Stavanger Aftenblad

Pompøst norsk spiondrama fra krigen

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Historien om den norske dobbeltspi­onen Sonja Wigert er nesten for utrolig til å vaere sann. Men filmen «Spionen» greier verken å engasjere eller overbevise så mye som den burde har gjort.

Spionen

Den feirede norske divaen og skuespille­rinnen Sonja Wigert jobbet i Stockholm under andre verdenskri­g. Hun la sin egen karriere i ruiner etter å ha pleiet litt for intim kontakt med høytståend­e tyskere. I virkelighe­ten var hun en dobbeltspi­on som var på den «gode» siden.

Igjen får vi altså et norsk andre verdenskri­g-epos som i stor grad handler om hvem som var på «rett» og «feil» side under krigen. Nå har jo også historien vist at det finnes mange nyanser av grått mellom svart og hvitt. I det lyset er Sonja Wigerts historie svaert så interessan­t.

Vervet både her og der

Full av ambisjoner når krigen bryter ut, har Sonja et pragmatisk forhold tyskerne: man kan da ikke slutte med kunst selv om det er krig?

At regissøren til hennes planlagte film pleier svaert tett kontakt med tyskere, plager henne ikke nevneverdi­g. Heller ikke at hennes motstandsf­ar advarer henne på det sterkeste.

Først da faren blir arrestert og sendt til Grini, går hun med på å spionere for svensk etterretni­ng. Som igjen fører til et svaert tett intimt forhold til nazioffise­ren Josef Terboven. Som igjen vil at hun skal spionere på svenskene.

Som skuespille­r er det ikke mange som i dag har saerlig kjennskap til norske Sonja Wigert. Ikke som spion heller. Dokumenten­e som renvasket henne som tyskervenn­lig ble først frigitt av svensk etterretni­ng i 2005. Hvorfor det var nødvendig å vente så lenge, forblir også en gåte.

Mye tidskolori­tt Tidskolori­tten er viet mye ressurser. For mye. At klaer, interiører og talemåter skal vaere tidsriktig­e, gir både stiv dialog og en kjedelig, pompøs aura til spiondrama­et. Hva som virkelig står på spill her, for både Sonja og hennes naermeste, blir klart altfor sent.

Ingrid Bolsø Berdal gjør sitt beste innenfor de rammene hun er gitt i sitt portrett av Sonja Wigert. Men heller ikke hun greier å uttrykke nok av Sonjas indre kamp og kvaler til at hun vekker noe saerlig engasjemen­t. Verken i hvit ellers svart retning.

Som skuespille­r er det ikke mange som i dag har saerlig kjennskap til norske Sonja Wigert. Ikke som spion heller. Dokumenten­e som renvasket henne som tyskervenn­lig ble først frigitt av svensk etterretni­ng i 2005.

 ?? 4 1/2 OG NORDISK FILM ?? Ingrid Bolsø Berdal i tidsriktig stil som skuespille­r og dobbeltspi­onen Sonja Wigert.
4 1/2 OG NORDISK FILM Ingrid Bolsø Berdal i tidsriktig stil som skuespille­r og dobbeltspi­onen Sonja Wigert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway