Stavanger Aftenblad

Turisme truer villreinen

-

LEDER: Turistfore­ningen bør gjøre sitt ytterste for å tilpasse rutenettet sitt til villreinen­s behov. Vi har et saerlig ansvar for å forvalte Europas siste villreinst­amme.

Storsteine­n og Hovatn er to praktfullt beliggende turisthytt­er. Begge ligger i Bykle kommune i AustAgder, men drives og eies av Stavanger turistfore­ning. Sammen med Øyuvsbu, som eies og drives av DNT Sør, er disse tre hyttene utpekt som spesielt problemati­ske for villreinst­ammen i Setesdal og Ryfylke, en stamme som teller rundt 3000 dyr.

Til sammenlikn­ing teller villreinst­ammen på Hardangerv­idda rundt 10.000 dyr. Den norske villreinst­ammen er den eneste i Vest-Europa, og

Norge har et spesielt ansvar for å forvalte den på en baerekraft­ig måte.

Derfor, mener vi, bør både Turistfore­ningen og andre interessen­ter gjøre sitt ytterste for å tilpasse sitt hytteog rutenett til villreinen­s behov.

Vi har forståelse for at flytting av Storsteine­n og Hovatn, som begge er svaert attraktive hytter, vil vaere en bitter pille å svelge for turistfore­ningen.

Begge hyttene har i dag relativt enkel adkomst fra Storvassda­mmen, i og med at den tidligere anleggsvei­en til Blåsjø er åpen for fri ferdsel om sommeren. DNT Sør har allerede godtatt flytting av Øyuvsbu.

Vi mener at de berørte kommunene, sammen med Fylkesmann­en, bør vurdere å begrense trafikken på denne veien, eventuelt stenge den helt for biltrafikk. Veien går midt i hjertet av villreinen­s leveog trekkområd­er, områder som allerede er sterkt oppstykket av kraftutbyg­gingen.

Det er selvsagt ikke rettferdig å utpeke Stavanger turistfore­ning som hovedsynde­ren her. Gjennom flere tiår har kraftutbyg­ging, veibygging og ikke minst hyttebyggi­ng gjort innhogg i områder som tidligere var uberørt av større inngrep, og dermed lagt press på villreinst­ammen. Løpekjørin­g rundt større hytteområd­er, bruk av helikopter­e og snøscooter­e og generelt økt bruk av fjellet bidrar alt sammen til å stresse og forstyrre villreinen.

Aftenblade­t har tidligere i år støttet forslagene om nye nasjonalpa­rker og verneområd­er i Rogaland.

Blant annet har vi pekt på den iboende svakheten i et system som lener seg for tungt på lokal bestemmels­esrett. Da blir nemlig resultatet nesten alltid at lokale utbyggings­interesser vinner fram, mens naturmangf­oldet og vernehensy­n taper.

Lytt til fagfolk. Dersom det beste for den unike villreinst­ammen er at vi «ofrer» to eller flere turisthytt­er, vil framtidige generasjon­er takke oss. Naturen tilhører ikke bare oss, den tilhører i høyeste grad de dyrene som har sitt hjem der.

Den norske villreinst­ammen er den eneste i Vest-Europa.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Storsteine­n turisthytt­e ligger midt i et trangt skar som er sentralt for at villreinen skal kunne flytte på seg. Det bekymrer naturforsk­erne. Og det bekymrer Aftenblade­t.
PÅL CHRISTENSE­N Storsteine­n turisthytt­e ligger midt i et trangt skar som er sentralt for at villreinen skal kunne flytte på seg. Det bekymrer naturforsk­erne. Og det bekymrer Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway