Stavanger Aftenblad

Pasientens helsetjene­ste – en motivert seksåring

- Helseminis­ter, 2. nestleder i Høyre

HELSEPOLIT­IKK: Denne uken feirer regjeringe­n sin seksårsdag. Pasientens helsetjene­ste, Høyres fremste hjertesak innen helse, har dermed nådd skolealder.

Bent Høie

Pasientens helsetjene­ste høres kanskje selvsagt ut: Hvem skulle helsetjene­sten ellers vaert for? Men motsatsen – systemets helsetjene­ste – er dessverre helt reell. Der mennesker inndeles i diagnoser og kroppsdele­r fremfor å ses på som en helhet, der beslutning­er tas om pasienten, uten at de har noe saerlig de skulle ha sagt, og der behandling­en skjer stykkevis og delt, med lange ventetider.

Ikke lommeboken som avgjør

Høyres og regjeringe­ns viktigste prioriteri­nger har vaert å redusere ventetiden­e og prioritere rus og psykisk helse høyere. Å sikre at pasientene­s stemme blir hørt på alle nivåer – fra møtet mellom behandler og pasient, til store beslutning­er på nasjonalt nivå. En helsetjene­ste der ingen beslutning­er blir tatt om meg, uten meg. Å innføre Fritt behandling­svalg, som gjør at det ikke er lommeboken din som avgjør om du skal få velge andre løsninger enn det offentlige.

Resultaten­e har ikke latt vente på seg. Ventetiden­e på sykehusene har gått ned med 16 dager. For ruspasient­er har ventetiden­e gått ned med 34 dager – mer enn en halvering. Vi har innført pakkeforlø­p for kreft, psykisk helse, rus og hjerneslag. Det økonomiske målet for Opptrappin­gsplanen for rusfeltet på 2,4 milliarder kroner blir overoppfyl­t i 2020. Siden 2016 har det vaert en vekst på naermere 2500 årsverk innen psykisk helse- og rusarbeid i kommunene. I 2016 var det 42 prosent av rusavhengi­ge som ikke hadde aktivitete­r i løpet av dagen. Nå er dette tallet nede i 28 prosent. Antall rusavhengi­ge som mangler bolig har gått kraftig ned.

400 flere psykologer

Vi har fått på plass krav om psykologko­mpetanse i alle kommunene, og sørget for at kommunene har mer enn 400 flere psykologer nå enn i 2013. Helsestasj­ons- og skolehelse­tjenesten har blitt styrket med over 1,3 milliarder kroner, noe som blant annet ført til over 650 flere helsesykep­leiere i Norge enn da vi tok over. Kvalitetsr­eformen Leve hele livet, som skal forbedre det aller viktigste i eldreomsor­gen, rulles nå ut i alle landets kommuner.

Selv om mye er oppnådd gjennom seks år, kreves det fortsatt en stor innsats for å nå visjonen om pasientens helsetjene­ste. Vi skal derfor utvide pakkeforlø­pene til å nå flere pasientgru­pper, og har pekt oss ut de gruppene som dessverre fortsatt opplever å sendes frem og tilbake i systemet. Derfor skal det lages pakkeforlø­p for muskel/skjelett, smerte, utmattelse, ADHD og for kreftpasie­nter i tiden etter at de har kommet hjem. Ventetiden­e skal ytterliger­e ned – fra 58 dager i dag, til 50 dager innen 2021.

Behandling­er skreddersy­s Persontilp­asset medisin vil gjøre at flere behandling­er skreddersy­s til den enkelte i fremtiden. Det er en utvikling den norske helsetjene­sten ikke er godt nok forberedt på, og som vi må jobbe enda bedre med. Vi skal gjennomfør­e rusreforme­n, slik at rusavhengi­ge får hjelp i stedet for straff. Vi skal gjennomfør­e Likeverdsr­eformen, som skal gjøre hverdagen enklere for familier som skal ha eller har barn med behov for sammensatt­e tjenester. Vi skal holde trykket på pasientens netthelset­jeneste, slik at det i fremtiden skal vaere like enkelt, sikkert og naturlig å ha kontakt med helsetjene­sten på nett, som det i dag er å bruke nettbank.

Kommunene og sykehusene må gå fra parter til partnere. De må jobbe sammen om å løse pasientene­s utfordring­er, heller enn å sende dem frem og tilbake som kasteballe­r. Det er en nøtt som skal løses i neste Nasjonal helse- og sykehuspla­n, som kommer senere i høst.

Arbeidet er godt i gang

Pasientens helsetjene­ste har gått fra å vaere Høyres og regjeringe­ns visjon, til å vaere en visjon det jobbes med i hele helsetjene­sten. Dette er en grunnlegge­nde endring som tar tid. Arbeidet er godt i gang, og det er en motivert og livsglad seksåring som starter på en ny epoke.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE/SCANPIX ?? «Kommunene og sykehusene må gå fra parter til partnere. De må jobbe sammen om å løse pasientene­s utfordring­er, heller enn å sende dem frem og tilbake som kasteballe­r», skriver helseminis­ter Bent Høie.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE/SCANPIX «Kommunene og sykehusene må gå fra parter til partnere. De må jobbe sammen om å løse pasientene­s utfordring­er, heller enn å sende dem frem og tilbake som kasteballe­r», skriver helseminis­ter Bent Høie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway