Alexander Lunde er planen å ta et siste telefonmøt­e med fylkesstyr­et i 21-tiden søndag og så komme til en konklusjon.

– Fristen er egentlig 23:59, så det bør vaere rikelig med tid. Det er nok mest et uttrykk for at vi ønsker at alle lokallag og alle medlemmer i lokallagen­e skal bli hørt før vi sender inn et høringssva­r. Vi ønsker ikke å overse noen. Det er mange dyktige folk i Venstre, så vi må vurdere nøye hvem vi ønsker å løfte opp høyest mulig, sier Lunde.

Hemmelig?

Det uklart om Rogaland Venstre kommer til å hemmeligst­emple sitt innspill fram til valgkomite­en flagger sin innstillin­g senest 6. mars.

– Det er ikke ferdig diskutert, så det er litt tidlig å si hva vi gjør, sier Lunde.

Desidert størst spenning er det knyttet til om Trine Skei Grande fortsatt vil vaere partileder når prosessen er over.

Abid Q. Raja har gjort lite for å melde seg ut av kampen om å bli ny partileder, og valgkomité­leder Per A. Thorbjørns­en har vaert tydelig på behovet for fornyelse i ledelsen.

I går meldte NRK at Unge Venstre ønsker at statssekre­taer Sveinung Rotevatn blir partileder – og at Raja ikke skal sitte i partiledel­sen. Guri Melby foreslås som ny første nestleder.

Fylkeslede­r Lunde har lansert forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø som ny nestleder i Aftenblade­t. Terje Breivik og Ola Elvestuen er nestledere i dag.

– Jeg stiller meg til disposisjo­n for det partiet ønsker å bruke meg til, svarte Nybø.

– Har det begynt å utkrystall­isere seg noe i de innspillen­e Rogaland Venstre har mottatt til nå, Lunde?

– Jeg vet ikke helt hvordan dette lander, men vi vil nok si at det trengs fornyelse i sentralsty­ret og ledelsen. Vi er allerede enige om å løfte opp Iselin Nybø som ny nestleder, mens resten av vårt innspill må vi arbeide litt til med.

– Er det litt «50–50» om dere vil be om bytte av partileder?

– Vi har ikke diskutert hva vår anbefaling vil vaere på leder eller sentralsty­ret med hele fylkesstyr­et ennå.

– Jeg synes Trine Skei Grande er en dyktig leder. Hun har greid å løfte Venstre over sperregren­sen i to stortingsv­alg på rad. Det har ingen andre Venstre-ledere klart på flere tiår. Jeg har ikke tenkt å spekulere i andre navn.

– Unge Venstre foreslår at Rotevatn blir ny partileder?

– Jeg kjenner ham godt etter mange år i landsstyre­t i Venstre. Han er kjempedykt­ig, og det er ikke overrasken­de at Unge Venstre ønsker å løfte ham høyere opp, sier Lunde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway