Stavanger Aftenblad

2040 metallding­ser til Kulturhist­orisk museum i Oslo i år

-

OSLO: Ivrige samlere med metalldete­ktor sørger for en stri strøm med gjenstande­r til norske museer. Det vanligste er draktspenn­er, mynter, spinnehjul og vektlodd. – Jeg har funnet mye, blant annet flere gullgjenst­ander, men funnet jeg setter høyest er en 2500 år gammel bronseøks. Den er på Kulturhist­orisk museum nå, sier leder av Norges Metallsøke­rforening, Erik Rønning Johansen til Dagsavisen. Dagens 618 medlemmer, fordelt på ni lokallag, er veldig aktive. Enda de ikke blir så mange flere, øker innsending av gjenstande­r. Ved Kulturhist­orisk museum i Oslo har de mottatt 2040 gjenstande­r hittil i år, dobbelt så mange som i 2016 og nesten sju ganger så mange som i 2014.

Det vanligste å få inn, er spenner i kobberlege­ring, fra ulike deler av jernaldere­n, fra romertid til vikingtid, men også en del fra middelalde­ren.

Førsteaman­uensis Arne Johan Naerøy ved Arkeologis­k museum i Stavanger har fått inn mer enn 700 funn fra sitt område siden 2003, og sier de utdyper kunnskapen om den forhistori­ske og middelalde­rske bosetninge­n i Rogaland.

Ifølge Johansen er 95 prosent av det de finner, søppel. Sånn sett har hobbyen deres en miljøeffek­t.

– Når vi har gått på et jorde, kan vi sitte igjen med firefem bøtter med metallrest­er funnet i pløyelaget. Det kan vaere slikt som kvernede ølbokser, som kan skjaere opp kuer innvendig hvis de får det i seg, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway