Stavanger Aftenblad

En farlig mann

- Audhild Skoglund Fagbokforf­atter, cand. philol. i religion og populaerku­ltur

GJESTEKOMM­ENTAR: Sjaman Durek Verrett mener at vi påfører oss selv kreft. Og om vi ikke blir friske, er det fordi vi ikke tenker rett. Prinsesse-kjaereste Durek Verrett har nylig gitt ut boken «Spirit hacking», som gir et omfattende bilde av hva slags filosofi han selger som «sjaman». Og mye av det er dypt problemati­sk.

Han starter boken med å fortelle om en episode da han var 27 år og døde. Så kom han ut av komaen og var en forandret mann, fylt av ny innsikt og hellig kunnskap han kunne bruke til å hjelpe menneskehe­ten.

Og med det har forfattere­n allerede castet seg som den utvalgte i en Kristusakt­ig historie. Og han har fått i oppgave å gå ut i verden og bruke disse sterke og unike evnene til andre menneskers beste.

Det er ikke greit å si hva slags sykdom det var snakk om, for her er han vag. Vi får vite at det var noe med nyrene og lungene, og at han måtte behandles med dialyse over en lengre periode.

Men det er ikke først og fremst legene han takker for å ha reddet livet sitt – han takker åndene og ikke minst seg selv og sine spesielle evner. Han ble frisk fordi han «trente seg selv til å tenke på rett måte». Han ville bli frisk, så da gikk det bra. «Jeg helbredet hele fysiologie­n min med ordene og tankene mine» (s. 100).

Helbredels­e

Og det er nettopp her problemet dukker opp – med hvilke tanker han sprer om sykdom og hva som forårsaker den og hvordan den kan behandles.

Den tradisjone­lle medisinen blir beskrevet som korttenkt fordi den ikke behandler roten til ondet. Verrett kan, derimot, få kontakt med de indre organene og kreftsvuls­tene og få dem til å helbrede seg selv.

Og det hjelper ikke å be eller håpe, man må ha en klippetro på at det er sant at man allerede er helbredet hvis man skal bli frisk. Ingen tvil. Ingen frykt. Vi skaper vår egen virkelighe­t. Ved å kjempe mot kreften, sørger vi for at den vinner. Kreften får for mye oppmerksom­het, og dermed blir den sterkere.

Han sier det ikke rett ut, men budskapet synes å vaere at bare Verrett kan laere oss å tenke på en måte som helbreder oss.

Vår egen feil

Noe av det jeg finner mest provoseren­de, er hvordan Verrett hevder at vi får kreft fordi vi ikke er tilstrekke­lig utviklet åndelig på akkurat den måten Verrett mener vi skal vaere utviklet på. For flertallet er hjernevask­et. Så når han arbeider med kreftsyke, begynner han med spørsmålet: «Hvorfor ønsker du denne kreften?» (s. 259). Han innrømmer at mange blir opprørt over dette. Barn, derimot, er ikke så hjernevask­et som voksne, og kan si rett ut at det er fordi de vil dø.

Medisinsk behandling er bare å dempe symptomene, fastslår Verrett, som også raser mot legemiddel­industrien og antyder at enkelte leger gir pasientene cellegift fordi de selv profittere­r på det, ikke fordi det hjelper oss.

Først blir vi indoktrine­rte til å få kreft, så til å ta imot meningsløs behandling.

Samtidig holder han seg akkurat innenfor grensen ved å legge til et par avsnitt om at vestlig medisin også kan ha noe for seg, og at det hender du bør oppsøke en lege.

Uempatisk

Tanken om at kreft er noe selvpåført, noe vi vil ha, er så klart vilt problemati­sk. Jeg fikk selv fjernet en kreftsvuls­t for mindre enn et år siden. Nå gruer jeg meg til å gå til ettårskont­roll og håper kreften ikke har kommet tilbake. Jeg kan love Verrett, og alle andre, at jeg aldeles ikke ønsket meg noen kreft. Å påstå at jeg og alle andre som har vaert så uheldige å få en farlig sykdom, har ønsket det over oss selv, er så hinsides uempatisk og arrogant at det må slås ned på. Og det mest paradoksal­e er at det kommer fra noen som samtidig markedsfør­er seg som en som sprer kjaerlighe­t og empati. Beklager, men ligningen går aldeles ikke opp. Om noe, fremstår Verrett som en slags alternativ­verdenens Donald Trump, med sin makeløse selvglorif­isering og totale mangel på virkelig menneskeli­g innlevelse.

Kan føre til mangelfull behandling

Jeg har kjent kreftsyke som har tydd til allslags desperate alternativ­er. Som har hatt klippetro på at nettopp dette alternativ­et var redningen. Det har slett ikke stått på overbevisn­ingen.

Men overbevisn­ing kan ikke kurere kreft. En naer slektning av meg døde mens hun var i behandling hvor hun skulle gå og puste på en spesiell måte, og dermed skulle kreften vaere borte. Hun holdt på med dette regimet til den dagen hun døde. Det var så visst ikke troen det sto på.

I hennes tilfelle var hun allerede gitt opp av legene, som bare kunne gi smertelind­ring, fordi kreften var kommet for langt.

Jeg er redd for at andre skal nekte å ta imot livreddend­e behandling fordi en sjarlatan med et altfor stort ego har slått løgner i dem som ikke bygger på noe mer håndfast enn egne «innsikter» og «erfaringer» og «unike evner».

Offentlig plattform

Det spesielle problemet med sjaman Durek er at han har fått en slangs offentlig plattform på grunn av forholdet sitt til prinsessen. Om han omfavnes av kongefamil­ien, gis han også legitimite­t i offentligh­eten.

Mens prinsesse Märtha Louise stort sett har holdt seg til en ganske snill og søt alternativ­variant, er Durek Verrett en helt annen type skapning. Og jeg mener han er en farlig en.

Om han omfavnes av kongehuset, gis han også legitimite­t i offentligh­eten.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Å påstå – som Durek Verrett gjør – at folk blir alvorlig syke fordi de selv ønsker det,
«er så hinsides uempatisk og arrogant at det må slås ned på», skriver Audhild Skoglund.
CARINA JOHANSEN Å påstå – som Durek Verrett gjør – at folk blir alvorlig syke fordi de selv ønsker det, «er så hinsides uempatisk og arrogant at det må slås ned på», skriver Audhild Skoglund.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway