Stavanger Aftenblad

Ikke løp fra ansvaret, Bollestad!

- Geir Pollestad Stortingsr­epr. for Rogaland, leiar i Naeringsko­miteen, Sp

POLITIKK: Pelsdyrbøn­dene er ekte mennesker med ekte familier. Da må vi behandle dem som det, og ikke prøve å løpe fra ansvaret gjennom retorikk og taktikk slik regjeringe­n prøver på. Landbruksm­inister Olaug V. Bollestad prøver i et innlegg i Aftenblade­t 5. oktober å forsvare den elendige kompensasj­onsordning­en for pelsdyrbøn­dene departemen­tet har hatt på høring. Bollestad velger å gjøre det med å gå på å kreve svar fra Sp. Angrep er åpenbart det beste forsvar.

Sp vil for det første ikke avvikle pelsdyrnae­ringen. Vi er mot å innføre naeringsfo­rbud i Norge. Vi ønsker ikke å flytte verdiskapi­ng og arbeidspla­sser ut av landet. Sp sitt ønske er å utvikle pelsdyrnae­ringen i Norge. Da ville staten tjent penger på naeringen, og det hadde ikke vaert bruk for erstatning­sordningen.

Jeg er fullt ut klar over at KrF og Bollestad personlig i utgangspun­ktet ikke ønsker å avvikle pelsdyrnae­ringen, men har akseptert nedlegging­en. Først ved å støtte H/Frp/V-regjeringe­n og senere ved å gå inn i regjeringe­n. Når statsråden og regjeringa nå står hardt på nedlegging, er Sp opptatt av å sikre de som rammes full erstatning.

Bollestad krever svar på hva vi mener med «full erstatning». Dette er et kjent begrep og jeg tror de aller fleste vil forstå hva «full erstatning» betyr. Det betyr noe så enkelt at de som rammes av politikken ikke skal sitte igjen med regningen. Det økonomiske tapet skal dekkes.

Enkel og kjent juss

Det finnes flere måter å beregne dette på. Både ved «ekspropria­sjonsretts­lige prinsipper» eller ved bruk av «erstatning­srettslige prinsipper». Dette er enkel og kjent juss. Vi kan for eksempel tenke at en pelsdyrgår­d måtte avvikle på grunn av bygging av en flyplass. Da hadde bonden fått dekket sitt økonomiske tap. Det hadde ikke endt med økonomisk ruin.

Det som er nytt er prinsippet som regjeringe­n har lagt til grunn med å ta utgangspun­kt i bokført verdi. Innlegget til Statsråd Bollestad viser tydelig at hun fortsatt ikke forstår hvor feil dette er. «Alle» forstår at bokført verdi og markedsver­di er to helt forskjelli­ge ting.

Da vi behandlet saken om nedlegging av pelsdyr i vår, ba flere av opposisjon­spartiene om bistand fra departemen­tet til å konkretise­re erstatning­smodeller. Det er tradisjon for at departemen­tet bistår Stortinget med denne typen vurderinge­r og utredninge­r. Departemen­tet motsatte seg å bistå Stortinget.

Vi har nå fremmet et nytt forslag i Stortinget om å sikre de som rammes full erstatning. Jeg håper at KrF og de andre regjerings­partiene vil støtte pelsdyrbøn­dene i denne runden.

Økonomisk ruin

Forslaget som har vaert på høring vil føre til økonomisk ruin for mange familier rundt om i landet. Folk vil tape verdier bygd opp gjennom generasjon­er, og mange vil sitte igjen med millioner i gjeld. Det er ikke nok med en liten forbedring av ordningen. Det trengs en erstatning­sordning som gjør at det er staten og ikke bøndene som betaler prisen for at Venstre skal sitte i regjering.

Pelsdyrbøn­dene er ekte mennesker med ekte familier. Da må vi behandle dem som det, og ikke prøve å løpe fra ansvaret gjennom retorikk og taktikk slik regjeringe­n prøver på. Sp skal stå i denne kampen, og vi vil holde statsråden ansvarlig samme hva hun privat måtte mene om saken. Det er slikt vårt system er, og det er frivillig å vaere statsråd.

 ?? ALF OVE HANSEN/SCANPIX ?? «Jeg tror de aller fleste vil forstå hva «full erstatning» betyr. Det betyr noe så enkelt at de som rammes av politikken ikke skal sitte igjen med regningen», skriver Geir Pollestad.
ALF OVE HANSEN/SCANPIX «Jeg tror de aller fleste vil forstå hva «full erstatning» betyr. Det betyr noe så enkelt at de som rammes av politikken ikke skal sitte igjen med regningen», skriver Geir Pollestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway