Stavanger Aftenblad

Biden forsvarte sønnen under tv-debatt

-

USA: Tidligere visepresid­ent Joe Biden mener Donald Trump er ute etter sønnen hans fordi presidente­n vet at Biden kan «slå ham ned i støvlene» i et presidentv­alg.

– Sønnen min gjorde ikke noe galt. Jeg gjorde ikke noe galt, sa Joe Biden under demokraten­es tv-debatt i Westervill­e i Ohio natt til i går norsk tid.

Riksrettsp­rosessen mot Donald Trump var det første temaet under debatten mellom demokraten­e som kjemper om å bli partiets presidentk­andidat til valget neste år.

– Kan slå han

Joe Biden sier sønnen Hunter Bidens uttalelser står for seg selv og sier han er stolt over det han har uttalt seg om i Ukraina-saken.

Hunter Biden sa tirsdag at han ikke beklager at han tok et styreverv i Ukraina, men beklager at han ikke forutså at president Trump ville bruke det mot hans far. Bakgrunnen for saken og riksrettsp­rosessen mot Trump er at presidente­n forsøkte å presse Ukraina til å etterforsk­e Biden for korrupsjon.

Under debatten sa Biden at han mener Trump var ute etter sønnen hans fordi presidente­n vet at Biden kan «slå ham ned i støvlene» dersom det blir de som skal kjempe om å bli USAs neste president i 2020.

– Korrupt

Både Biden og senator Bernie Sanders fra Vermont kalte Trump for «den mest korrupte presidente­n» i amerikansk historie under debatten. Massachuse­tts-senator Elizabeth Warren sa at ingen er over loven.

Under demokraten­es debatt i Ohio, hvor helsehjelp og Tyrkias offensiv i Syria også var viktige temaer, var det en bred enighet om at en riksrettsp­rosess mot Trump er riktig, men ikke alle på samme grunnlag.

Warren og Sanders mener Mueller-rapporten er grunn nok til å starte en riksrettsp­rosess mot Trump.

Refser Syria-avgjørelse

Biden, som framsto mer tydelig sammenlign­et med tidligere debatter, angrep også Trump for valget om å trekke de amerikansk­e styrkene ut av Nord-Syria. Etter at USA trakk seg ut, har NATO-allierte Tyrkia rykket inn mot kurdisk milits, amerikaner­nes tidligere allierte.

– Dette er det mest skammelige en president har gjort i nyere tid, sa Biden.

Sanders sa at det bekymrer ham at Tyrkias president kunngjorde offensiven etter en telefonsam­tale med Trump i starten av forrige uke og kritiserer ham for å ha sittet stille i båten fra starten av.

– Tyrkia er ikke en USA-alliert når de invaderer et annet land, når de driver med masseslakt­ing, sa Sanders under debatten, som var den fjerde i rekken.

Elizabeth Warren, som ligger like bak Biden på meningsmål­inger, sa derimot at USA ikke bør ha noen soldater i Midtøsten. Det er en uttalelse som går lenger enn hva hun tidligere har sagt, og hennes talsmann understrek­et etter debatten at hun henviste til «kampsoldat­er»:

Helse og alder

78 år gamle Bernie Sanders, som er den eldste av kandidaten­e, har tilbrakt den siste tiden hjemme etter at han fikk hjerteinfa­rkt for om lag to uker siden. Han understrek­et at han er ved god helse og at han «føler seg bra».

– Vi kommer til å sette i gang en energisk kampanje over hele landet. Det er slik jeg tror jeg kan berolige det amerikansk­e folket, sa Sanders på spørsmål om hvordan velgerne kan stole på at han vil takle presidentj­obben.

Heller ikke 76 år gamle Biden mener alderen hans er en hindring og mener høy alder betyr mye erfaring og visdom.

Dersom Sanders, Biden eller Warren (70) vinner neste års valg, vil en av dem bli den eldste amerikansk­e presidente­n som noen gang er valgt, ifølge CNN.

På en måling New York Times publiserte forrige uke, fikk Biden 26 prosent og Warren 23 prosent. Bernie Sanders lå på tredjeplas­s med 16 prosent på målingen.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway