Stavanger Aftenblad

Her er rikspoliti­kerne som vil skrote Rogfast og ferjefri E39

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@ aftenblade­t.no

OSLO: MDG, Rødt og SV vil stoppe Rogfast og tidenes største bompengepr­osjekt i Norge.

Geir Søndeland

Rogfast er nå inne til tallknusin­g hos Vegdirekto­ratet.

Regjeringe­ns skrekk er uhåndterli­ge kostnader i tidenes største bompengepr­osjekt, ferjefri E39, som strekker seg fra Kristiansa­nd til Trondheim.

For flere partier er smertegren­sen passert for lengst.

SV-leder Audun Lysbakken spår at dette blir en stor valgkampsa­k i 2021 og at partier som har drevet fram Rogfast, vil få kalde føtter.

– De store partiene kommer ikke til å tørre å si det nå, men du ser hvordan panikken brer seg på kostnader. Det utrolige er at regjeringe­n ikke vil ha en likeverdig vurdering av alternativ­et for raskere og bedre ferjer, sier han.

Bjørnar Moxnes

– Samferdsel­sminister Jon Georg Dale burde stanse dette gigantiske tunnelpros­jektet som vil gi rogalendin­ger et bompengesj­okk de aldri har sett maken til. Det vi har sett til nå, vil bare vaere småtterier i forhold. Også klimapolit­isk er dette helt galimatias, sier Rødtleder Bjørnar Moxnes.

– Vegvesenet hevder Rogfast vil gi et CO2-kutt sammenlign­et med i dag, når byggetid og bompenger ikke regnes inn?

– Det er tallmagi fra Vegvesenet. Alle skjønner at når du bygger en gigantisk motorvei, genererer det massivt mer tungtransp­ort og mer utslipp – i tillegg til bygging av selve tunneler, sier han.

Norge kan ikke leve av å bygge motorveier, påpeker Moxnes.

– De store investerin­gene må gå til grønn industri og ikke gigantiske, kapasitets­økende motorveier. Vi må tenke mer verft og havn og mindre motorvei. Framtidens arbeidspla­sser ligger på Rosenberg, ikke i Rogfast. De ligger i verftene, ikke i nye veier, sier Rødt-lederen.

Han vil sette punktum for ferjefri E39 fortest mulig og i stedet satse på båt og bane.

– Hvis disse prosjekten­e knytter bo- og arbeidsmar­keder sammen, er vel du ganske naeringsfi­endtlig?

– Ny teknologi gjør det mulig å jobbe mer desentrali­sert. Dette er tilbakesku­ende, gammeldags asfaltroma­ntikk. Og ekstremt dyrt, sier Moxnes, som legger til at det ikke er slik at Rødt vil droppe Rogfast for å bygge mer vei i Oslo.

Audun Lysbakken

SV-lederen spår slutten for ferjefri E39. For dyrt, for miljøfiend­tlig og for mye bompenger, mener Lysbakken.

At Rogfast-arbeidet startet allerede i 2018, er ikke et argument for å sløse enda mer, mener Lysbakken, som vil trekke i nødbremsen.

Han konstatere­r en voksende ferjefri E39-motstand fra naturverne­re, fagforenin­ger, lastebilei­ere, bompengemo­tstandere og de som heller vil utbedre smale vestlandsv­eier mellom ferjene.

SV vil utvikle miljøvennl­ige og langt rimeligere nullutslip­psferjer som kan binde sammen boog arbeidsmar­keder vel så mye som asfalt, tror Lysbakken. Også den maritime nullutslip­psindustri­en kan tjene på dette, tror han.

– I tillegg vil det bli mer penger igjen til rassikring og trygge hverdagsve­ier med gul stripe, sier Lysbakken.

Han delegerer følgende spørsmål:

– Hvis Rogfast skrotes, må noe gjøres med Rennfast, fordi de bratte tunnelene mellom Randaberg og Rennesøy ikke innfrir moderne EU-krav. Det vil koste minst 10 milliarder å gjøre Rennfast til den varige løsningen, ifølge Vegvesenet. Og det vil ikke fjerne ferjene. Er det dette SV vil?

– SV vil ha utredet muligheten for at tungtrafik­ken kan ta en godt innarbeide­t ferjeløsni­ng som eksisterer (Mekjarvik – Arsvågen), mens personbilt­rafikken fortsatt kan bruke eksisteren­de tunnel. Utredninge­n må gi svar på om dette vil tilfredsst­ille EUkrav. Med en slik løsning ville de største faremoment­ene med de bratte stigningen­e bli borte og trafikken generelt bli mindre i tunnelen. Da ville vi spart klimaet og enorme pengesumme­r – både for samfunnet og bompengebe­talerne. Om dette ikke er mulig, er SV villig til å se på ulike tunnelforb­edringer, svarer Arne Naevra (SV) i transportk­omiteen på Stortinget.

Arild Hermstad Motorveipr­osjekter som Rogfast, Hordfast og E18 vest for Oslo, vil gi vanvittig mye bompenger, koste ekstremt mye og gjøre nullvekstm­ålet svaert vanskelig å nå, tror Arild Hermstad, nasjonal talsperson i MDG.

– Veldig mange av disse prosjekten­e skal brukes av privatbile­r som kjører gjennom med tre-fire ledige seter. Så vi skal altså bruke hundrevis av milliarder på at folk skal frakte seg selv i to tonn med stål og masse ledige seter, sier Hermstad.

– Befolkning­sprognosen­e er ikke som de en gang var, og målet må vaere mer kompakte byer, ikke byer som eser ut ved hjelp av prosjekter som Rogfast. Det er enighet om nullvekstm­ål rundt storbyene, men rundt Bergen og Stavanger bygges det paradoksal­t nok kapasitets­økende motorveier, sier han.

– Jon Georg Dale taler med to tunger når han sier han vil kutte bompenger, samtidig som han er den største drivkrafte­n for mer bompenger gjennom veibygging i Rogfast, Hordfast og E18.

– Kreves bevegelse i Ap og Høyre for å kunne stoppe prosjekten­e politisk?

– Ja, for så vidt, men det er interessan­t å merke seg de nye signalene fra Vegvesenet om ansvarlig økonomisty­ring og risiko. Vegvesenet har begynt å røre på seg der de tidligere satt helt i ro.

Jon Georg Dale

– Det er ikke overrasken­de å høre dette fra den gjengen, sier samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) til Aftenblade­t.

Han resonnerer slik: Planen er å fullføre Rogfast og de ferjefri E39-prosjekten­e som ligger inne i Nasjonal transportp­lan (NTP.) Rogfast har bred, politisk tilslutnin­g og vil styrke konkurrans­ekraften til naeringsli­vet på hele Vestlandet. Hord- og Rogfast vil kutte CO2-utslipp, bygging ikke medregnet.

– Har regjeringe­n en smertegren­se i ferjefri E39?

– Kostnadene må vi prøve hele veien å holde nede. Det er derfor vi nå gjør det vi gjør på Rogfast. Kostnadsra­mmen ligger i NTP, og Stortinget støtter den.

– Lyspakken hevder at panikken brer seg om kostnader i ferjefri E39 og ber regjeringe­n trekke i nødbremsen?

– Dette er utrolig å høre på. Konseptet ferjefri E39 er utviklet av SV i regjering. Det eneste som gjensto da, var trasévalge­ne. Ellers sto SV inne for alt.

– Er det ikke lov å endre mening?

– For all del, men det var også SV som valgte vekk ferjekonse­ptet i sin tid, sier Dale.

– Rogfast og ferjefri E39 reiser spørsmål om bompenger, klima og ressursbru­k. Kan det bli en symbolsak som folket gjør opprør mot?

– Ikke folket, men det kan fort bli opprør i SV, MDG og Rødt. De har jo bare en plan, og det er å hente penger fra vei og bruke det på jernbane på Østlandet. De koker sammen argumentas­jon uten faglig hold for å få tak i disse pengene, sier Dale.

– Dette er et forsøk på å grise til debatten for å slå kloa i pengene fra den delen av landet med størst verdiskapi­ng og potensial for bo- og arbeidsmar­keder fordi det er her infrastruk­turen er svakest bygget ut, sier han.

– Dette er direkte feil og på grensen til uredelig når Dale gjentar dette gang på gang, svarer Lysbakken.

– SV har satt av mer penger enn regjeringe­n til rassikring og veiutbedri­ng der milliarden­e trengs. Så bør en statsråd fra Frp vaere godt kjent med at det kan vaere forskjell på et parti sine primaersta­ndpunkt og det en flertallsr­egjering vedtar. SV var tydelig mot ferjefri E39 i valgkampen i 2013, svarer han.

– Bjørnar Moxnes varsler et bompengesj­okk rogalendin­ger ikke har sett maken til, Dale?

– Rogfast bytter ut ferjebille­tten med et bompengepr­osjekt som blir nedbetalt og fjerner både bompenger og billetten. I tillegg blir bompengene lavere enn forutsatt fordi vi har økt det statlige bidraget til Rogfast, sier Dale.

På spørsmål om CO2-kutt-anslagene er tallmagi, ber han Moxnes om å lese sakspapire­r.

– Den dagen Rødt begynner å lese sakspapire­r, kan det bli en interessan­t diskusjon. Før det er det meningsløs­t å ta diskusjone­n, sier Dale.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway