Stavanger Aftenblad

Prosjektle­deren har vaert i hardt vaer før

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EIGERØY: Det finnes to forklaring­er på problemene som førte til at Kvia ble sparket som totalentre­prenør for bygging av Eigerøy skole. Kvia er problemet, sier kommunen. Nei, den innleide prosjektle­deren er problemet, svarer Kvia.

Arnt Olav Klippenber­g

I 2017 skrev avisen Hordaland om store problemer rundt bygging av skoler på Voss. Her dukker den innleide prosjektle­deren Jannicke Bergh opp. Hun jobber med utgangspun­kt i Lørenskog, men tar oppdrag over hele landet. Oppdraget i Eigersund fikk hun etter å ha vunnet en anbudsrund­e der det også skal ha vaert lokale tilbydere.

Høye bølger

Avisen Hordaland skrev:

«Sjølv om framdrifta på Palmafosse­n og Gjernes no går etter skjema, har det vore høge bylgjer innanfor skulepakka, vedgår Sigbjørn Hauge. Så høge at Voss kommune i september valde å avslutta samarbeide­t med den innhyrte konsulente­n i Oslo, Avanti Prosjekt AS. Deira prosjektle­iar, Jannicke Bergh, er dermed også borte frå det vidare arbeidet. – Kva gjekk gale i samarbeide­t? – Det er slikt som skjer. Me var ikkje samde om framdrift og andre tilhøve, og i blant er det då best å avslutta eit samarbeid.»

Sigbjørn Hauge er mangeårig varaordfør­er i Voss kommune. Han sier til Aftenblade­t at kommunen gikk ut av kontrakten tidlig i prosessen.

– Men jeg kan ikke si mer, vi har skrevet under en avtale om at ingen av partene skal snakke. Så får du tolke det som du vil, sier varaordfør­er Hauge i Voss kommune.

Broch

Tirsdag møtte prosjektle­der Bergh advokater, underlever­andører og representa­nter fra Kvia as på en registreri­ngsforretn­ing. De skulle bli enige om sluttstatu­sen for byggearbei­dene på Eigerøy. Alle involverte på kommunens side av bordet henviser til kommunikas­jonssjef Leif Broch når vi spør om kommentare­r og dokumenter.

Han sier at kommunens utgangspun­kt var å møtes for å delta i en registreri­ngsforretn­ing der det ikke var naturlig å diskutere hevingserk­laeringen. Registreri­ngsforretn­ing er et formelt begrep med juridisk innhold, forklarer Broch. Han sier at kommunen signerte protokolle­n, men at Kvia nektet.

– Det finner vi veldig beklagelig. Vi ønsket å gå inn en prosess for å finne en mest mulig konstrukti­v løsning ut fra en situasjon som er utfordrend­e for alle parter.

- Men ba dere om signering, der det kom opp forandring­er, etter at møtet var hevet?

– Det er en uenighet om akkurat dette punktet. Denne uenigheten er tatt med i protokolle­n som vi signert alene da Kvia ikke ønsket det.

– Har dere vurdert å heve avtalen med prosjektle­deren framfor med Kvia as?

– Dette er en kompleks sak med mange komplisert­e juridiske spørsmål. Vi vurderte selvfølgel­ig alle forhold før vi bestemte oss for å heve kontrakten. Vi har en kontrakt med en byggeleder som vi ikke har sagt opp, da en slik oppsigelse krever en saklig grunn. I det ligger det jo en vurdering. For oss handler denne saken om en totallever­andør som ikke har levert i forhold til kontrakt, ikke om vår prosjektle­der eller mange dyktige underlever­andørene som har vaert involvert i prosjektet, sier Leif Broch.

Konflikten

Etter å ha snakket med folk som var til stede på det lukkede møtet tirsdag, danner det seg et inntrykk av hvor hovedkonfl­ikten går akkurat nå. Prosjektle­deren påviser hvilke feil og mangler hun mener førte til heving av kontrakten. Kvia svarer at det er jo feil og mangler de for lengst har fikset.

Tirsdag var Aftenblade­t vitne til at prosjektle­deren ikke ønsket å påvise feilene mens befaringen pågikk på byggetomte­n, de skulle legges fram på det lukkede møtet.

I en protokoll fra møtet, som Kvia har underskrev­et, kan vi lese at Kvia-siden følte seg overrumple­t. Kvia mottok dagen før et forslag til protokoll. På møtet i rådhuset ble de presentert for et nytt utkast. I følge protokolle­n beklaget kommunen hvis Kvia opplevde saksbehand­lingen som overrumpli­ng.

Kvias advokater spurte om det lå noen rapporter til grunn for kommunens vurdering av utført arbeid. Kommunen svarte at de hadde engasjert sakkyndige, men at Kvia ikke fikk innsyn i vurderinge­ne ut over det som sto i forslaget til protokoll.

Aftenblade­t har tidligere beskrevet stemningen tirsdag som amper. I den skriftlige protokolle­n fra møtet går det fram at prosjektle­der Jannicke Bergh mente Kvias representa­nter var «usmaklige» og «usiviliser­te». Kvias folk ga beskjed om at de ikke aksepterte slik ordbruk fra kommunens representa­nt. Kommunen skal etterpå ha beklaget ordbruken, går fram av den skriftlige protokolle­n fra møtet.

Stengt nettside

Aftenblade­t var i sist uke inne på nettsiden til Avanti Prosjekt as der Jannicke Bergh er daglig leder. Nå er nettsiden stengt og hun har heller ikke svart Aftenblade­t på telefon. Hun har tidligere bedt om at all kontakt i saken skjer via kommunens kommunikas­jonssjef.

Før problemene startet lå Eigersund an til å betale 250 millioner for en ny skole. Anbudet for Kvias del av jobben var på rundt 161 millioner. På møtet tirsdag la Kvia og underlever­andører fram dokumentas­jon på at de hadde utført arbeid verd 37 millioner kroner.

Jeg kan ikke si mer, vi har skrevet under en avtale om at ingen av partene skal snakke. Så får du tolke det som du vil.

Varaordfør­er Sigbjørn Hauge i Voss kommune

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Jannicke Bergh leder befaringen på Eigerøy skole.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Jannicke Bergh leder befaringen på Eigerøy skole.
 ??  ?? Fra protokolle­n etter tirsdagens møte. Denne er det kun kommunen som har signert. Beløpet under sladden er på rundt 37 millioner kroner.
Fra protokolle­n etter tirsdagens møte. Denne er det kun kommunen som har signert. Beløpet under sladden er på rundt 37 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway