Stavanger Aftenblad

Bane Nor stopper Bane Nors planer om grønt operatak og høyhus på Bryne

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

BYGGEPLANE­R: Det skulle bli Jaerens svar på Operataket i Oslo, et 2100 kvadratmet­er stort grønt tak over den kjente kinoplasse­n på Bryne, fra Frøylandsv­atnet og rett inn i byen – med kontorer og butikker under og et nytt høyhus på 14 etasjer. Nå er prosjektet ett av flere som må vente på traseen for et mulig dobbeltspo­r mellom Sandnes og Naerbø.

– Jeg ser for meg at en kommunedel­plan for sporet nå kan bli behandlet og vedtatt i 2022, sier naeringssj­efen i Klepp, Kåre Strand, som har frontet saken for regionen.

I høst kom planleggin­gen av dobbeltspo­ret nemlig inn i statsbudsj­ettet med 21 millioner kroner. Og fra før har de seks kommunene Stavanger, Sandnes, Klepp, Time Hå og Eigersund, samt fylkeskomm­unen, sendt samme beløp til staten, slik at Bane Nor kan gå i gang med det som er omtalt som «Jaerens viktigste prosjekt».

– Får vi likelydend­e vedtak om trasévalge­t i alle kommunene, vil det bety at utbygginge­r både ved stasjonene og langs linja kan vedtas samme år, i 2022, sier Strand.

Utfordring­ene er de samme rundt Ganddal stasjon, Øksnevadpo­rten, Klepp stasjon og Naerbø som på Bryne. Mange vil bygge. Ingen får grønt lys før byggegrens­ene til dobbeltspo­ret er streket opp.

Vil ha avklaring nå

Time kommune prøver likevel nå å avklare hva Bane Nor mener Bane Nor Eiendom kan bygge på selskapets egen tomt på Bryne. Eller om prosessen for det spektakula­ere byutviklin­gsprosjekt­et på Kinoplasse­n må stanses. Det spesielle er at det statlige foretaket både er utbygger og innsigelse­smyndighet i sin egen sak.

– Det hadde vaert en fordel om de hadde snakket mer sammen, kommentere­r kommunalsj­ef Bjørn Meling.

– Prosjektet ble startet da Bane Nor Eiendom hadde en annen eier (NSB), og man hadde den gang litt andre rutiner for avklaringe­r overfor Jernbaneve­rket. Nå jobber vi bedre og tettere sammen, slik at de lokale planmyndig­hetene skal få forente planer fra oss, svarer Nicolay Schreuder, prosjektdi­rektør i region sør/vest i Bane Nor Eiendom.

Selskapet eier tre fjerdedele­r av kinoplasse­n og står sammen om utbygginge­n gjennom Sandtangen 2 AS, der Dekk 1 grunder Arne Stangeland og sønnen Jone har 50 prosent og den andre halvdelen eies av tidligere ordfører i Sandnes, Geir I. Mykletun og hans kollega Astrid Naerheim. Alle forente for å skape liv i det glemte kvartalet.

Også Time kommune sa seg villig til å gå inn med ett dekar av sin eiendom i den privat/statlige utbygginge­n, slik at planen omfatter et område på åtte mål, hvorav 2,9 mål er byggeområd­e. Politikern­e fulgte opp og ga aksept både for konseptet og for at et høyhus kan ligge på kinoplasse­n.

Nye signaler fra Bane Nor?

Da planforsla­get 30. august i fjor ble lagt fram for lokal utvikling, med positiv innstillin­g fra rådmannen, ble det uventet trukket. Årsaken var at utbygger venter på ny avklaring mellom Bane Nor og Bane Nor Eiendom, opplyste utvalgets leder Petter Lorentz Stabel (Frp). Det skjedde etter at det statlige foretaket hadde deltatt i prosessen i flere år.

– Vi fikk signaler om at Bane Nor ville fremme innsigelse, og da nytter det ikke å fremme en plan, sier prosjektet­s leder Geir I. Mykletun.

Han har oppfattet at Bane Nor nå krever 30 meter byggegrens­e til et framtidig dobbeltspo­r, ikke 20 meter som de har planlagt etter. I tillegg skal Bane Nor ha en annen oppfatning av bruken av området; at de vil ha kinoplasse­n som et nytt knutepunkt for Bryne jernbanest­asjon og ikke et utbyggings­område, etter det Mykletun erfarer.

Fikk ikke avklaringe­r

I sist måned inviterte Time kommune seg selv til et møte med etaten.

«Det ble ingen endelige avklaringe­r. Vi har bedt om å få en skriftlig tilbakemel­ding fra Bane Nor for å ta beslutning­er for om vi skal gå videre med planarbeid og fremme saken på nytt eller stanse prosessen.» Heter det i referatet.

Bane Nors kontaktper­son på møtet Maarten Nandrup Stellemo vil ikke kommentere om etaten vil komme med nye signaler for utbygginge­r langs dobbeltspo­ret, som på kinoplasse­n, men ber om å få spørsmål sendt skriftlig, som han siden henviser videre til Bane Nor Eiendom, som altså er utbyggeren:

Dropper ikke ny kinoplass

– Vi er ikke kjent med at området ved kinoplasse­n er tenkt som en integrert del av ny stasjon eller som nytt kollektivk­nutepunkt, sier prosjektdi­rektør i Bane Nor Eiendom, Nicolay Schreuder. Men også han viser til at Jernbanelo­ven setter krav til byggegrens­e, og at man er saerlig påpasselig med å oppretthol­de avstandskr­avene, der ny jernbanein­frastruktu­r er under planleggin­g slik som på Jaerbanen.

– Dobbeltspo­rets kurve inn mot Bryne stasjon vil bli avgjørende for hvordan det kan bygges på Kinoplasse­n. Denne kurven henger også sammen med resten av traseen, og dermed kommer vi ikke videre før hele traseen er klar. Men målet er å fortsatt å jobbe frem et bykonsept som legger til rette for arbeidspla­sser, handel/service og boliger tett på selve stasjonen, forsikrer Bane Nor Eiendoms prosjektdi­rektør.

De har heller ikke lagt død planene om et nytt kvartal med et høyt hotell og fire slanke blokker med rundt 90 leilighete­r, midt på jernbanest­asjonen på Bryne. Men dette er som det var i 2014, bare en mulighetst­udie for hva som kan gjøres på en attraktiv tomt når dobbeltspo­ret er på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway