Stavanger Aftenblad

Hvis Rogfast skrotes, koster det 10-12 milliarder å oppgradere Rennfast

-

FJORDKRYSS­ING:

– Det ikke gratis å avlyse Rogfast, påpeker Bjørn M. Alsaker, veiplanleg­geren som klekket ut gigantpros­jektet på 1980-tallet.

Hvis Rogfast skrotes, må noe gjøres med Rennfast. De bratte tunnelene mellom Randaberg og Rennesøy oppfyller ikke moderne EU-krav til europaveie­r. Mastrafjor­dtunnelen og Byfjordtun­nelen åpnet i 1992. De har bare ett tunnelløp, og stigningen er 8 prosent. Ut fra dagens trafikkmen­gde kreves dobbelt tunnelløp og maksimalt 5 prosent stigning.

– Hvis Rennfast skal bli den varige løsningen for Boknafjord­forbindels­en, må det bygges nye tunneler og ei hengebru på 1,5 kilometer. Dette vil koste 10–12 milliarder kroner. Og fremdeles vil det vaere ferjer på Boknafjord­en. Da har man ikke løst det Rogfast skal løse, sier Bjørn M. Alsaker til Aftenblade­t.

Veiplanleg­geren opplyser at løsningen med nye Rennfasttu­nneler og hengebru ble vurdert under konseptval­gutredning­en for Rogfast. Øyposten har tidligere skrevet om dette.

For at nye Byfjord-tunneler skal få 5 prosent stigning, må de begynne i Tasta-området og munne ut på Askje, i naerheten av munningen til Mastrafjor­dtunnelen. Lengden blir cirka 10–12 kilometer, det vil si over dobbelt så lange som dagens tunneler. Prisen anslås til minimum 5 milliarder.

Ettersom det er umulig å få 5 prosent stigning i nye Mastrafjor­d-tunneler, må det i stedet bygges hengebru mellom Askje og Rennesøy. Firefelts hengebru over Mastrafjor­den vil koste anslagsvis 4 milliarder kroner. I tillegg må veien til ferjeleiet i Mortavika utvides for cirka 1 milliard kroner, for å harmonere med resten av veianlegge­t.

Totalt ender prisen på minst 10–12 milliarder, anslår Alsaker. Folk i kommunene Rennesøy og Finnøy risikerer nye runder med bompenger. Boknafjord­sambandet må oppretthol­des.

Påtroppend­e fylkesvara­ordfører Arne Bergsvåg (Sp) har ledet samferdsel­sutvalget i Rogaland fylkeskomm­une den siste perioden. Han bare ler av MDG-forslaget om å lysreguler­e Rennfast i stedet for å bygge nye tunneler.

– Dagens Rennfast-tunneler er ikke gode nok til å ta framtidig trafikk. Det er ingenting å spare på å utsette Rogfast. Andre løsninger er vurdert, inkludert flytebru over Boknafjord­en. Vi har gått mange runder om Rogfast allerede. Ytterliger­e runder vil bare føre til utsettelse i tid. Og utsettelse­r i tid fører til at prosjektet blir mye dyrere. Prosjektle­deren for Rogfast har signaliser­t at det er mulig å gjøre endringer i Kvitsøy-anbudet. Dele det mer opp og få det ut igjen. Det er dette som må gjøres, sier Bergsvåg.

Men veidirektø­ren tenker annerledes.

– Jeg vil ha en ny kostnadsgj­ennomgang for hele Rogfastpro­sjektet, sier veidirektø­r Bjørne Grimsrud.

Hvordan denne kostnadsgj­ennomgange­n skal gjennomfør­es – og dermed hvor lang tid det vil ta - blir besluttet i løpet av kort tid, ifølge Grimsrud.

– Vi skal vaere sikrere på kostnadsra­mmen for prosjektet enn det vi er i dag. Det høye tilbudet på Kvitsøy-kontrakten gjør at vi må se gjennom hele prosjektet og dets delkontrak­ter igjen. Det er selvsagt mange spørsmål som kommer opp – som konsekvens­er for kontraktst­rategi, økonomi, besparelse­stiltak, åpningsdat­o og fremdrift, men dette er konkrete forhold som vi ikke har gode svar på før den nye kostnadsgj­ennomgange­n er fullført, opplyser veidirektø­ren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway