Stavanger Aftenblad

Staten bidrar med 200 millioner for å kutte i melkeprodu­ksjonen

-

OSLO: Staten og Norges Bondelag har blitt enige om hvordan melkeprodu­ksjonen i Norge skal kuttes med 100 millioner liter. Enigheten er basert på at staten bidrar med 200 millioner kroner over statsbudsj­ettet for 2021, som skal brukes til et ekstraordi­naert oppkjøp av produksjon­skvoter på 40 millioner liter.

– Nedskaleri­ngen er en meget krevende situasjon for naeringen, og bidraget over statsbudsj­ettet letter overgangen til en melkeprodu­ksjon tilpasset hjemmemark­edet, sier landbrukso­g matministe­r Olaug Bollestad (KrF). Kuttet utgjør 7 prosent av melkeprodu­ksjonen. Det skal iverksette­s i juni neste år fordi Verdens handelsorg­anisasjon (WTO) har bestemt at eksportstø­tte på landbruksv­arer skal fases ut. Norge må avvikle eksportsub­sidiene innen 2021, noe som spesielt rammer eksporten av den populaere osten Jarlsberg. – Bøndene har havnet i denne situasjone­n som følge av politiske vedtak. Vi har derfor ment at det er rimelig og nødvendig med statlig medfinansi­ering, noe det er bra vi har fått til, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Nedskaleri­ngen innebaerer kostnader til utkjøpsord­ningen og tapte inntekter. Leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag sier et produksjon­skutt på 100 millioner liter vil gi svaert store utslag for det norske jordbruket og frykter at enkelte bruk vil bli urimelig hardt rammet. (NTB)

 ?? VIDAR RUUD ?? Landbruks- og matministe­r Olaug Bollestad (KrF).
VIDAR RUUD Landbruks- og matministe­r Olaug Bollestad (KrF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway